יועמ"ש הכנסת: "אין להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לארגוני שמאל"
איל ינון התייחס בחוות דעת תקדימית להחלטת ראשי הקואליציה להקים ועדה לחקירת המימון שמעניקות מדינות זרות לארגוני שמאל; לדבריו, "ועדת חקירה פרלמנטרית אינה הכלי המתאים לעריכת בירור בעניינים אידיאולוגיים"
היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון קובע בחוות דעת מפתיעה ותקדימית כי הכנסת אינה יכולה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לעניין המימון של מדינות זרות לארגונים ישראלים שפועלים נגד חיילי צה"ל. ינון כותב: "לכנסת אין סמכות להקים ועדת חקירה בנושא שבנדון או כל ועדת חקירה שעניינה למעשה חקירה אידאולוגית של גופי החברה האזרחית בישראל מימין או משמאל".
הוא קובע כי "הנושא המדובר אינו יכול להוות עניין לחקירה פרלמנטרית". לדבריו אם מבקשת הכנסת להגביל את האפשרות לקבל מימון מדינות זרות לצורך פעילות שמבקרת את חיילי צה"ל עליה לעשות זאת בחקיקה ראשית.
ינון מסביר זאת בכך ש"חקירה פרלמנטרית של ארגוני החברה האזרחית על רקע אידיאולוגי עומדת בניגוד לעקרונות משטריים בסיסיים". הוא מציין ש"מושכלות יסוד של משטרים דמוקרטיים הן שגופי החברה האזרחית רשאים לפעול בחופשיות רבה". לדבריו, "ועדת חקירה פרלמנטרית אינה הכלי המתאים לעריכת בירור בעניינים אידיאולוגיים. לשם כך משמשים כלים פרלמנטריים אחרים. שימוש בכלי של ועדת חקירה כדי לנגח את האופוזיציה בכנסת או מחוצה לה יהווה ניצול לרעה של כלי פרלמנטרי".
מבחינה מעשית, ינון מציין ש"אין לכנסת כל סמכות לחייב את גופי החברה האזרחית להופיע לפניה". זאת משום שהתכלית העיקרית ועדת חקירה פרלמנטרית היא לפקח על גופי השלטון. במקרה זה אין כל טענה לליקוי של גוף שלטוני. הוא מוסיף כי הכנסת הנוכחית קבעה בחוק כי קבלת מימון ממדינות זרות מותרת, ולכן לא ברור כיצד היא יכולה להפוך זאת לנושא לחקירה.
משמעות חוות הדעת היא שהסיכויים להקמת ועדת החקירה קטנים מאוד. ראשית, ינון נהנה בכנסת מהערכה מקצועית רבה, בין היתר בשל האיפוק הרב שהוא ואנשיו מפגינים וחוסר הפניות הפוליטי שלהם. כלומר, הסיכויים שהקואליציה תתעלם מחוות הדעת אינם נראים גבוהים. שנית, גם אם הקואליציה תחליט על הקמת ועדת החקירה, חוות הדעת מבטיחה הגשת עתירה לבג"ץ שתגרור את הנושא עד לסוף הקדנציה.