הקרב על הבית: האם זה סופה של העבודה מרחוק?
יאהו, IBM ומעסיקים נוספים החליטו לבטל את האפשרות של עבודה מהבית אך מחקרים מראים שעובדים מהבית יעילים יותר, מאושרים ורווחיים יותר. האם העבודה מהבית תיעלם או שזו רק ההתחלה?
מספידי העבודה מרחוק טוענים שהתופעה של עובדים שלא מגיעים כלל למשרד עומדת להיעלם מהעולם. הייתרונות הן עבור המעסיקים והן לעובדים מהבית לצד ההתקדמות הטכנולוגית מעלים את השאלה - האם הידיעות על מות העבודה מהבית היו מוקדמות?
- מחקר: עובדים מהבית לחוצים יותר מכאלה שמגיעים למשרד
- העובדים המאושרים ביותר במשרד הם אלה שלרוב לא נמצאים
- איך לעבוד מהבית ולהישאר יעילים
בשנים האחרונות ההתקדמות הטכנולוגית שמאפשרת לכל עובד כמעט להתחבר מרחוק הובילה לכך שמספר העובדים מהבית גדל, עד כי בארה"ב למעלה מ-60% מהמעסיקים מאפשרים עבודה מהבית מסוג זה או אחר, לעומת 20% ב-1996, כך לפי סקר שנערך על ידי ארגון ניהול משאבי האנוש.
אך נראה שהמטוטלת מתחילה לנוע חזרה. ארגונים כמו רדיט, בנק אוף אמריקה, יאהו ולאחרונה גם IBM קראו לחלק מהעובדים לחזור למשרד וביטלו את האפשרות לעבודה מרחוק. בעוד שגמישות בעבודה נחשבת לאחד הגורמים החשובים ביותר עבור עובדים, במיוחד עבור הורים, כך לפי סקר של מכון Pew מ-2013, יש מחקרים אחרים שטוענים שדווקא בני הדור הצעיר רוצים להגיע למשרד כדי לקבל הכוונה ופידבק מהממונים עליהם. מחקרים שמראים חד משמעית שעובדים מהבית הם יעילים יותר עומדים מול שיטות עבודה שמדגישות שיתוף פעולה המצריך נוכחות פיסית של הצוות כולו באותו החלל.
גמישות בעבודה מול גמישות לעובדים
"אנחנו לא מאמינים בעבודה מרחוק", אומרת נטע פיס, מנהלת משאבי האנוש בחברת ההייטק גיגיה. "אנחנו מאמינים בסיעור מוחות ובכך שהעבודה והיצירתיות בשיתוף פעולה בצוות זה מכפיל כוח. הנוכחות הפיסית ביחד מייצרת פרודוקטיביות יותר גדולה ממקום של שיתוף ועבודת צוות".
כשעובד בחברה העלה לאחרונה את נושא העבודה מהבית וציטט מחקרים שמראים שהפרודוקטיביות של עובדים מהבית גבוהה יותר התשובה שקיבל הייתה שעל כל מחקר יש מחקר אחר שמוכיח את ההיפך ודווקא IBM, שהייתה חלוצה בתחום העבודה מרחוק מבינה היום שהעבודה מהבית לא בהכרח טובה יותר.
אכן, IBM הובילה בשנות השבעים את תחום העבודה מרחוק כאשר כ-20% מהעובדים עבדו מהבית. במאי הודיעה החברה לחלק מעובדיה שעליהם לחזור לעבוד במשרד או שיפוטרו בצעד שנראה סותר את המדיניות ארוכת השנים שלה. עם זאת, העבודה מרחוק ב-IBM ממש לא נעלמה. אכן, חלק מהעובדים במטה, כ-2% מעובדי החברה יצטרכו להגיע למשרד אך למשל בישראל אין שום שינוי בגישה לגבי עבודה מרחוק. לפי החברה, העובדים בישראל רשאים לנהל את זמנם ואת המקום ממנו הם עובדים בכפוף להסכמה של מנהליהם.
