אבות, נותנים לכם שלושה חודשי חופש, לא תקחו?
למרות חוקי חופשת לידה נדיבים בשבדיה שמאפשרים לאבות להתחלק עם בנות זוגם בחופשה בתשלום של 480 ימים, עדיין לא כל האבות מנצלים את הזכות. מה אפשר ללמוד מכך לגבי ישראל?
שלושה חודשים של חופשת אבהות, זהו המינימום, שיכולים לקחת אבות טריים בשבדיה. המינימום. זאת בנוסף לעשרה ימי חופש בתשלום ממש לאחר הלידה להם הם זכאים ביחד עם היולדת. בסך הכל החוק בשבדיה מאפשר להורים חופשת לידה של 480 ימים.
- העגלה נוסעת: אינפלציה בפעילויות לחופשת לידה
- 20 שבועות חופשת לידה: הקרב על הטאלנטים גרסאת ההורים הצעירים
- אושר סופית: חופשת הלידה תוארך בשבוע
חופשת אבהות הוצגה בשבדיה לראשונה כבר ב-1974 אבל אבות לא ששו לנצל את החופשה ולחלוק אותה עם האם. הממשלה בשבדיה יצאה בסוף שנות השבעים בקמפיין כדי לעודד אבות לחלוק את הנטל. לקמפיין גוייס אחד הגברים הפופולאריים ביותר בשבדיה, מרים המשקולות המפורסם לנהרט דולגרן, כאשר בשיא הקמפיין פורסמה תמונה של דאלגרן השרירי מחזיק תינוק בזרועותיו תחת הסלוגן "אבא בחופשת לידה!"
למרות הקמפיין שיעור האבות שניצלו את חופשת הלידה לא היה מספק ולכן, כדי לעודד אבות להשתמש בחופשת הלידה ב-1995 הקצו לאבות 30 ימי חופשה בצורת "השתמש או אבד", כלומר במידה שהאב לא ניצל את החופשה האם לא יכלה להשתמש בימים האלה. שיעור האבות שיצאו לחופשת לידה גדל אך בשנת 2002 הגדילו שוב את המכסה ל-60 ימים. שיעור האבות שיצאו לחופשת לידה שוב גדל אך לא מספיק ובשנת 2016 הגדילו את המכסה ל-90 ימים.
גם היום כדי לעודד חלוקה שיוויונית של חופשת הלידה המדינה מעניקה בונוס מיוחד להורים. ככל שההורים משתפים ביניהם יותר ימים הבונוס שיקבלו יהיה יותר גבוה ויכול להגיע עד ל-15 אלף קרונה (כ-6,000 שקל).
מאז שנת 2000 הוכפל מספר האבות שמנצלים את חופשת הלידה בשבדיה, כאשר היום מדובר בכ-90% מהאבות. עדיין, לפי שגרירות שבדיה בישראל, בהנחה ששיעור האבות שחולקים את חופשת הלידה עם בנות זוגם באופן שווה ימשיך לגדול באותו הקצב, שיוויון בין נשים לגברים בהיבט זה צפוי להגיע רק בשנת 2040. אגב, אם האב לא מוכן או לא מסוגל לקחת את חופשת הלידה, 90 הימים הנזקפים לזכותו לא יכולים להיות מנוצלים על-ידי האם.
לשם השוואה, בישראל חופשת הלידה הוארכה ל-105 ימים אותם יכולים לחלוק בני הזוג בכפוף לתנאים מסוימים בנוסף לחופשת אבהות של שבוע מיד לאחר הלידה. מספר הגברים שמנצלים את האפשרות לחלוק את חופשת הלידה עם האם הוא זעום, מאות ספורות בכל שנה ולרוב מדובר במצבים בהם האישה היא עצמאית והגבר שכיר או שהפער בשכר בין הגבר לאישה הוא כזה שמצדיק את יציאתו לחופשת לידה.
לפי ממשלת שבדיה המטרה העיקרית של מדיניות חופשת הלידה היא לתמוך במשפחות לאחר לידה כדי שהן יוכלו לשלב חיי עבודה עם משפחה. מטרה נוספת היא יצירת תנאים תומכים לשיוויון בין המינים כאשר אחת המטרות המוצהרות הן שגם האם וגם האב יוכלו לעבוד ולהתחלק באופן שווה במטלות הבית שנעשות ללא תשלום (כמו למשל טיפול בילדים).
אם כך, נראה לא מספיק לאפשר חופשת לידה שיוויונית אלא צריך גם להוסיף פעילות הסברה ומגנוני תגמול, אך התנאי הראשון להגברת השיוויון הוא חופשת לידה שבאמת מעודדת חלוקה שיוויונית בתוך התא המשפחתי.
כיצד משפיעה חופשת האבהות בשבדיה על השיוויון בשוק התעסוקה? ראשית, פערי השכר בין נשים לגברים במדינה קטנים מאשר בישראל. בעוד שאישה בשבדיה משתכרת 87% משכרו הממוצע של גבר הרי שבישראל השיעור הוא 68% משכר ממוצע של גבר. עדיין, שיעור המנהלות הנשים בשבדיה הוא 35.6%, מעט יותר מבישראל – 34.1%. שיעור השתתפות הנשים בשוק העבודה הוא 85% בשבדיה לעומת 75% בישראל אם כי אין נתונים השוואתיים לגבי שיעור הנשים שעוזבות את שוק העבודה לאחר חופשת הלידה. חופשת לידה שיוויונית אמורה לאפשר ליותר נשים להשתתף ולהתקדם בשוק העבודה גם לאחר לידה.
בישראל נשים יולדות בממוצע 3.1 ילדים בעוד שבשבדיה מדובר ב-1.9 ילדים בלבד. למרות שחוק חופשות הלידה השבדי לא נועד באופן מוצהר לעודד גידול בילודה הרי שלפי השגרירות שיעור הילודה גדל באופן עקבי בעשר השנים האחרונות, כך שלחוק בהחלט הייתה השפעה חיובית על כך.
מעבר להגברת השיוויון בין המינים בשוק העבודה חופשת אבהות נועדה להגביר את הנוכחות של אבות בגידול הילדים. במשך השנים שבדיה עורכת מחקרים רבים בנושא ואחת הנקודות שעולות מהם היא שנוכחות האב בגידול הילדים עוזרת להם לשגשג בעתיד. יש קשר חזק בין מעורבות פעילה של אבות בגידול הילדים לבין התפתחות קוגניטיבית גבוהה המובילה להישגים בבית ספר. הדבר תורם לבריאות נפשית טובה יותר בקרב בנות ובנים ולשיעור פשיעה נמוכים יותר בקרב הבנים.