ראיון כלכליסט
"מדיניות המס בהודו היא אי של יציבות לעומתנו"
על רקע הצפי להפחתה משמעותית במס החברות בארצות הברית, עו”ד אילן בן אלי יוצא נגד ריבוי מסלולי המס בישראל, ומזהיר מפני האטה בהשקעות בארץ: "יש לשקול הרחבת ההטבות מעבר לחוק עידוד השקעות הון"
"שר אוצר ישראלי סביר צריך להתחיל להזיע לנוכח רפורמת המס שעומדת להתקבל בארצות הברית", אומר עו"ד אילן בן אלי, מומחה במיסוי וחבר במועצת המנהלים של הפירמה הגלובלית אנדרסן טקס. לדבריו, הורדת מס החברות בארצות הברית ל־20% עלולה להביא להאטה משמעותית בהשקעות בישראל, בעיקר בהייטק בשלב ראשון, מאחר שכספים ה"חונים" מחוץ לארצות הברית יוחזרו אליה, ולא ישמשו עוד להשקעות נוספות מחוצה לה, כפי שקרה בשנים האחרונות.
- רשות המסים "עושה סדר" בעולם האקזיטים: כך תדעו כמה מס לשלם בעת מכירת חברות טכנולוגיה
- באב"ד: האוצר בדיונים עם חברת ענק להעברת הקניין הרוחני שלה לישראל
- מבקר המדינה: המדינה ויתרה לאייפקס על מסים במיליארד שקל ממכירת תנובה
איך ישראל אמורה להתמודד עם הרפורמה הזו? הרי בארץ מס החברות גם כך נמוך מתוקף חוק עידוד השקעות הון.
"צריך לחשוב מחוץ לקופסה. יש לשקול הרחבת ההטבות מעבר לחוק עידוד השקעות הון, כך שיחול לא רק על חברות מוטות יצוא באופן מובהק".
מה התגובות שאתה שומע מלקוחות שלך שמנהלים עסקים בישראל ובארצות הברית?
“יש את אלו ששואלים ‘כמה מהר תוכל לסדר לי ויזה לארצות הברית?’ ויש את אנשי הכספים בחברות שמאוד מוטרדים מהשינויים שהם צריכים או יכולים לבצע באסטרטגיית מחירי ההעברה שלהם”. על השאלה מה לדעתו הבעיה עם מסלולי המס הקיימים בארץ, הוא משיב ללא היסוס: “חוסר ודאות. הודו נראית כמו אי של יציבות לעומתנו”.
עו"ד בן אלי מבין בענייני ערך ושווי של חברות ענק בינלאומיות, אך הוא גם מבין בערך של עצמו. "כשהבנתי שהערך שאני מביא גדול יותר מהערך שאני מקבל קמתי ועזבתי", הוא מתאר את הסיבה שהניעה אותו לעזוב משרה נחשקת כראש הדסק בישראל של פירמת רואי החשבון הבינלאומית ארנסט אנד יאנג. בן אלי פתח משרד משלו, בן אלי בוטיק מס, וביולי השנה חבר לפירמה הבינלאומית אנדרסן טקס והתקבל כחבר במועצת המנהלים שלה.
מחלקים את הכסף בחוץ
מס החברות בארצות הברית כיום, 35%, הוא השני בעולם בגובהו אחרי יפן, שבה מונהג מס של כ־40%. לדברי בן אלי, המניע לרפורמה בארצות הברית הוא הררי המזומנים של החברות הרב־לאומיות האמריקאיות שמצטברים ברחבי תבל, בעיקר באירלנד ובברמודה, ולא נכנסים לארצות הברית. “אפל למשל מוכרת ללקוחותיה באירופה באמצעות חברה אירית, ורושמת את ההכנסות באירלנד. את הרווח היא לא מחלקת בארצות הברית”, אומר בן אלי.
ואיך בעלי המניות נפגשים עם הכסף?
“הם נהנים מעליית ערך המניה. בכלל, בהייטק אנשים לא מרוויחים שקל, אלא חיים מהמניות שהם מוכרים מדי פעם. בכסף הפנוי, בטריליונים שמצטברים, רוכשות החברות האמריקאיות חברות מחוץ לארצות הברית. במקום לחלק את הכסף בבית, בארצות הברית, שם מאבדים 40% מהערך, קונים חברה בישראל.
