עניין עם פועלות בניין: הנשים שמנפצות את תקרת הבטון
חברת בטון אחת מעסיקה באתרי הבנייה שלה הרבה מאוד נשים, שלא עושות מזה סיפור מיוחד. הן פשוט באות לעבוד, מקבלות שכר זהה לזה של הגברים, ומתלוננות הרבה פחות מהם. בין מדירי נשים למטרידי נשים, בעולם של אפליה בשכר ובקבלה לעבודה, כך יכולה להיראות מהפכה שקטה, שמתרחשת בשטח
"לנשים יש אמביציה מטורפת, אולי כי הן מרגישות שהן צריכות להוכיח את עצמן", אומר יוסי אמר, מנהל התפעול של Artan בטונדה, שעוסקת בחיפויי בטון, גימורים דקורטיביים ועבודות שיקום. כחצי מעובדיה באתרי הבנייה הם נשים, שמשתכרות כמו עמיתיהן הגברים. "וכשיש נשים באתר בנייה יש פחות חיכוכים. הן גם מתלוננות הרבה פחות מגברים. לפני כשנתיים התחלנו לקחת אמניות ותפאורניות, שיש להן רקע בעבודה עם הידיים. ואז ראינו כי טוב".
להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה https://www.clfb.org.il/heb/main/
שרה לי בן אלכסנדר, בת 30, אמנית ושיפוצניקית, פרדס חנה. "עליתי לישראל מהולנד בגיל 15. שם יש המון נשים שמשפצות, בונות גגות, רצפות. בארץ עוד לא ממש מוכנים לזה תרבותית. לאנשים תמיד יש מה להגיד. אני אמנית והגעתי לעבודות בניין מתוך רצון להכיר חומרים חדשים. אני עדיין מציירת, מפסלת ובונה, ובמקביל עובדת בבנייה כבר יותר משש שנים. התחלתי כמו כולם מלמטה, בלסחוב שקי מלט. יש רגעים שקשה פיזית ונושמים אבק, אבל העבודה כיפית"
נטע־לי ליפקין, בת 28, סטודנטית, גבעת אולגה. "אני סטודנטית לביולוגיה ימית, וחיפשתי עבודה בחצי משרה. אני כאן רק כמה חודשים, ובשביל לעשות שפכטל טוב צריך המון ניסיון. בינתיים אני בכל העבודות הקטנות, כמו לערבב חומרים ולהתיז בטון. זו עבודה נוחה וכיפית. הפידבקים לרוב חיוביים. הפועלים שאיתנו מבוגרים יותר, רובם יוצאי ברית המועצות. הם נחמדים ומסבירים הכל בסבלנות. אני לא מרגישה התנשאות מצדם"
טלי אלמון, בת 40, תפאורנית, מכמורת. "אני מגיעה מעולם התפאורות בתיאטרון, בקולנוע ובטלוויזיה, ועניין אותי לעשות תפאורה שגם נשארת. וזה נחמד לפעמים לעבוד גם בחוץ, לא בתוך אולפן או נגרייה. אני באה לצבוע, לעשות טקסטורות וחיפויים. כשאני הולכת ברחוב עם בגדי עבודה אנשים תמיד מופתעים לחיוב, שואלים אותי מה אני עושה. גם באתרי בנייה לא רגילים לראות בנות אז אנחנו כמעט תמיד נתפסות כמשהו מיוחד, אבל בתכלס אני פשוט באה לעבוד"