$
בארץ

המשבר בהדסה: בג"ץ דחה את עתירת ההורים

הרכב השופטים החליט לא להתערב עוד במשבר שנוצר לאחר שרופאי המחלקה התפטרו בגין סכסוך עבודה עם הנהלת בית החולים. המשמעות - בג"ץ יישר קו עם עמדת משרד הבריאות ולא תיפתח מחלקה המטו-אונקולוגית בבית החולים שערי צדק

ספי קרופסקי 20:3509.07.17
בג"ץ דחה הערב (א') סופית את העתירה שהגישו הורי הילדים החולים מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית בהדסה. הלכה למעשה, הרכב השופטים החליט שלא להתערב עוד במשבר שנוצר לאחר שרופאי המחלקה התפטרו בגין סכסוך עבודה עם הנהלת בית החולים. העתירה של הורי הילדים החולים הוגשה בתיאום עם הרופאים המתפטרים.

 

 

 

השופטים כתבו בהחלטתם הערב כי "הסבל והמצוקה שהביעו לפנינו ההורים שילדיהם נאבקים במחלה הארורה נוגעים ללב, ואנו משוכנעים כי הם חותרים להשגת הטיפול המיטבי עבור ילדיהם. סברנו כי במסלול של גישור אותו ינהל המשנה לנשיאה בדימוס פרופ' אליקים רובינשטיין ניתן יהיה להגיע לתוצאה אופטימלית, ואכן נעשו מאמצים גדולים להגיע לפתרון מוסכם, אך משהדבר לא נסתייע, לא היה מנוס מדיון והכרעה לפי שורת הדין".

 

עוד ציינו השופטים בפסק הדין כי "הצו על תנאי תחם את גדרה של המחלוקת שהובאה היום להכרעתנו, וברי לכל באי כוחם המלומדים של הצדדים שלא ניתן לחרוג מגדרו". במלים אחרות, השופטים מציינים כי אין בכוונתם לחזור בהם מההחלטה שקיבלו בדיון הקודם בשבוע שעבר, לא להוציא צו על תנאי המבקש מהמדינה להסביר מדוע היא אינה מאשרת פתיחת מחלקה בשערי צדק. השורה התחתונה היא שגם בדיון הזה כמו בקודם, בג"ץ יישר קו עם עמדת משרד הבריאות.

 

 

שר הבריאות יעקב ליצמן שר הבריאות יעקב ליצמן צילום: אביגיל עוזי

 

 

בהמשך פסק הדין מגוללים השופטים את החלטת הרופאים להשיב בשלילה למתווה שהוצע, והזכירו שוב כי המדינה "אינה מתנגדת ליישום מתווה כאמור, חזקה עליה שתעמוד בהסכמתה זו". השופטים סיכמו את דבריהם וכתבו כי "אנו תקווה שעל אף התוצאה המשפטית אליה הגענו, תמצא הדרך להושטת הטיפול הרפואי המיטבי לילדים החולים, שהם אלה שעומדים במוקד העניין שלפנינו".

 

שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס להחלטה הערב ואמר: "מודה לשופטי בג"ץ שהביאו להכרעה בפרשה הכאובה הזאת. לבי וראשי נתונים לטובת הילדים ובריאותם ונעשה כל מאמץ שיקבלו את הטיפול הטוב ביותר ונמשיך לפעול לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית".

 

מההורים נמסר: "המתווה מצד אחד ופעילות שע״צ בהתאם לרשיונות מצד שני בהחלט יכולים לתת מענה לילדים החולים בירושלים. עם זאת, האמת חייבת להיאמר - אנחנו יודעים שכבר היום משרהב"ר ושר הבריאות ליצמן מתנכלים לבי"ח שערי צדק ואנחנו נפעיל לחץ ציבורי ככל שיידרש כדי שציד המכשפות ייפסק והרגולטור יאפשר לקיים את הפתח הקיים בשערי צדק. אנחנו נפעל ככל שנוכל וננקוט בכל הצעדים נגד משרד הבריאות ונגד השר אם כתוצאה מנקמנות ואיומים יימנע מהילדים שלנו לקבל את הטיפול שמגיע להם".

