דירוג המנהלים 2017: מקומות 7-10
מגדי לסין, נשיא ומנכ"ל שטראוס גרופ ועד לדורון שנידמן, מנכ"ל ביטוח ישיר
את 2018 הקדיש גדי לסין להידוק הפורטפוליו של שטראוס גרופ וליישום אסטרטגיה שתוצאותיה ניכרו כבר בדו"חות הרבעון השלישי. במהלך המרכזי במסגרת זו קנתה החברה־הבת (74.9%) שטראוס קפה את כל מניותיה של קרן TPG בה תמורת 257 מיליון יורו. המהלך שם קץ להתכתשות בין שטראוס ל־TPG, שהוכנסה כשותפה בחברת הקפה לפני שמונה שנים, ודחפה להנפקה בניגוד לעמדת שטראוס. העסקה הגדילה את חלקה של שטראוס ברווחי חברת הקפה, מה שהזניק את הרווח הנקי ברבעון השלישי ב־35% ל־125 מיליון שקל.
חודשים אחדים קודם לכן פעל לסין להוצאת מחזיקי מניות המיעוט בשטראוס מים. לסין הסביר כי הבעלות המלאה על שטראוס מים (השולטת במותג תמי 4) תאפשר לקבוצה למצות סינרגיות בין החברה לשאר הקבוצה. במאי, שש שנים אחרי שהקימה עם האייר מיזם לשיווק מוצרים לטיהור מי ברז בסין, הגדילה שטראוס מים את אחזקותיה במיזם ב־15% (ל־49%), תמורת 78.3 מיליון שקל.
לצד הגדלת האחזקות בעסקי הליבה פעל לסין לוויתור על פעילות שאינה בתחומי התמחותה: היא מכרה את רשת בתי הקפה מקס ברנר לזכיינים בישראל ב־18 מיליון שקל.
"חברות, כמו בני אדם, צריכות לפעמים להתרומם מעל המציאות השוטפת ולחשוב איך לעצב את המציאות של מחר", אומר לסין. "זו גם התרבות הארגונית שלנו: להסתכל במראה, לחשוב כיצד להמשיך לשפר את היכולות שלנו, ולקבוע מדיניות השקעות וניהול מתאימה".
המיקוד העסקי הזה הוביל את המניה שלכם לשיא עם צפי להתחזקות.
"אני שמח שיישום האסטרטגיה הוכיח את עצמו. אם מדובר בחברת הקפה, בחברת המים, במקס ברנר או בשטראוס ישראל - ההחלטות להתמקד במוקדי הכוח ובאתגרים המרכזיים שלנו מאפשרות לנו לספק ערך מוסף לבעלי המניות, למנהלים, לעובדים ולצרכנים".
האתגר הבא של לסין יהיה הטיפול בחברת הממרחים והמטבלים סברה אובלה, עקב אכילס של הארגון בשל ריקולים שנאלצה לעשות בארה"ב, ושגרמו לה נזק כלכלי ותדמיתי.
נורית קדוש
8. יצחק אנג'ל, מנכ"ל אורמת: "יציבים גם בלי בעל שליטה יחיד"
ההתפתחויות הפוליטיות בארה"ב הפכו את 2017 לשנה מאתגרת עבור אורמת, חברת האנרגיה הגיאותרמית שנסחרת בניו יורק ותל אביב בשווי של 11.2 מיליארד שקל. "המשקיעים חששו מההשלכות של הבחירה בטראמפ על תחום האנרגיה הירוקה", אומר המנכ"ל יצחק אנג'ל. "לבסוף הוכח מה שאמרנו: העולם וארה"ב ממשיכים להגדיל את היקף ייצור החשמל הנקי".
עברתם אירוע משמעותי כשקרן פימי, בעלת המניות הגדולה, ומשפחת ברוניצקי, המייסדת, מכרו את אחזקותיהן.
