יו"ר ארגון המורים: "נשבש מהשבוע הבא את הלימודים בבתי הספר העל-יסודיים"
לטענת רן ארז, משרדי האוצר והחינוך נוהגים סחבת במגעים על הסכם קיבוצי חדש. לדבריו האוצר הציע שהמורים המתחילים ישתכרו 8,000 שקל בחודש ואילו לוותיקים תינתן העלאה שנתית של 60 שקל ברוטו בלבד
יו"ר ארגון המורים, רן ארז, מאיים בהשבתת הלימודים העל-יסודיים בשל מה שהוא הגדיר סחבת במגעים על הסכם קיבוצי חדש עם משרדי האוצר והחינוך. ההסכם הקיבוצי הקודם של המורים הסתיים בשנה שעברה, והצדדים מקיימים מגעים מאז תחילת השנה במטרה להגיע להסכם חדש, אך עד כה ללא הצלחה.
- מערכת החינוך: התקציב עולה, הפערים נשארים
- הכלכלן הראשי: פערי שכר דרמטיים בין מורים חדשים לוותיקים בישראל
- מזכ"לית הסתדרות המורים מאיימת: "אם החופש הגדול יקוצר נצא למאבק שמדינת ישראל לא ראתה"
במסיבת העיתונאים שקיים היום הארגון טען ארז כי האוצר הניח על השולחן הצעה שבמסגרתה המורים המתחילים ישתכרו ב-8,000 שקל בחודש. מדובר בתוספת משמעותית לשכר המורים הצעירים, מעל ל-1,500 שקל יותר. יחד עם זאת, הוא הוסיף כי התוספת המשמעותית תקפה רק למורים הצעירים, ולא לוותיקים.
הארגון הודיע על סכסוך עבודה לפני שבועיים, ומחר מסתיימת תקופת הצינון שלאחריה יתאפשר לו לנקוט בעיצומים. לדברי ארז, כל האפשרויות על השולחן בין אם מדובר בהשבתה או עיצומים אחרים. בכל מקרה, נציגי המורים והמדינה צפויים עוד לקיים פגישות עד סוף השבוע ואם הארגון ינקוט צעדים – זה ככל הנראה יתרחש רק החל מיום ראשון הבא ואילך.
בארגון טוענים כי האוצר הציע להם העלאה שנתית של 60 שקל ברוטו למורים ותיקים, כשלמעשה הוא מעוניין להעלות שכר למורים חדשים כאמור על חשבון העלאת שכר למורים ותיקים. יש לציין כי מגמת האוצר מבוססת על נתונים שמצביעים על פער דרמטי בין שכר המורים הצעירים לוותיקים. "המדינה מושכת זמן ולא מוכנה לבוא לקראתנו", אמר היום ארז במסיבת העיתונאים שהתקיימה במשרדי הארגון בתל אביב, "ניסינו קמפיין חיובי וזה לא הזיז לממשלה, אז נעבור עכשיו למאבקים, עיצומים, שביתות והפגענות – כל מה שארגון מקצועי יכול לעשות".
מסקירה שפרסם לפני פתיחת שנת הלימודים כלכלן הראשי במשרד האוצר, עלה כי בעוד ממוצע השכר מציב את ישראל מעל ממוצע ה-OECD, מי שנהנים בפועל מהמשכורות הגבוהות הם מורים בעלי ותק, בעוד המורים החדשים נאלצים להסתפק בשכר נמוך בהרבה – מה שמסביר את הביקוש הנמוך למקצוע.
לפי הסקירה, מורה ביסודי בעל ותק של 10 שנות הוראה מרוויח פי 1.31 ממורה מתחיל, בעוד מורה בפסגת סקאלת השכר מרוויח פי 2.05 ממורה בעל ותק של 10 שנות הוראה. בסקירה מצוין כי "העלייה הגדולה בשכר בשלבים המאוחרים יותר של הקריירה, היא חריגה בהשוואה בינלאומית".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "אנו פועלים לשיפור בשכר המורים בדגש על שכר המורים בתחילת דרכם. מספר רב של הצעות בעניין זה הונחו על שולחנו של ארגון המורים במסגרת המו"מ שמתקיים מזה חודשים רבים, אך ארגון המורים דחה הצעות אלו על הסף. כל זאת, מתרחש על גבם של מורים בתחילת דרכם, וכעת, גם על גבם של התלמידים. מורים צעירים במדינת ישראל מרוויחים כשליש ממשכורתם של מורים ותיקים, והפער ממשיך לגדול בכל שנה. מדובר בפער חריג בקנה מידה בין לאומי ולא נסכים לתת לו יד. צר לנו על גרירת הרגליים של הארגון במהלך המשא ומתן ועל איומו בהשבתת מערכת החינוך, בשליחת מאות אלפי בני נוער לרחובות ובפגיעה במהלך הלימודים התקין וכל זאת על מנת לדאוג לטובתם של בעלי השכר הגבוה במערכת החינוך בלבד".