“לאחרונה, על רקע הרפורמה, יש ירידה משמעותית בהיקף העסקאות ובהתעניינות של האמריקאים ברכש חברות ישראליות. אנשים מרגישים שעוד מעט אפשר יהיה לחלק את הכסף בבית. יש לנו גם ניסיון מ־2003, אז הנשיא בוש הקטין חד־פעמית את שיעור המס לחלוקה וכולם חילקו”.
שיעור מס החברות מעסיק גם את ישראל.
“יש תחרות בין הממשלות על העסקים, והכלי המרכזי, מלבד מענקים, הוא להוריד את המס. אם אתה יכול להקים חברה ביוקנעם ולשלם 6% מס, אז אפילו אם תעשה תכנון מס מורכב בשווייץ זה לא יצליח להביא לתוצאה טובה יותר”.
חברות יברחו מישראל בגלל שיקולי מס כאלה?
“אני פחות מאמין שחברות יברחו במיוחד כשהיזמים הם ישראלים, אבל זה בהחלט שיקול משמעותי בהחלטה של משקיע זר אם להשקיע בישראל. אם הוא רואה חברה בפרמטרים דומים בישראל, הודו או אירלנד, שיעור המס הוא שיקול בהחלטה שלו”.
אם לארה”ב הכסף לא נכנס, הבעיה בישראל היא שלפעמים קשה להוציא מכאן את הכסף.
“שותף בפירמה שלנו אמר לי פעם: ‘יש לכם שיעור מס נמוך וזה נהדר, אבל אי אפשר להוציא את הכסף מישראל’. היה מונח ‘מפעל מאושר’, כשהיית מחלק את הכסף כל מס החברות היה מוקפץ בחזרה. סטארט־אפ שמקבל בהתחלה כסף מהמדען הראשי, ועכשיו יש לו ‘קנס’ של פי שישה על קניין רוחני שהוא רוצה להוציא מהארץ. אז במקרים כאלה אני ממליץ לחברות שאני מייעץ להן לשקול גם יעדים אחרים”.
חוות דעת נוספת
אנדרסן טקס היתה בגלגולה הקודם “ארתור אנדרסן”, שקרסה בגלל שערוריית אנרון, חברת הגז והנפט, אז שלישית בגודלה בעולם, שהתרסקה ב־2001 בפשיטת רגל מהגדולות בהיסטוריה, כ־65.5 מיליארד דולר, בגלל פעלול חשבונאי של שותף בפירמה. השותף, שפעל על דעת עצמו כפי שהתברר, הותיר מחוץ למאזן של אנרון התחייבויות בשווי של מיליארדים. “כפירמה, אנדרסן לא קרסה בגלל אישום פלילי, היא נוקתה מהמעשה”, אומר בן אלי, “אבל הלקוחות ברחו”.
פירמת אנדרסן טקס מתמחה כיום במגוון רחב של שירותים לחברות ויחידים בתחום המיסוי הבינלאומי. היא מבוססת על 23 שותפים־מייסדים, מעסיקה כ־2,000 אנשי מקצוע, ופועלת בכ־70 ערים בעולם, ובהן תל אביב.
מה הייחוד של פירמת אנדרסן טקס?
“הפירמה שלנו מספקת ייעוץ מס, שמגיע יחד עם ייעוץ משפטי. זה הייחוד שלנו. אנחנו מכינים את דו”ח המס ללקוח כמו רואי החשבון וגם נותנים חוות דעת, ייעוץ ופרה־רולינג כמו עורכי דין. כך אנחנו חוסכים ללקוח זמן וכאב ראש”.
משרד הבוטיק של בן אלי עומד להתרחב בקרוב. המשרד חתם על הסכם שיתוף פעולה עם משרדה של טלי ירון־אלדר, לשעבר נציבת מס הכנסה, ובמקביל מתנהל משא ומתן לצירוף משרד מסחרי נוסף של כ־60 עורכי דין. החיבור המשולש הזה אמור ליצור בסופו של יום משרד גדול חדש. עם לקוחותיו של בן אלי נמנים צ’ק פוינט, ורינט וקבוצת פורמולה.