למרות התנגדות הנכים: הכנסת אישרה את העלאת שכר המינימום מ-5,000 ל-5,300 שקל בחודש
נציגי הנכים טענו בוועדת העבודה והרווחה כי המהלך מהווה גזירת מוות לנכים שנדרשים לשלם למטפלים מקצבת הנכות שלהם: "אם אתם רוצים להיות הומניים תחריגו את הנכים או שתשלמו ישירות למטפלים"
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה הבוקר (ג') לקריאה שנייה ושלישית את העלאת שכר המינימום מ-5,000 ל-5,300 שקל. מדובר בפעימה הרביעית של העלאת שכר המינימום תוך שלוש שנים מ-4,300 שקל ל-5,300 שקל. זאת בעקבות הסכמות בין ההסתדרות לארגוני המעסיקים ובאישור משרד האוצר. ההעלאה אושרה למרות התנגדות חריפה של נציגי הנכים. שכר המינימום יעלה מ-26.9 שקל לשעה ל- 28.5 שקל לשעה, ושכר המינימום היומי יעלה מ-231 שקל ל- 245 שקל. לפי הערכת משרד האוצר, עלות המהלך היא בין 400 ל-500 מיליון שקל בשנה.
- שכר מינימום לחיילים? פגיעה באתוס צבא העם
- המדינה לבג"ץ: אין מקום להתערבותכם בקצבאות הנכים
- נתניהו ייתן לנכים את התקציב שהבטיח כחלון אבל בתמהיל שונה
יו"ר ארגון הילה לרווחת הנכים יהודה דורון דרש בשם ארגוני הנכים להימנע מההגדלה או להחריג את הנכים מהצורך להגדיל את שכר המטפלים שלהם. הוא הזהיר ש"נסגור את המדינה. שדה התעופה יהיה סגור. נסגור את כל הערים". יו"ר ועדת הנגישות של לשכת עורכי הדין עו"ד טליה דוד אמרה ש"המדינה דואגת לזרים יותר מאשר לי". היא דרשה מהמדינה לשלם למטפלים ישירות או לכסות את כל העלות.
הנכים התייחסו לנתון לפיו העלות הריאלית של העסקת עובד זר עם כל התנאים הסוציאליים היא כעשרת אלפים שקל. דורון אמר ש"התשלום שהביטוח לאומי נותן לנכה לא מכסה רבע מהעלות. הגדלת שכר המינימום תפגע בנו. אם אתם רוצים להיות הומניים, תחריגו את הנכים". לדבריו יש 3,000 תביעות של מטפלים זרים בבתי דין לעבודה כנגד מעסיקים נכים.
עו"ד דוד אמרה ש"המדינה דוחקת את הנכים להיות עבריינים. אני דועכת כלכלית מיום ליום ונכנסת לבור שאין לו סוף". יו"ר ארגון הנכים אהב"ה, אבנר עוקבי, אמר: "אתם הורגים אותנו. אני נלחם על החיים שלי".
יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אלי אלאלוף מכולנו, אמר: "אסור לפגוע בנכים, אבל יש גם עובדים שהשכר שלהם בקושי מספיק. צריך להזדהות עם שני הצדדים. הפיצוי יבוא מהקצבאות. מי שחלש צריך לדאוג לו". אלאלוף אמר ששלוש הפעימות עד היום הורידו את העוני ב-1.3% וההעלאה הנוספת תאפשר להוציא אוכלוסיות נוספות אל מעל לקו העוני".
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר ש"זה יום היסטורי לחברה הישראלית". לדבריו, העלאת שכר המינימום בשנים האחרונות הביאה להעלאת השכר הממוצע במשק בכמעט 10%.הוא ציין שהנכים יקבלו העלאה בקצבאות של כמעט 50% מ-8 מיליארד שקל ל-12 מיליארד שקל ודחה את הדברים הקשים של הנכים באמירה ש"העובדים הזרים הם עובדים. הם בני אדם".
ח"כ אילן גילאון ממרצ אמר: "חייבים להימנע ממצב שבו אדם חלש אחד שולח ידו לגרונו של אדם חלש אחר. לצאת נגד קבוצה יותר חלשה זה פנדל עצמי". לדבריו, הבעיה צריכה להיפתר בכך שהנכים יפסיקו להיות מעסיקים. לדבריו, העלאת שכר המינימום חשובה "משום שאנשים צריכים לדעת שלא יהיה להם יותר מדי קר בחורף ויותר מדי חם בקיץ ושלא יצטרכו להתלבט בין פרוסה לתרופה ושיהיה להם אוכל במקרר".
ח"כ דב חנין מהרשימה המשותפת אמר ש"אם קבענו שיש מינימום שדרוש לקיום בישראל, גם נכים וקשישים שלא יכולים לעבוד צריכים לקבל את זה. לא יכול להיות שנכה מתחת למינימום. צריך להעלות את קצבאות הנכים והקשישים בדחיפות".