תסגרו את השמפניות: המדינה תרוויח מעט מאוד מעסקת הענק של קייט פארמה
למרות שמייסד החברה הוא ישראלי לשעבר, החברה ובעלי המניות הגדולים הם אמריקאים - כך שבארץ כמעט לא נראה מס מהעסקה
אל תמהרו להכין את השמפניות. למרות ההתרגשות הגדולה סביב רכישת קייט פארמה על ידי ענקית התרופות האמריקאית גיליד, העסקה - בהיקף של כמעט 12 מיליארד דולר - לא צפויה להכניס כסף למדינה.
- "קייט פארמה היא מהמובילות את המדע הבדיוני של המלחמה בסרטן"
- קייט פארמה: אחד החולים בניסוי לתרופה לסרטן מערכת הלימפה - מת
- אקזיט ענק בביומד הישראלי: גיליד רוכשת את קייט פארמה ב-11.9 מיליארד דולר
לדברי עו"ד יניב שקל ממשרד שקל ושות', "מאחר שמדובר בחברה אמריקאית מבחינת רשות המסים, והמשקיעים אמריקאים, כמעט לא נראה מס בארץ מהעסקה". כיוון שמדובר במכירה של מניות החברה, מי שממוסה הוא בעלי המניות עצמם - על הרווח שעושים מהעסקה. אולם כמעט כל בעלי המניות הגדולים הם קרנות וגופים מוסדיים אמריקאים.
למעשה החברה בכלל לא רשומה בישראל אלא בארה"ב, והנהלתה יושבת בקליפורניה. אולם גם אם הייתה רשומה בארץ, כמשקיעים אמריקאים הם פטורים מתשלום המס.
במכירת מובילאיי לאינטל שפורסמה במרץ ונחתמה לאחרונה, דווקא שולם מס שמתקרב ל-4 מיליארד שקל. עיקר המס שם שולם למעשה על ידי שני מייסדי החברה זיו אבירם ופופ' אמנון שעשוע והמשקיע שמואל חרל"פ, שכל אחד מהם הרוויח כמיליארד דולר.
לפי הדיווחים של החברה לרשות ניירות הערך האמריקאית, אריה בלדגרין מייסד החברה מחזיק במעל 3 מיליון מניות ששווין בעסקה יעמוד על כ-540 מיליון דולר. בלדגרין הישראלי לשעבר לא מתגורר בישראל ואינו מוגדר כישראלי מבחינת רשות המסים, כך שהוא לא יידרש לשלם כל מס בארץ על הרווח שיעשה מהעסקה.
גופים ישראלים שכן מחזיקים במניות החברה הם בעיקר מוסדיים, כך למשל מנורה מחזיקה כ-1.3 מיליון מניות ששוות כ-235 מיליון דולר לפי העסקה הנוכחית, ומגדל מחזיקה מניות בהיקף של כמה עשרות מיליוני דולר עם כ-230 אלף מניות. כיוון שמדובר בגופים מוסדיים, חלק גדול מההשקעות שלהן הוא בכלל של קרנות הפנסיה והגמל שלהן שפטורות ממס רווחי הון.
רק ההכנסות שלהן מהשקעות של כספי החברה עצמה ימוסו ב-24%, וגם כאן צריך לזכור שלא מדובר ברווח נקי, שכן הן נדרשו להשקיע ברכישת המניות, והמס הוא רק על הרווח עצמו. כך שלכל היותר תניב העסקה כמה עשרות מיליוני שקלים לקופת המדינה, בתרחיש הורוד ביותר.
למרות שהעסקה הזו לא תניב יותר מדי הכנסות למדינה, ברשות המסים ובאוצר לא צריכים לחשוש שכן כבר עכשיו, בעיקר תודות לעסקת מובילאיי ולמכירת כתר פלסטיק משנה שעברה - שהכניסה השנה עוד 1.2 מיליארד שקל - יש מספיק עודפי גבייה שיאפשרו כניסה חלקה ל-2018 מבלי שיהיה צריך להעלות מסים, ויאפשרו לכחלון לבצע את התוכניות שבמסגרת "נטו משפחה" אמורות להפחית את הכנסות המדינה ממסים, כמו למשל הגדלת נקודות הזיכוי להורים לילדים עד גיל 6, לשנתיים הקרובות, בהיקף של 1.7 מיליארד שקל.