פרשת שטיינמץ: המשטרה מבקשת להאריך את עיכוב יציאתו מהארץ
המשטרה ביקשה להאריך בחודש נוסף את תוקף תנאי השחרור של המיליארדר החשוד בהלבנת הון ומתן שוחד לנשיא גינאה לשעבר: "לנוכח התפתחויות בחקירה, היקפו של החומר ומורכבותו העובדתית והמשפטית"
המשטרה מבקשת להאריך בחודש נוסף את תנאי שחרורו של המיליארדר בני שטיינמץ, החשוד במתן שוחד לנשיא גינאה לשעבר ובעבירות של הלבנת הון ומס "לנוכח התמשכות החקירה, ההתפתחויות בה, היקפו של החומר ומורכבותו".
- צו עיכוב היציאה נגד שטיינמץ הוארך בחודש: "יש ראיות לניסיון שיבוש"
- פרשת השוחד בגינאה: שר המכרות לשעבר הורשע בקבלת שוחד
- 3 חקירות, 5 פרשות, שטיינמץ אחד
בחודש שעבר האריך בית משפט השלום בראשון לציון את תנאי שחרורו של שטיינמץ, בהם צו עיכוב היציאה מהארץ שהוצא נגדו. "יש ראיות", נכתב אז בהחלטת השופט עמית מיכלס, "שניסה לשבש כך או אחרת (את החקירה, זש"ל). מדובר באדם שמרבית פעילותו היא בחו"ל, יש עדים שנמצאים מחוץ לישראל ולכן יש חשש משיבוש".
שטיינמץ נעצר בחודש דצמבר האחרון, בחשד למתן שוחד לעובד ציבור זר, נשיא גינאה לשעבר בתמורה לקבלת רישיון כרייה במדינה לחברה שבבעלותו BSGR. בהמשך, בחודש אוגוסט, נעצר פעם נוספת בחשד שקנה ולאחר מכן מכר ביוקר לחברה הקשורה אליו קרקע ברומניה ובכסף שנותר מהרכישה השתמש לצרכי השוחד בגינאה. במעצרו השני נעצר יחד איתו היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין, בחשד שסייע לו בהלבנת הון.
ההחלטה להאריך את צו עיכוב היציאה מהארץ כפי שניתנה בחודש שעבר על ידי בית המשפט, הובילה לכך שעד כה הוארכו תנאי שחרורו של המיליארדר ב-360 יום. אולם כעת מבקשת המשטרה להאריך בחודש נוסף את צו עיכוב היציאה מהארץ, כמו גם את תנאי שחרור נוספים, בהם ההפקדה הכספית שנתן בסך 50 מיליון שקל ועוד 50 מיליון שקל בנכסים.
בתקופה שחלפה מאז נעצר לראשונה שטיינמץ, הוא הורשה לצאת מארץ לצורך המשך החקירות בשוויץ, החוקרת גם היא את הפרשה וזאת תחת פיקוחה.
לדרישת המשטרה, טיסותיו לא בוצעו במטוסו הפרטי של שטיינמץ. מעבר לכך, לאורך כל התקופה, המשטרה לא אפשרה לשטיינמץ לצאת מן הארץ למטרות פרטיות וזאת בשל החשש לשיבוש חקירה. המצב שונה אצל חברו לחשדות, זילברשטיין, שהורשה כבר פעמיים לצאת מהארץ לצרכי עסקיו.
לטענת המשטרה, מהחקירה בעניינו של שטיינמץ עולה כי שילם כספי שוחד לעובדי ציבור זרים או לבני משפחותיהם כדי לקבל זיכיונות כרייה בגינאה, "באופן שיטתי ובמשך מספר שנים", כשהיקף השוחד מגיע לעשרות מיליוני דולרים וערך זכויות הכרייה שקיבלה החברה הגיע למיליארדי דולרים.
לפי ראש מחלק החקירות ביאח"ה, עו"ד רפ"ק אריאל פרידמן, מכספי השוחד "נצמחו עשרות מיליוני שקלים" שעל פי החשד הולבנו על ידי שטיינמץ "וכן הועלמו משלטונות המס תוך שימוש במרמה". בנוסף נטען כי שטיינמץ ביצע את המעשים תוך שהוא פועל ומפעיל אחרים "בתבנית מאורגנת שיטתית ומתמשכת".
"החקירה בעניינו של המשיב", נכתב לבית המשפט, "הינה מורכבת ורחבה והתייחסה לפעילות החברה ושטיינמץ בגינאה ובמקומות אחרים בעולם. מדובר בפעילות כלכלית ענפה ומאורגנת שנמשכה זמן רב. במסגרת החקירה נחקרו עד כה מעורבים וחשודים נוספים בארץ ובחו"ל וכן נאסף מידע הנוגע לעשרות חשבונות בנק ונערכת חקירה כלכלית למטרות חילוט".
"לנוכח התמשכות החקירה", הוסיף רפ"ק פרידמן, "התפתחויות בה, היקפו של החומר ומורכבותו העובדתית והמשפטית, יש להאריך את תוקף תנאי השחרור".
סנגוריו של שטיינמץ, עוה"ד רונן רוזנבלום ונתי שמחוני מתנגדים להארכת תוקף הערבויות. לפי עו"ד רוזנבלום, עמדתו של שטיינמץ בנושא נשטחה בפני בית המשפט כבר בדיונים קודמים והוא מתנגד לבקשת המשטרה.