$
קיימות בעולם

זורקים את הקרטון ומתקפלים לבית ננסי

בתים ננסיים, שגודלם כ־14 מ"ר ועלות בנייתם כ־7,500 דולר בלבד, צוברים יותר ויותר פופולריות בעולם כפתרון דיור להומלסים. המתנגדים למיזם חוששים מהפיכת הפרויקטים הללו לשכונות עוני מוזנחות. וחסרי הבית? הם רק רוצים דלת שיוכלו לנעול בלילה

גיל קליאן 07:5609.08.17

הומלסים בדנבר קולורדו קיבלו בחודש שעבר בתים חדשים במימון ציבורי. הפתרון למצוקת הדיור שלה 14 חסרי הבית הגיע בצורת בתים ננסיים (Tiny Homes) בגודל של 2.4X6 מטרים, שעלות בנייתם עומדת על 7,500 דולר לבית. בבתים אלה הם יתגוררו בחינם, ויוכלו לקיים קהילה עצמאית. מדובר בבתים מעוצבים, יפים אך לא תמיד מצוידים בתשתיות של מים וחשמל. בכל מקרה השירותים והמקלחת יהיו משותפים לכל המתגוררים בקהילה. רעיון הבתים הננסיים כפתרון חברתי מתחיל לגייס תומכים בכל העולם. בארצות הברית עשרות ערים, ובהן סיאטל, ניו יורק וסן חוזה, כבר בנו בתים כאלה או בוחנות פתרונות דומים עבור חסרי בית, ויזמים פרטיים, אזרחים ואנשים שאכפת להם, השיקו אינספור יוזמות עצמאיות של בניית בתים ננסיים עבור חסרי בית, במימון של חברות גדולות שרוצות לתרום או במימון המונים באינטרנט.

 

חסרי הבית מספרים כי מבחינתם היתרון הגדול במיזמים הללו הוא שיש להם חלל עם דלת שניתן לנעול אותה בלילה, דבר שבאופן מובן מספק להם תחושת ביטחון. הבתים גם מצליחים ליצור סוג של קהילה עבור חסרי הבית. בסיאטל למשל הוקמה שכונת בתים ננסיים ללא חיבור לחשמל או מים במימון בסיסי של כנסייה מקומית. כשהכנסייה הצליחה לגייס תרומה כדי לחבר את הבתים הננסיים לחשמל, הדיירים העדיפו לנצל את הכסף לבניית בתים ננסיים נוספים להומלסים אחרים.

 

בית ננסי בדנבר בית ננסי בדנבר

 

בהולנד נחנך לפני שבועות אחדים כפר בתים ננסיים בסמוך לעיר איינדהובן. הכפר Skaeve Huse נועד לתת שירותי דיור לאוכלוסייה הפגיעה ביותר של העיר - חסרי בית ואנשים עם בעיות סמים קשות. הכפר נבנה במימון חלקי של הבנק האירופי. בכפר החדש מציעים הבתים הננסיים בתים מרווחים יחסית ותקרות גבוהות שמוסיפות לתחושת המרחב. בנוסף בכפר ההולנדי הבתים מופרדים זה מזה כדי לתת קצת יותר תחושת מרחב.

 

ניסוי מעניין נוסף בבתים ננסיים ייצא לדרך בסן חוזה לקראת סוף השנה. העיר סובלת מעלייה בכמות חסרי הבית, לאחר שפריחת חברות ההייטק בעיר הפכה את עלויות הדיור לבלתי אפשריות עבור רבים. שם מתכננים בנייה של עשר שכונות בתים ננסיים עבור חסי בית, במטרה ברורה להעביר אותם למגורי קבע ברי השגה בתוך חמש שנים. תאריך היעד נקבע בין השאר כי ה"פטור" שקיבלו הבתים הננסיים בסן חוזה מתקנות בטיחות אש ורגולציות בנייה אחרות תקף עד 2022 בלבד.

