$
בארץ

ארגון המורים שוב מאיים להשבית את התיכונים

בארגון הבהירו כי אם לא תושג פריצת דרך במו"מ עם האוצר, בכוונתם להשבית את המערכת החל מיום שלישי הקרוב; יו"ר הארגון רן ארז: "האוצר רוצה לשפר את תפקוד בתי הספר על חשבון שכר המורים"

ספי קרופסקי 15:5316.11.17
ארגון המורים מאיים להשבית שוב את הלימודים העל יסודיים החל מיום שלישי בשבוע הבא, ומאשים את האוצר בהכשלת המו"מ. הארגון כבר קיים שביתת אזהרה של יום אחד בתחילת השבוע, אולם לאחריה הוציא הודעה אופטימית שהשתמע ממנה כי ישנה התקדמות בין הצדדים.

אלא שהמגעים שוב הגיעו למבוי סתום, ובארגון הבהירו כי אם הפגישה המתוכננת ליום שני הקרוב לא תוביל לפריצת דרך – בכוונתם להשבית שוב את המערכת, והפעם ללא הגבלת זמן.

למצולמים אין קשר לכתבה למצולמים אין קשר לכתבה צילום: אוהד צויגנברג

 

יו"ר הארגון רן ארז אמר היום ל"כלכליסט" כי "לא רק שהאוצר מכניס עזים למו"מ, ועושה צעד קדימה שניים אחורה, אלא שהוא גם לא מדייק - בלשון המעטה - בתחשיבים שהוא עושה לגבי עלויות שכר. אנחנו לא מוכנים שתוספת השכר תהיה בפעימות ודורשים שהמורים יקבלו הכל מהיום הראשון".

 

לדבריו, "מורה לא יחכה כמה שנים לראות את התוספת שכר שלו, אנחנו לא מוכנים לממן את מערכת החינוך. הם רוצים להפחית מהשכר שלנו כל מיני רכיבים כגון שעות ניהול ושעות ליועצים - זה לא עניין של שיפור שכר, זה שיפור תפקוד בית הספר, והם רוצים לעשות את זה על חשבון שכר המורים".

 

יו"ר הארגון רן ארז יו"ר הארגון רן ארז צילום: דנה קופל

 

המגעים בין הצדדים מתקיימים כבר מתחילת השנה לאחר שהסכם השכר הקודם, "עוז לתמורה", הסתיים בשנה שעברה, והבחירות בארגון נמצאות ממש מעבר לפינה - בתחילת השנה הבאה.

 

בשבועות האחרונים התחולל קרב גרסאות בין אנשי האוצר ובכירי הארגון בנוגע לשאלה מי מכשיל את המגעים. באוצר טוענים כי הציגו בפני היו"ר ארז הצעה הוגנת, שבמרכזה רצון לתקן עוול שהשתרש במערכת החינוך בישראל במשך שנים – הפערים העצומים בשכר בין מורים צעירים לבין מורים ותיקים.

 

נתונים עדכניים של ה־OECD שפורסמו בספטמבר האחרון הצביעו על כך שמורה מתחיל בישראל מקבל כ־20 אלף דולר לשנה בתחילת דרכו, וכ־30 אלף דולר לשנה לאחר 15 שנות ותק.

 

כפועל יוצא של פערי השכר הללו, כך לפי נתוני הכלכלן הראשי באוצר, שיעור הנטישה בקרב המורים הצעירים הוא גבוה הרבה יותר מאצל המורים הוותיקים.

 

באשר להצעת השכר שהונחה עבור המורים הצעירים, ישנה תמימות דעים שהיא הצעה ראויה, או לכל הפחות התחלה טובה.

 

לפי ההצעה הנוכחית, מורה מתחיל יקבל שכר בסיס של כ־8,000 שקל ברוטו, עלייה של 1,600 שקל ביחס לשכר הבסיס הנוכחי – 6,400 שקל. לשכר הזה מתווספים עוד רכיבים כגון תוספות על תפקידים נוספים והוצאות נסיעות, כך שברוב המקרים אלו לא יהיו הנתונים הסופיים בתלוש המשכורת של המורים המתחילים.

 

בארגון המורים טוענים שהאוצר מנסה להעלות את המשכורות של הצעירים על חשבון המורים הוותיקים, ונדרשת העלאה הוגנת לכל המורים. באוצר מדגישים כי ההסכם תלוי גם בזמן השקט שיסכים לו ארגון המורים - פרק הזמן שבו יתחייב הארגון לא לנקוט בעיצומים.

 

לדבריהם, אם יאפשר הארגון זמן ממושך – הוא עתיד לקבל תוספות שכר גדולות יותר. באוצר מדברים על כחמש שנים, אך בארגון מדברים על בין שנתיים לשלוש.

 

לגבי התוספת לוותיקים, מתחדד קרב הגרסאות בין הצדדים: יו"ר הארגון טוען כי האוצר הניח הצעה נמוכה מדי — תוספת של כ־60 שקל ברוטו בחודש לוותיקים. מנגד, באוצר אומרים כי ההצעה שהניחו הייתה כ־100 שקל ברוטו בחודש.

 

ישנם גורמים במערכת שרומזים כי ארז מעוניין לשכב על הגדר עבור שכרם של המורים הוותיקים, כיוון שהוא זקוק בעיקר להם בבחירות הקרובות לראשות הארגון, שיתקיימו בתחילת השנה הבאה. אולם בארגון מסבירים בהיגיון שלא ייתכן שמורה בעל ותק וניסיון לא יזכה לשיפוי מסוים.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "תמוה כי ארגון המורים מודיע על שביתה ביום שלישי, זאת בשעה שנקבעו ישיבות להיום (ה') וליום שני. נדמה כי הישיבות שנקבעו לא ינוצלו על ידי הארגון לצורך קידום המשא ומתן באופן יעיל.

 

"צר לנו שארגון המורים פועל בצעדים כוחניים לאחר שכבר הודיע על הסכמות בעניין. יוזכר כי משרד האוצר פועל להעלאת שכר המורים הצעירים במדינת ישראל, המרוויחים כשליש ממשכורתם של מורים ותיקים, והפער ממשיך לגדול בכל שנה. פער חריג שארגון המורים מסרב לצמצם ובמקום זאת פונה להחרפת הצעדים הארגוניים על גב תלמידי ישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x