סגנית נשיא של משאבי אנוש ב-IBM דיאנה גרסון אמרה ל-Quartz כי החזרת העובדים למשרד משקפת שינויים בדרישות במקום העבודה. "יש צורך בחדשנות מתמשכת", לקוחות מצפים לתגובה מהירה, בתיקונים ועדכונים. כדי להשיג זאת מפתחי תוכנה התחילו לעבוד יחד בחדרים ללא קירות כדי שהם יוכלו לשוחח על שינויים בזמן אמת. החברה הדגישה שביטול האופציה לעבודה מהבית נוגע רק לחלק קטן מעובדי החברה ושהמדיניות הכללית התומכת בגמישות לא השתנתה.
בגיגיה למשל, עובדים במתודולוגיית ה-Agile בפיתוח תוכנה. מדובר בשיטה שהגו 17 מפתחי תוכנה בשנת 2001 שבבסיסה הרעיון כי כדי לפתח תוכנה צריך לקחת בחשבון את טבעו הגמיש של המוצר – להכניס ולקבל שינויים בכל שלב. לדברי רוברט מרטין, אחד מהוגי השיטה הנוכחות הפיסית בחלל אחד חיונית לשיתוף פעולה. "החדרים שלנו גדולים כדי להכיל את כל הצוות ביחד וגם זה תומך בשיטת העבודה שלנו", אומרת פיס. היא לא מזהה השפעה על יכולת הגיוס של החברה. "אני חושבת שכשיש אווירה כל כך בריאה במשרד, גם את הסיפוק הטכנולוגי, גם החברתי וגם את המתקנים הדרושים זה תורם ליכולת להביא תוצאות. כדי להוציא דברים אל הפועל צריך לפעמים את איש הצוות, איש IT וגם איש מהצוות המקביל על מנת לעשות דברים בצורה מהירה", היא אומרת.
אמנם במקרים מיוחדים, כמו למשל, אם עובד צריך לצאת כדי לחכות לטכנאי החברה מאפשרת עבודה מהבית אך מדובר במקרים חריגים. "יש מקומות שבהם אפשר לעבוד מהבית ונוטים די לאשר את זה בקלות. פה כדי שזה לא יקרה אנחנו כן מקשיחים ואוכפים את המדיניות. יש אנשים שהיו מעדיפים שזה יהיה אחרת אבל אנחנו ממש לא מאמינים בזה", היא אומרת.
לעומת זאת יש מעסיקים שרואים באפשרות של עבודה מרחוק הזדמנות לשפר את יעילות העובדים וכן את אופציות הגיוס שלהם שכן הם אינם מוגבלים במיקום גיאוגרפי. חברת הסטארט-אפ זיפי שמעסיקה 12 עובדים בארץ ועוד 6 בחו"ל מאפשרת לכל עובד לבחור אם להגיע למשרד כל יום או רק פעם-פעמיים בשבוע.
"החלטנו לאפשר עבודה מרחוק מכיוון שהבנו שקודם כל אפשרויות הגיוס שלנו מתרחבות משמעותית כשאנחנו מצהירים שיש אפשרות לעבוד מהבית, זה נותן לנו גישה לאנשים שלא רוצים לוותר על הזמן עם המשפחה", אומר אנטון גולדשטיין, מנכ"ל ושותף בחברה. בנוסף הוא מספר כי אחד המייסדים של החברה אוהב לעבוד בלילות והוא אף יעיל הרבה יותר בשעות האלה, שאם היה צריך להגיע למשרד בכל יום לא היה מסוגל לעבוד בהן. "ברגע שנותנים לעובדים את החופש לעבוד בשעות שמתאימות להם – התפוקה עולה. בנוסף, יש חבר'ה שצריכים את השקט מהאופן ספייס שיש לנו פה. לחלק אנשים זה מפריע והוכח מחקרית שיש אנשים בתפקידים מסויימים שמתפקדים יותר טוב כשיש שקט סביבם. באופן ספייס התפוקה שלהם יורדת משמעותית", אומר גולדשטיין. החברה ממוקמת בבאר שבע והאפשרות להעסיק עובדים מרחוק נותנת לה גישה לטאלנטים שגרים במרכז. "בחיים לא היינו יכולים לגייס מישהו מהמרכז שיגיע לבאר שבע כל יום. זה עובד טוב מאוד לשני הצדדים".
