$
דעות

הארנק של נושי אמפל נותר ריק

לפי בוררות שאימצו בקהיר, חברות הגז המצריות חייבות לנושים כמיליארד דולר. חברת החשמל זכתה בפסק בוררות דומה בדצמבר 2015, שחייב את מצרים ב־1.8 מיליארד דולר. בשני המקרים לא ברור מתי הכסף יגיע, אם בכלל

ליאור גוטמן 09:1719.02.18

הדיווח מאתמול (א') בבוקר על כך שקהיר אימצה פסק בוררות לפיו חברות הגז המצריות ישלמו לספקית הגז המצרית EMG פיצוי בהיקף של כ־1.03 מיליארד דולר מזכיר את פסק הבוררות בו זכתה חברת החשמל בדצמבר 2015.

 

לפי פסק הבוררות, חברות הגז המצריות הפרו חד צדדית את הסכם המכירה, ולכן מצרים חייבת לאזרחי ישראל 1.8 מיליארד דולר. מדובר בסכום ששווה להכנסות הרבעוניות של חברת החשמל, או לחילופין להורדת תעריף החשמל ביותר מ־30%. לצערם של האזרחים, בסביבת חברת החשמל לא רק שלא קיבלו עד היום גרוש, אלא שאף אחד לא בונה על כך שהצ'ק בדרך.

 

אז מה חדש בדיווח של הנאמן לאגרות החוב של אמפל, זה שטוען שחברות הגז המצריות חייבות לחלק מהנושים כמיליארד דולר? למעשה, מדובר בפסק בוררות רביעי במספר רק בשלוש שנים האחרונות. פרט לזה של חברת החשמל, ישנו פסק בוררות נוסף של EMG, אף הוא מדצמבר 2015, על סכום של כ־324 מיליון דולר, ועוד אחד בהיקף של 175 מיליון דולר ממרץ 2017.

 

מקורבים לבוררות האחרונה טוענים שהפעם המקרה שונה - הוא אומץ על ידי קהיר, ומדובר בסעיף שונה הפעם - לא רק אי אספקת גז אלא גם הפרות של אמנות בינלאומיות בין מצרים לפולין, כאשר את תפקיד התובע משחק הפעם לכאורה איש העסקים יוסי מימן, לו אזרחות פולנית - מפיח בהם רוח תקווה.

 

יוסי מימן. אולי הפעם זה יהיה שונה יוסי מימן. אולי הפעם זה יהיה שונה צילום: אוראל כהן

 

אז מתי הכסף מגיע? האם ישולם במלואו או בחלקו והאם התשלום המיוחל האחרון בהכרח יוביל לתשלום החוב גם כלפי חברת החשמל הישראלית? על כך איש לא

רוצה להתחייב. העיקר שיש פסק בוררות, בדומה לזה שנפסק בזמנו נגד קצא"א הישראלית שאמורה לשלם למשטר האיראני כמיליארד דולר פיצויים על חלקה במכירת הנפט המקומית שמעולם לא יצאה לפועל. אז מה נותר? בעיקר הפולקלור.

 

אמפל, בעבר בשליטת איש העסקים יוסי מימן, עברה הליך של פשיטת רגל במהלך 2013, לאחר שלא עמדה לכאורה בהתחייבויותיה שהיקפן נאמד אז בכמיליארד שקל מול משקיעיה. אמפל גם החזיקה בזמנו ב־12.5% מספקית הגז המצרי EMG, זו שעד תחילת 2011 החזיקה בכ־40% משוק הגז הישראלי.

אביב העמים במצרים סילק את הנשיא דאז מובארק מהשלטון וגרר סדרת פיצוצים בצנרת ההולכה מאל עריש לאשקלון ועד למצב שבו ממשלת מצרים של הנשיא מורסי ביטלה חד צדדית את הסכמי אספקת הגז.

 

רק בשנה הבאה, עם חיבור מאגר לווייתן, ניתן יהיה לומר שהמשק הישראלי התאושש מהמכה המצרית וכבר לא נשען על מאגר בודד עם צנרת בודדת. עד אז נמשיך לחכות לכסף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x