"אין ספק שזה אירוע שעורר הדים, אבל אורמת היא חברה עם הנהלה יציבה, שמובילה הרבה מאוד אנשים מוכשרים. מאז השינוי המבני שהובלנו ב־2015, אורמת מתנהלת ללא בעל שליטה אחד: יש בעלי מניות גדולים עם נציגות בדירקטוריון, והם מעורבים בתוכניות האסטרטגיות, אבל הניהול נעשה על ידי צוות מנוסה שעובד יחד כבר יותר משלוש שנים".
אילו יעדים אתה מציב ל־2018?
"הגדלת הצמיחה האורגנית, כושר הייצור והפיזור הגלובלי. העלאת הרווחיות של מגזר החשמל, והמשך ההתייעלות. לצד אנרגיה גיאותרמית, שהיא תחום הליבה שלנו, אנחנו בוחנים אפשרויות להיכנס לתחומים חדשים בשוק האנרגיה, שייצרו ערך בטווח הבינוני והארוך".
אורן פרוינד
9. מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס: "יציבים גם בלי בעל שליטה יחיד"
מוטי גוטמן הוא אחד המנהלים הוותיקים בשוק ההון הישראלי עם 23 שנות ניהול, 16 מהן במטריקס. "מטריקס היא מפעל חיים, לא רק עסק", הוא אומר. "אני חי אותה מ־2001, אז היינו 300 עובדים ומכרנו במאה מיליון; עכשיו אנחנו פי 30 בכל. יש לי צוות חלומי שעובד איתי שנים. מנהלים שעושים קדנציות חושבים לטווח הקצר, ואיתם אי אפשר להוביל שינוי. הרבה חברות נהרסו בגלל ראייה קצרת טווח".
איך היתה השנה האחרונה?
"צמחנו בכל המדדים וזכינו במכרזים משמעותיים: פתרונות למניעת הונאות והקמת מאגר נתוני אשראי בישראל, מערכת סייבר למדינה זרה, ועוד. קצרנו הצלחות גם במיזם תלפיות של מתכנתות חרדיות, וגם בחטיבת 8300, שמשווקת שירותי IT לסטארט־אפים.
"מצד שני, יש תחרות קשה על כוח האדם הטכנולוגי. התחלנו בגיוס כוח אדם רגיל, עברנו להכשרות ולהסבות, ואנחנו עדיין מנסים להגדיל את יכולת הגיוס באמצעות מסלולי הכשרה, חברת השמה שרכשנו, ואופרציות שהקמנו בחו"ל".
מה האתגר שלכם ל־2018?
"להכפיל עסקים בארצות הברית ובאירופה, ולהתרחב ב־BI ובסייבר".
מאיר אורבך
10. דורון שנידמן, מנכ"ל ביטוח ישיר: "תקשיבו לשוק. בדרך כלל הוא צודק"
"בתקופה זו חברות ותיקות בעולם הפיננסים, בעיקר בנקים וחברות ביטוח, נתקלות לראשונה בתחרות מצד חברות המציעות מודלים חדשים ומשתמשות בטכנולוגיות חדשות", אומר דורון שנידמן. "אימוץ טכנולוגיות חדשות לפעילות שלנו על מנת לתת לצרכן הצעת ערך עדיפה, זולה ומדויקת מהווה אתגר משמעותי. בינתיים אנחנו שמחים לראות פירות למאמצים שלנו בחזית הזו".
מהו אתגר הניהול הגדול ביותר שניצבת מולו?
"המשבר הפיננסי ב־2008. קיבלנו החלטות כואבות בזמן וללא כל דיחוי. במקרה שלנו, מיקדנו את פעילות הביטוח בשוק הישראלי, ופעלנו למכירת פעילות עסקית ענפה שהקמנו, וכללה שלוש חברות ביטוח בחו"ל, לשותף הבינלאומי שלנו".
איזו עצה היית נותן למנהלים ומנהלות בתחילת דרכם מול שוק ההון?
"תקשיבו לשוק. בדרך כלל הוא צודק".