"שנאתי את הבוס הקודם" - מה לא להגיד בראיון עבודה
אמנם ההחלטה אם לקבל מועמד לעבודה לא מתקבלת על סמך משפט אחד אלא על מכלול של התרשמויות מתכונות וכישורים. אבל עדיין, יש דברים שכדאי לשמור לסיטואציות אחרות
כשמדובר בראיונות עבודה, גם המיומנים ביותר שבינינו עלולים להיכשל בלשונם ולומר משהו שיפגע בסיכוייהם להתקבל למשרה הנחשקת. ייתכן שהדבר אחד לא יכשיל מועמדים טובים, שכן בכל זאת כישוריהם מדברים בעד עצמם, אולם ישנם דברים שאותם רצוי להימנע מלומר בראיונות עבודה בכל מחיר.
באתר Business Insider פרסמו כמה אמירות נפוצות שלרוב יכשילו מועמד לעבודה:
1. "אז מה החברה שלכם עושה?"
שאלות כאלו משקפות שלא מספיק חשוב לכם להתקבל לעבודה כדי לעשות מאמץ ולכל הפחות לעשות חיפוש בגוגל ולקרוא על החברה.
2. קללות וגידופים
נכון – כולם מקללים. אבל כדאי לנצור את הלשון בראיונות עבודה. עם זאת, אם קרה שנפלטה לכם קללה בעת שאתם מספרים למראיין סיפור מצחיק, ייתכן שהדבר לא יסתום את הגולל על הצטרפותכם לחברה. אבל שימוש בקללות בעת הבעת כעס על מישהו שעליו אתם מדברים מקרינה עליכם באור שלילי. מיותר לציין שאין להשתמש בשום אופן במילים או בהערות שיש בהן מהפוגעני, הסקסיסטי או הגזעני.
3. "אני רוצה את התפקיד שלך"
אם אתם הייתם המראיינים, לא הייתם ממהרים לגייס מישהו המכריז כי הוא מעוניין להחליף אתכם בתפקיד.
4. "אתם לא הבחירה הראשונה שלי"
אף מראיין לא ישמח לתת לכם משרה אם הוא קולט שאתם מתייחסים אליה כאל מקפצה בלבד למשהו גדול וטוב יותר. גם אם אתם ממתינים לתשובה מחברה אחרת שבה אתם מעדיפים לעבוד, אין צורך ליידע בכך את המראיין ולגרום לו להרגיש שאתם לא הכי מעריכים את הארגון שלו.
5. "כדאי מאד שאקבל את העבודה הזו אחרת..."
גם אם הדברים נאמרו בצחוק, אתם מצטיירים כאגרסיביים או סתם מוזרים.
6. "אם אני לא אקבל את המשרה הזו, אני לא יודע מה אני אעשה"
אף מראיין לא יאפשר לכם לנגן לו על המצפון כדי לקבל את העבודה, אז שמרו לעצמכם את הדרמות.
7. "בא לך לצאת לארוחת ערב מתישהו? יש לך חיוך יפה"
אל. תפלרטטו. עם. המראיין או המראיינת. נקודה. זה לא ייגמר בטוב.
8. "לאיזו משרה אני מתראיין?"
איך בכלל הגעתם עד לנקודה זו בתהליך המיונים אם אתם כלל לא יודעים לאיזו משרה אתם מתראיינים? במקרה שאתם באמת מבולבלים, נסו לשאול איזה עובד באמת יכול להצליח במשרה, כך שיישמע שאתם באמת מעוניינים ולא סתם מרחפים.
9. "אני יודע שאני לא האדם המתאים ביותר למשרה, אבל..."
התגובה הטבעית של מראיין לאמירה זו תהיה: "אה, באמת. אז תודה שבאת. שלום".
המראיין בבירור סבור שאתם כן מתאימים שאלמלא כן – לא הייתם שם. אז הצניעות או הפחתת הערך העצמי שלכם לא מוסיפה דבר וחצי דבר. אתם פשוט מצטיירים כלוזרים.
10. "שנאתי את הבוס הקודם שלי"
גם אם מקום העבודה הקודם שלכם היה מלא עד אפס מקום באידיוטים, שמרו את המידע לעצמכם ונסו להציג את העניין באור חיובי. המראיין מנסה לקבוע – בנוסף לכישורים שלכם – את התאמתכם לתרבות הארגונית. הוא לא רוצה לשמוע קיטורים על העבר.