בחינת ההסמכה החדשה לעורכי דין: ארוכה וקשה יותר
לשכת עורכי הדין פרסמה היום דוגמה לבחינת ההסמכה במתכונתה החדשה. הבחינה החדשה תימשך 4.5 שעות במקום 3, ובמקום שאלות שינון בלבד תכלול גם שאלות מהות ודרישה להכנת חוות דעת משפטית
המהפך בבחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין יצא לדרך. היום פרסמה הלשכה דוגמה מפורטת לבחינת ההסמכה הקרובה, שתערך בחודש אוקטובר, ותהיה הראשונה במתכונת החדשה במסגרתה יבחנו המתמחים גם על ידע מהותי ולא רק על שאלות בסדרי דין הדורשות בעיקר שינון.
- "ביהמ"ש אימץ את שיקול הדעת העסקי ומיד קבר אותו"
- "איש צעיר מבקש פשיטת רגל? שילך לעבוד ויחזיר את החוב"
- עו"ד ברק כהן, מוביל מחאת "באים לבנקאים" הושעה מלשכת עורכי הדין
הבחינה לדוגמה הצליחה לגרום היום לחרדה אצל מאות מתמחים שצריכים להתחיל להתכונן אליה.
לפי ההודעה של הלשכה, הבחינה כולה תמשך 6 וחצי שעות כולל הפסקות, מהשעה 11 בבוקר ועד השעה 17:30 אחר הצהריים. החלק הראשון יהיה הקצר ביותר, ימשך 45 דקות ויכלול מטלת כתיבה "אחת או יותר". לאחר מכן הנבחנים ידרשו להשיב על 45 שאלות בסגנון מבחן אמריקאי ויוקצו להם 90 דקות לצורך כך. השאלות הללו צפויות להיות דומות בסגנונן ל־100 השאלות הקיימות כיום בבחינות ההסמכה.
לאחר מכן יצאו המתמחים להפסקה בת כשעה ורבע ואז ישובו לחלק השלישי שיכלול 40 שאלות העוסקות בדין המהותי ויוקצו להם שעתיים ורבע לעשות זאת.
הכנת חוות דעת משפטית
ועדת הבחינות הכינה בחינה לדוגמה על מנת שהמתמחים במועד הקרוב יוכלו להתכונן. אלא שהפרסום רק העצים את החשש ולא הרגיע אותו. כך למשל, "מטלת ניסוח משפטי" בתחום הנזיקין המופיע בבחינה כולל דרישה להכין מעין חוות דעת משפטית שתכלול עובדות של מקרה שתואר, סיכום של מצב משפטי עדכני אשר מתבסס על פסק דין חדש שתקצירו הובא בבחינה עצמה, ולבסוף הסבר מנומק בשאלה האם לאדם המעוניין להגיש תביעה, יש או אין סיכוי לזכות בה.
הניקוד למטלה ינתן בהתייחס לשורת פרמטרים ובהם הפן הלשוני, הארגוני והתוכני. הציפיה היא שהמתמחה ישתמש בניסוח "בהיר וקולח" ללא כל שימוש בשפת דיבור, ללא שגיאות דקדוק ותחביר, שידע לחלק את הטקסט לכותרות ביניים שיארגנו אותו, או חלוקה לפסקאות, שלא ישמוט את כל הפרטים שחייבים להופיע אך שלא יופיעו פרטים מיותרים, שידע להפנות בצורה מסודרת לפסק הדין, ושבתשובה יכללו כל התכנים הדרושים.
מה שיקל במעט על הנבחנים הוא שבפרק זה יש להם יכולת לבחור במטלה משפטית אחת מתוך שתיים, כשבמסגרת המטלה השנייה עליהם לנסח כתבי טענות המוגשים לבית המשפט.
בדוגמה שהובאה הנבחנים התבקשו לנסח גם בקשת רשות להתגונן בפני תביעה וגם להבין כי בהליך כזה נדרש מסמך נוסף "בקשה למחיקת כותרת" על מנת להעביר את התביעה למסלול רגיל. נראה כי המטלות יכולות להיות קלות מאוד עבור עורכי דין מנוסים, אך אין ספק כי עבור מתמחים מדובר במשימות לא פשוטות.
שינון סדרי דין טכניים
בהמשך מופיעות 45 שאלות במתכונת הישנה והמוכרת למתמחים, למשל שאלה "איזו ערכאה מוסמכת לדון בערעור על החלטת בית הדין לביקורת משמורת של מסתננים?".
התשובה הנכונה היא בית המשפט לעניינים מנהליים. לא ברור עד כמה השאלה הזו רלוונטית לחיים המקצועיים של מרבית עורכי הדין, אך כאמור 45 שאלות דומות מופיעות בבחינה שתמשיך להיות בחלקה מבוססת על שינון בעל פה של סדרי דין בעלי אופי טכני.
בהמשך הבחינה "שאלות בדין מהותי" מופיעות עוד עשרות שאלות בסגנון מבחן אמריקאי. למשל שאלה לנבחנים מהי "חכירה במקרקעין". התשובה הנכונה היא "שכירות לתקופה של למעלה מחמש שנים".
למנוע כניסת עו"ד חדשים
מתמחים שחלקם נכשלו בבחינה הקודמת וחלקם רק עכשיו משלימים את שנת ההתמחות שלהם הביעו היום חששות מהבחינה החדשה ומהסיכויים לעבור אותה בהצלחה.
חלקם הודיעו כי יתארגנו לפעול נגד לשכת עורכי הדין בטענה שהיא מנסה למנוע מהם להצטרף לשורות המקצוע.
מלשכת עורכי הדין נמסר כי הם מעדיפים שלא להגיב.
ב־2002 היו רשומים בישראל 27 אלף עורכי דין. כיום רשומים 70 אלף עורכי דין. 43 אלף עורכי דין נבחנו והוסמכו בחמש השנים האחרונות על בסיס בחינה שהוסכם בנוגע אליה כי היא אינה בוחנת הבנה משפטית.
הצפת השוק עלתה ביוקר גם לעורכי הדין וגם לציבור הרחב. עורכי הדין נאלצו להתמודד עם תנאי העסקה ירודים ושכר נמוך יחסית. הציבור הרחב ובתי המשפט סבלו מעומס ומסחבת של הליכים משפטיים שרבים מהם באו לעולם לא מתוך צורך אמיתי, אלא כדרך לספק פרנסה לעורכי הדין הרבים.
בינתיים נדרשת לשכת עורכי הדין להתמודד עם תוצאות בחינות ההסמכה האחרונות, שבהן שיעור הנכשלים הממוצע הוא חסר תקדים: 70%.