החשב הכללי: שיעור חוב-תוצר ב-2017 צפוי לרדת ל-61%
זאת לעומת 62.4% ב-2016. הסיבה העיקרית להפחתת החוב היא עודפי הגבייה החריגים בהיקף של 15 מיליארד שקל; שיעור החוב הממשלתי צפוי לרדת לראשונה מתחת ל-60%; החשב הכללי: "היכולת להמשיך במגמה הירידה בחוב-תוצר עומדת בקשר ישיר עם הצמיחה במשק"
- בנק ישראל: השיפור ביחס חוב תוצר לא קשור למדיניות הממשלה
- האוצר: שנה שביעית ברציפות של ירידה בחוב תוצר של ישראל- האומדן ל-2016 עומד על 62.1%
- פלוג רומזת: תקציב 2017 צריך לכלול העלאות מסים במיליארדי שקלים
היחס בין החוב לתוצר הוא אינדיקטור מרכזי באיתנות הפיננסית של המשק ואליו מתייחסות חברות האשראי בקביעת דירוג האשראי שלה. בהשוואה למדינות הייחוס, אליהן משוות חברות הדירוג את ישראל, למרות הירידה מצטברת של כ-11% בעשור האחרון, היחס בין החוב לתוצר נחשב לגבוה יחסית, מה שמביא את אותן חברות לציין בסקירות השונות למשקיעים כי על ישראל להמשיך להוריד אותו כדי לחזק את יציבותה.
כאמור, הסיבה המרכזית להפחתת החוב היא הגירעון הנמוך שהסתיים בכ-1.97% בעקבות מבצע מס הדיבידנד שהביא הנחה חד-פעמית של עד 8% לבעלי מניות
מהותיים על הדיבידנד שמשכו מהחברות שבבעלותם, והביא לגבייה חריגה של מעל 15 מיליארד שקל. מלבד אותו מבצע, מציינים באוצר כי שיעור הצמיחה הנומינאלית, התחזקות השקל מול הדולר והירידה המתמשכת בריבית הצבורה על החוב הממשלתי תרמו להפחתת החוב.
שיעור החוב הממשלתי מהתוצר (בניכוי חובות הרשויות המקומיות) צפוי לרדת לרמה של 59.4%, לראשונה מתחת ל-60%.
שר האוצר, משה כחלון: "הנתונים מוכיחים שוב ושוב כי בניגוד למה שהרגילו אותנו, ניתן לשמור על אחריות כלכלית ופיסיקלית לצד קידום סדר יום חברתי ודאגה למעמד הביניים והשכבות החלשות. חזקיהו הוסיף: "הירידה המתמשכת ביחס החוב לתוצר וירידת יחס החוב הממשלתי לתוצר אל מתחת ל-60% היא תוצאה ישירה של שמירה מתמשכת על מסגרות פיסקליות, תנאי שוק נוחים ומדיניות יעילה בניהול החוב. היכולת להמשיך במגמה זו עומדת בקשר ישיר עם הצמיחה במשק".