עובדים מהבית יעילים יותר
מחקרים מראים בוודאות שאנשים שעובדים מהבית הם יעילים יותר. פרופ' ניקולס בלום מבית הספר למנהל עסקים בסטנפורד טוען כי הדרישה שעובדים יגיעו למשרד היא מיושנת ומתאימה לזמני המהפיכה התעשייתית. חוסר הגמישות מתעלם מדרכי התקשורת המתוחכמים שקיימים היום, הנסיעות הארוכות למשרדים ופוגע בארגונים ובעובדים. כדי לחקור את הטענה שלו שהעתיד הוא בעבודה מרחוק הוא חקר את סוכנות הנסיעות הגדולה ביותר בסין, Ctrip שבסיסה בשנגחאי והיא מעסיקה 20 אלף עובדים.
מנהלי חברת הנסיעות איפשרו למחצית מהעובדים לעבוד מהבית ולהגיע למשרד רק יום אחד בשבוע על מנת לבדוק אם הם יכולים לחסוך בעלויות השכירות הגבוהות של משרדים בעיר. בלום עקב אחר הביצועים של העובדים שהמשיכו להגיע למשרד לעומת אלה שעבדו רוב הזמן מהבית. התוצאות? "מצאנו שיפור של 13% בתפוקה אצל האנשים שעבדו מהבית", אמר בלום ל-Quartz. הסיבות לשיפור בתפוקה היו ראשית שכאשר אנשים לא הגיעו למשרד הם עבדו במהלך כל שעות העבודה. לעומת זאת במשרד אנשים לפעמים נתקעים בפקקים, הולכים לאכול ארוחות צהריים ארוכות עם עמיתיהם או שהם צריכים לצאת מוקדם כדי לחכות לטכנאים. בסופו של דבר מספר השעות שהם באמת עובדים הוא קטן יותר.
הסיבה השנייה, הסביר בלום היא שאנשים שעובדים מהבית יכולים להתרכז בצורה טובה יותר בעבודתם. "המשרד הוא סביבה מאוד רועשת. יש עוגה במטבח, כי מישהו עוזב, בואו לחגוג. או שיש דיון על תוצאות משחק הכדורגל של אתמול. לא משנה מה האירוע, סביבת המשרד מלאה בהסחות דעת", הוא אומר.
מעבר ליעילות, עובדים שיכולים לעבוד מרחוק הם גם מאושרים יותר. במחקר של בלום הייתה ירידה של 50% בשיעור המתפטרים בקרב האנשים שעבדו מהבית. בנוסף, בעקבות הניסוי החליטו בחברת הנסיעות לאפשר לכל העובדים לעבוד מהבית מה שהוביל לעלייה של 2,000 דולר ברווח שתורם כל עובד מרחוק.
עבור מעסיקים הייתרונות הם חיסכון בעלויות שכירות משרד, הפחתת עלויות ומשאבי גיוס עובדים ושיפור ברווחים. עבור העובדים הייתרונות הם שהם פרודוקטיביים ומאושרים יותר ובאופן כללי, אומר בלום, החברה מרוויחה מכך שיש פחות פקקים.
פוטנציאל לניצול לרעה
סיבה נוספת שבגללה מעסיקים מוותרים על אופציית העבודה מהבית היא הקושי בלנהל צוות מרחוק והפוטנציאל לניצול על ידי העובדים. גולדשטיין למשל מספר על עובדת שניצלה את האפשרות לעבוד מהבית ופשוט לא השלימה את השעות שאותן הייתה אמורה לעבוד. "זה דורש מאיתנו השקעה מבחינת ההתנהלות אבל זה פשוט עניין של עד כמה אתה מגייס אנשים אחראיים. מאז אותו מקרה של עובדת שניצלה את ההטבה אנחנו עושים בדיקה שרירותית אחרי תקופה מסויימת לראות את ההספק וזה משהו שאנחנו אורמים בתחילת ראיון העבודה. צריך שיהיה כלי מדיד של העבודה של אותו אדם שלא נמצא במשרד כמו למשל כמות הפניות שסגר, כמות המכירות וכו', אין שום בעיה למדוד את זה", הוא אומר.