בדיקת כלכליסט
קריסת טבע: 6,863 עובדים, 7 מפעלים ו־11% מהיצוא התעשייתי חשופים להשתלטות
הקריסה של טבע מאיימת על פעילות יצוא של 5 מיליארד דולר והמתחרות לוטשות עכשיו את עיניהן לנכסיה. היכן ממוקמים מפעלי טבע בארץ, מה מיוצר בכל אחד מהם ומי מהעובדים נמצא בסיכון גבוה
המשבר בחברת התרופות הענקית טבע מאיים לא רק על מחיר המניה, אלא גם הפך את טבע ליעד נוח להשתלטות - דבר שמאיים על עתידם של אלפי עובדים וכן על פעילות יצוא ענפה המהווה נתח משמעותי מכלל היצוא של ישראל.
- יו"ר ועד עובדי טבע: "ההנהלה שינתה פאזה. עכשיו גם הם במגננה"
- מניית טבע קרסה ב-22% במחזור ענק וגררה את תל אביב לירידות
- בני לנדא: "כל מה שקורה עכשיו בטבע זה בגלל שזרקו את ג'רמי לוין"
אבל לא רק איומים חיצוניים מאיימים על העובדים, אלא גם כוונתה של טבע לפטר אלף עובדים ברחבי העולם עד סוף השנה. החברה לא פירטה כמה מהעובדים המפוטרים יגיעו מישראל.
בשביל להבין את פעילות טבע בישראל צריך להבדיל בין שלוש תחומי פעילות עיקריים: מטה והנהלה של טבע העולמית, פעילות הייצור שמופנית ברובה ליצוא ופעילות מכירה ושיווק לשוק המקומי - שוק זניח יחסית במונחים של היקפי הפעילות של החברה.
נכון לסוף 2016, טבע מעסיקה בישראל 6,863 עובדים, מתוכם 4,000 עובדי ייצור ו־900 מועסקים במחקר ופיתוח. השאר במטה ובהנהלת וכן בזרוע השיווק והמכירה המקומית.
1,500 עובדי מטה בסיכון
טבע היא חברה גלובלית שנוסדה בישראל. מטה החברה, שממנו היא מנוהלת, נמצא בפתח תקוה. מכאן היא מנהלת את הפעילות הגלובלית ומכאן הקימה במהלך השנים מפעלי ייצור גלובליים שתוצרתם מופנית ליצוא.
במטה מועסקים כ־1,500 עובדים. משרות אלו עלולות להיות בסכנה אם גוף שאינו ישראלי יחליט להשתלט על החברה, לשנות את התקנון שלה ולהעביר את המטה.
אולם בינתיים פעילות זו מוגנת לפי תקנון החברה, שבו נקבע כי רוב חברי הדירקטוריון חייבים להיות תושבי ישראל וכי רוב ישיבות הדירקטוריון בשנה קלנדרית - ולא פחות מארבע מהן - חייבות להתקיים בישראל. בנוסף, המנכ"ל חייב להיות תושב ישראל לאורך תקופת כהונתו.
טבע מפעילה בישראל שבעה מפעלי ייצור, ממפעל טבע טק בנגב ועד לקריית שמונה. טבע טק לבדו מעסיק כ־1,200 עובדים. מפעל זה הוא אחד מ־20 מפעלי ייצור ברחבי העולם השייכים לחטיבת הכימיה של טבע, שמספקת למפעלי החברה בעולם את החומרים הפעילים שמהם מיוצרים המוצרים הסופיים.
בנוסף לצריכה הפנימית בתוך טבע, המפעל מוכר את מוצריו ללקוחות חיצוניים, בעיקר חברות גנריקה. ב־2001 הוקם בטבע טק מתקן לייצור הקופקסון - תרופת הדגל של טבע לטיפול בטרשת נפוצה.
