בלוף קרנות הנאמנות: הישראלים לא המציאו את השיטה
שיטת ריבוי קרנות קיימת גם בחו"ל כבר שנים ארוכות. זה לא הופך אותה לפחות בעייתית
השיטה שחשפנו כאן אתמול, שבה בתי השקעות ישראליים פותחים קרנות נאמנות רבות ומקדמים את אלו שהצליחו להציג תשואות גבוהות, אינה ייחודית לישראל. רחוק מכך. מנהלי קרנות ישראלים שעמם שוחחנו טוענים שהתופעה קיימת גם בגופי ענק בינלאומיים כמו פידליטי, ואף מתקבלת שם בברכה.
מחקרים שפורסמו בעולם מראים שהתופעה קיימת כבר שנים רבות. מחקר שפורסם בסוף שנות התשעים בבית הספר למינהל עסקים אינסיאד שבצרפת תיאר במדויק את השיטה שנוקטים כיום בתי ההשקעות בישראל.
"אסטרטגיות שנועדו להקשות את ההשוואה"
"בעולם שבו החשיפה למידע גדלה והולכת, לקרנות נאמנות יש אתגר לבדל את עצמן", נכתב שם. "תופעה זו הובילה אותן להסתמך יותר ויותר על אסטרטגיות שיווק שנועדו להקשות את ההשוואה בין ביצועי הקרנות ולהשפיע על האופן שבו משקיעים תופסים את עולם הקרנות. הקרנות החלו לבדל את עצמן דרך סגמנטים ייחודיים, כך שהתחרות תוגבל לקרנות ששייכות לאותו סגמנט. מנהלי הקרנות ייצרו הרבה קרנות בסוג של 'אינקובטור' עם שיטות השקעה שונות. ברגע שאחת מהן הצליחה להציג ביצועים טובים, חברת הקרנות התחילה לשווק אותה כקרן 'דגל' או קרן 'כוכבת' וסגרה בהדרגה את יתר הקרנות הפחות טובות מאותה קטגוריה".
לפי אותו מאמר, "חברות ניהול קרנות משתמשות באסטרטגיות שיווק שמתבססות על המידע המוגבל שבידי המשקיעים, שחסרים את המידע המלא כדי לנתח את איכות המוצר שהם רוכשים. כך, למשל, משקיעים שרואים קרן מצטיינת עשויים להניח שההצלחה שלה היא תולדה של ניהול איכותי, ולכן גם קרנות אחרות של אותו גוף אמורות להצטיין".
מחקרים משנת 2006 מתייחסים כבר לתופעה חמורה, שבה מנהלי קרנות מתומרצים לתת עדיפות לקרנות כוכבות על פני קרנות בעלות ביצועים חלשים. מחקרים נוספים, שפורסמו בארה"ב, מצביעים על כך שגם מנהלים בגופים שמגלגלים סכומים גדולים בהרבה מאלה שמנוהלים בישראל מתומרצים לפתוח עוד ועוד קרנות דומות. בקרנות הללו, נכתב, הם יכולים להמר או לנקוט אסטרטגיות קיצוניות יותר - כאלו שאי אפשר לנקוט אותן בקרנות גדולות ובעלות מוניטין. אם יצליחו, הדבר יאפשר להם לגייס לקרן סכומים משמעותיים.
השקעה עיוורת
העובדה שהתופעה המתוארת במחקרים אלו ואחרים אינה ייחודית לישראל ממש לא אומרת שהשימוש בה מוצדק או הוגן כלפי המשקיעים. מנהלי הקרנות הישראלים מתלוננים שהשוק הישראלי קטן ולא נזיל ושקשה לפעול בו עם קרנות גדולות. אבל עם כל הכבוד לאותם מנהלים, זו כנראה אינה הסיבה לכך שהם פותחים עוד ועוד קרנות. גם בישראל, העובדה שקרן הצליחה להציג ביצועים גבוהים בעבר היא לא יותר מעבודה בעיניים.
משקיע שמצטרף לקרן כוכבת ומצפה להמשיך לראות את אותה תשואה בעתיד יכול היה באותה מידה להגריל בצורה עיוורת לחלוטין בין שלל הקרנות הקיימות. פתיחתן של עוד ועוד קרנות היא בעיקר הוכחה לכך שמנהלי הקרנות לא מאמינים ביכולות הניהול של עצמם לאורך זמן. התופעה הזאת מעלה סימני שאלה לגבי האפשרות שבכלל אפשר לנתח על בסיס כלים אובייקטיביים מי תהיה הכוכבת הבאה.