 

 

בתים ננסיים בדנבר בתים ננסיים בדנבר

 

 

 

אין הגדרות

 

המגוון של הבתים הננסיים הוא אדיר, החל בגרסאות של "עשה זאת בעצמך" בעלות של עד 10 אלף דולר ועד בתים בעלות של 100 אלף דולר בעיצוב אדריכלי, הכוללים גם שירותים, אמבטיה ומטבח. אין הגדרה למהו בית ננסי, אבל בארצות הברית ההגדרה המקובלת היא בית ששטחו קטן מ־46 מ"ר.

 

הרציונל מאחורי הבתים הננסיים הוא לא רק לייצר מגורים ברי השגה לאוכלוסיות חלשות, אלא גם לשנות את תרבות המגורים של השכבות המבוססות. לדברי דן דוברוולסקי, שמתכנן ומוכר בתים ננסיים בוויסקונסין כבר 25 שנים, תכנון הבתים כיום מייצר חללים ש־80% מהם הם "חלל מבוזבז" כהגדרתו. דוברוולסקי יוצא נגד תרבות הבתים הגדולים, ומטיף לחלל מהודק, שבו לכל פינה יש שימוש ולכל חפץ יש תפקיד. צורת מגורים כזאת אינה רק חסכונית יותר כלכלית, אלא גם אקולוגית. הבתים תופסים פחות מרחב, צורכים פחות אנרגיה ומצריכים פחות משאבים לבנייה. רובם גם ניידים. במרבית הערים קיימות תקנות לגבי גודל מינימלי של בית. אולם העיירה ספור (Spur) בטקסס הפכה לראשונה בארצות הברית שביטלה את התקנות לגבי גודל מינימלי של בית, בכוונה מוצהרת להוות "מקלט" לחובבי בתים ננסיים. בעיירה ניתן כיום למצוא מגרשים לבית ננסי במחירים שיכולים להגיע גם ל־1,500 דולר למגרש.

 

אין תקינה

 

תופעת הבתים הננסיים מעוררת לא מעט בעיות ודילמות. העיריות למשל אינן יודעות כיצד לסווג קרקעות לבתים ננסיים, ומלבד זאת אין שום תקינה מחייבת לאופן בנייתם. אבל החשש המרכזי בנוגע לפרויקטים הללו הוא הפיכתם לשכונות עוני מוזנחות. ברברה פופ, שהיתה אחראית על מדיניות ממשל אובמה בנושא חסרי הבית, אמרה בראיון ל"גרדיאן" לפני מספר חודשים: "למה שנהיה מוכנים לקבל את העובדה שאנשים יחיו בבקתות בלי חיבור לחשמל, מים או שירותי סניטציה?". לדבריה, מדובר בפתרון שעלול להתברר כמסוכן ולקבע את הדימוי השלילי של אותה אוכלוסייה.

 

בשל החשש הזה מספר ערים כמו אוקלנד ולוס אנג'לס השיבו בשלילה נחרצת לאזרחים שביקשו לפתור את מצוקת חסרי הבית על ידי בניית בתים ננסיים. על רקע מדיניות זאת החלו פעילים, באמצעות מימון המונים או מימון עצמי, לבנות בתים ננסיים עבור הומלסים ולהציב אותם במקומות שונים בעיר ללא אישור.

 

וגם היכן שניתן אישור לכך לא הכל ורוד. בשכונת הבתים הננסיים שנחנכה בדנבר למשל הקרקע לפרויקט ניתנה לתקופת פיילוט בת 180 יום בלבד. לאחר מכן יצטרכו הדיירים לחפש קרקע חלופית לבתיהם, וכלל לא בטוח כי העירייה תקצה להם קרקע באותה שכונה. מלבד זאת, אין לשכוח כי בדנבר יש כ־5,500 חסרי בית, והעלות הציבורית של שיכונם בבתים כאלה תעמוד על 52 מיליון דולר, וזה בלי להביא בחשבון את עלות הקרקע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x