כפר סבא על הכוונת
המפעלים שכרגע נמצאים על המוקד הם הפעילויות בכפר סבא, שבה מפעילה טבע פעל ייצור לטבליות ומפעל למוצרים סטריליים וביולוגיים, שמעסיקים יחד כ־1,200 עובדים. בנוסף, החברה מפעילה בכפר סבא מכרז הפיתוח גנרי, המעסיק 300 עובדים.
בירושלים טבע מפעילה מפעל משאפים וטבליות המעסיק כ־900 עובדים. בנוסף, לטבע מפעלים קטנים יותר, כמו מפעל מיגדה בקריית שמונה, המעסיק 250 עובדים וטבע מדיקל באשדוד, המעסיק 150 עובדים.
פעילות עתירת כח אדם נוספת היא השיווק המקומי והעולמי, שבמסגרתו מועסקים במרכז הלוגיסטי של החברה בשהם כ־700 עובדים. מרכז זה משרת את חברת טבע ישראל, החברה המשווקת את מוצרי חברת טבע העולמית בשוק הישראלי, ואת חטיבות התפעול והכימיה של החברה.
טבע מעסיקה ברחבי העולם כ־56 אלף עובדים, כאשר עובדי טבע בישראל מהווים כ־12% מכלל עובדי החברה. חלקם של העובדים הישראלים מקרב העובדים ברחבי העולם פחת במרוצת השנים. ב־2002, לפני שהחברה יצאה לקדחת המיזוגים והרכישות הגדולה, הועסק בישראל 32% מכוח האדם שלה. בשנים האחרונות המצב השתנה לחלוטין: אם ב־2010 הועסקו בישראל 6,774 עובדי טבע, שהיוו כ־17% מעובדי החברה בעולם, בסיום 2015 הועסקו בישראל 6,974 עובדי טבע, שהיוו 16.3% מעובדי החברה. כיום, כאמור, צנח שיעורם ל־12% בלבד.
מבחינת היקף עובדים במפעל בודד, המפעל הגדול ביותר של טבע נמצא בגואה בהודו, שם החברה מעסיקה כ־3,000 עובדים. אחריו נמצא מפעל בדברצן בהונגריה, שמעסיק 1,600 עובדים.
ריכוזיות חריגה ביצוא
אם לא די בכך, המשבר בטבע מאיים כאמור לפגוע ביצוא של ישראל לעולם. טבע היוותה 11.5% מהיצוא התעשייתי (ללא יהלומים) של ישראל ב־2016. כמו כן, החברה היתה אחראית לכ־72% מסך יצוא התרופות של המשק - כך עולה מבדיקה שערך "כלכליסט" על בסיס נתוני יצוא שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) בסוף חודש יולי.
לפי נתונים שנמסרו מטבע, היצוא של החברה הסתכם ב־2016 בכ־5 מיליארד דולר, כאשר לפי נתוני הלמ"ס כלל היצוא התעשייתי (ללא יהלומים) של ישראל הסתכם ב־2016 בכ־43.5 מיליארד דולר. עוד עולה מנתוני הלמ"ס כי יצוא התרופות הסתכם באותה שנה בכ־6.9 מיליארד דולר, כך שכשלושה רבעים מהיצוא הישראלי בענף זה ב־2016 הגיעו מטבע.
לפי הדו"ח השנתי של מכון היצוא, הריכוזיות ביצוא הישראלי היא מהגבהות בעולם: עשר היצואניות הגדולות של המשק היוו כשליש מהיצוא בעשור הקודם וכעת הן מהוות כחצי ממנו. ב־2016 חלה ירידה קלה במשקלן, לרמה של כ־48%, כאשר טבע היוותה 23.8% מהקבוצה.
סמנכ"ל התפעול של טבע בישראל דוד לוסטיג אמר: "אנו מצפים מנציגות העובדים וההסתדרות לקיים עמנו דיאלוג אמיתי וענייני, מתוך הבנת הנסיבות, האתגרים וצורכי השעה. ננהל את הליך ההיוועצות בתום לב, באחריות ובהגינות, ונפעל למצות את הדיאלוג — כל עוד הוא מתקדם בקצב הנדרש מהנסיבות וללא גרירת רגליים".