הרפורמה שהצליחה לסייע ללא מקושרים כי היא לא דרשה מהם דבר
הנתונים ש"כלכליסט" חושף מראים כי ההצלחה האמיתית של סלינגר היא לא רפורמת ברירת המחדל, אלא זו שקיבלה פחות חשיפה - רפורמת איחוד החשבונות הלא פעילים
הממונה על שוק ההון דורית סלינגר הובילה בשנים בשנים האחרונות כמה מהלכים שייצרו הרבה רעש וכותרות בשוק הפנסיה, אך אין ספק שהמהלך שייצר הכי הרבה באזז היה רפורמת פנסיית ברירת המחדל.
במסגרת רפורמה זו, שתי קרנות פנסיה מתחייבות להציע לכל מי שיצטרף אליהן דמי ניהול נמוכים במיוחד, כמעט אפסיים. לאחר שסלינגר בחרה בשתי קרנות פנסיה קטנות של מיטב דש והלמן־אלדובי, היא הצליחה לעצבן את מנהלי קרנות הפנסיה הגדולות. קרנות אלו שלטו במשך שנים ארוכות בשוק ללא תחרות ולפתע נבהלו מהאיום על ההגמוניה שלהן.
המסודרים ימשיכו להסתדר
אלא שהנתונים ש"כלכליסט" חושף כעת מראים כי ההצלחה האמיתית של סלינגר היתה דווקא ברפורמה אחרת, כזאת שקיבלה פחות חשיפה - רפורמת איחוד החשבונות הלא פעילים.
מטרת־העל של סלינגר היא לעזור לאלו שלא יכולים לעזור לעצמם. המקושרים - בעלי השכר הגבוה והחברים בארגוני עובדים חזקים - יודעים כיצד להוזיל לעצמם את דמי הניהול ולא באמת צריכים את עזרתה. בעלי השכר הנמוך, אלה שאין מישהו שידבר בקולם, הם שסובלים מכשלי השוק וזקוקים למהלכים שהיא מובילה.
אלא שרפורמת ברירת המחדל, לפחות בשלב זה, לא באמת עוזרת לחוסכים החלשים. מי שמרים טלפון ומאיים לעבור לקרנות המוזלות או עובר בפועל זה ממילא החוסך המודע, בעל כוח המיקוח. כך זה יישאר כל עוד הנדבך השני של הרפורמה - חיוב המעסיקים לצרף עובדים חדשים לקרנות המוזלות אם לא השיגו להם הסדר מוזל במכרז פנסיוני - לא ייצא לפועל, וזה צפוי לקרות רק ב־2019.
בלי מגע יד אדם
לעומת זאת, לרפורמת איחוד החשבונות יש השפעה מיידית. יותר מ־500 אלף חשבונות פנסיה של חוסכים שלא השכילו לאחד חשבונות ישנים נהנים עכשו באופן מיידי מכך שכל כספי הפנסיה שלהם נמצאים תחת קורת גג אחת - ומכך שככל הנראה הם משלמים כעת הרבה פחות דמי ניהול.
אלא שגם כאן החלשים נהנים פחות. מי שממילא לא נהנה מהטבה בדמי הניהול לא ייהנה ממנה גם אם כל החשבונות יאוחדו לחשבון הפעיל. ובכל זאת, ברגע שהחשבונות מתאחדים, כוח המיקוח של החוסכים גדל באופן מיידי. יתרה מזאת, המהלך הוא אוטומטי לחלוטין ובניגוד לקרן ברירת המחדל לא מערב מערכי שימור לקוחות שמנסים להפחיד לקוחות מהמעבר לקרנות הפנסיה המוזלות.