 

השופטים אימצו את עמדת המדינה

 

בימים האחרונים, לאחר שנדמה שמשבר הרופאים המתפטרים נמצא על סף פתרון זמני, שוב נרשם פיצוץ בין הצדדים. המדינה ומשרד הבריאות הודיעו לבג"ץ כי הם לא מתנגדים לכך ששניים או שלושה מהרופאים המתפטרים יעברו לעבוד במרפאה ההמטו-אונקולוגית בשערי צדק עד סוף השנה, אלא שהרופאים המתפטרים המיוצגים על ידי עו"ד ארנה לין הודיעו לבית המשפט כי הם מסרבים להצעה.

 

את הדרך להצעה האחרונה סימנו שלושת שופטי העליון יורם דנציגר, עוזי פוגלמן ונעם סולברג בדיון שהתקיים בעתירת הורי הילדים החולים ביום שלישי האחרון, לאחר שעיקריו כבר נידונו במהלך מאמצי הגישור שהתקיימו לפני כן בחסות השופט בדימוס אליקים רובינשטיין. אז הייתה זו המדינה ומשרד הבריאות שסירבו להצעה, בעוד הרופאים עצמם הביעו נכונות אליה, מתוך מחשבה שפתרון כזה יסלול את דרכם לפתוח מחלקה חדשה בשערי צדק.

 

אלא שהשורה התחתונה מהדיון שהתקיים בשבוע שעבר היא שהרכב השופטים אמץ את עמדת המדינה, לפיה אין הצדק בעת הזו לפתוח מחלקה נוספת בשערי צדק, וכי הצעת הפשרה שנידונה מהווה פתרון זמני בלבד עד לסוף השנה הנוכחית. הרופאים ובאת כוחם טוענים כי מצב שכזה פוגע באיכות הטיפול בילדים החולים ומהווה פגיעה בחופש העיסוק של הרופאים. לתשובת הרופאים הוצמדה תשובת שערי צדק ובא כוחו עו"ד צבי אגמון, שבה נטען כי המתווה הנוכחי פוגע בזכותו של בית החולים לגייס רופאים לעבודה.

 

 

בשורה הראשונה - חלק מהורי הילדים, היום בדיון בבג"ץ בשורה הראשונה - חלק מהורי הילדים, היום בדיון בבג"ץ צילום: דוברות הורים

 

 

לפלונטר הנוכחי נדרש היום הרכב השופטים. מצד אחד, הרופאים ובית החולים שערי צדק מתבססים על טיעונים משמעותיים: המרפאה ההמטו-אונקולוגית בשערי צדק כבר קיימת, ואין מניעה להעסיק בה כל רופא שיבקש לעבוד בה, לרבות הרופאים המתפטרים. לא מדובר בהקמת מחלקה המטו-אונקולוגית חדשה הדורשת את אישור משרד הבריאות, שכבר סירב לבקשה שכזו בתחילת השנה. מנגד, השופטים כבר הראו את הדרך למתווה הנוכחי ומשרד הבריאות והמדינה הסכימו לו. בינתיים הזמן אוזל ואיכות הטיפול בילדים החולים שחלקם נדרשים לקבל טיפול במרכז הארץ - נפגעת.

 

ששת הרופאים המתפטרים ושלושת המתמחים מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית רצו לעבור לבית החולים שערי צדק בבירה, לאחר סכסוך מתוקשר ומדמם עם מנכ"ל הדסה פרופ' זאב רוטשטיין, שהגיע בעתירה שהגישו הורי הילדים החולים. בלב הסכסוך ניצבה טענת הרופאים כי הנהלת בית החולים מנסה להגביר את קצב השתלות מח העצם המתקיימים בילדים חולי הסרטן, ואף מעביר חלק מהם למחלקת הילדים - טענה שההנהלה הכחישה. הורי הילדים, המתואמים עם הרופאים, ביקשו מבית המשפט צו על תנאי המבקש מהמדינה תשובה מדוע היא לא מאפשרת לבית החולים שערי צדק לפתוח מחלקה נוספת בעיר.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x