מורידים הילוך: האטה משמעותית בהיקף האשראי לרכישת כלי רכב
כך עולה מדו"ח בנק ישראל לרבעון השלישי; האשראי לתחום זה מצד הבנקים וחברות כרטיסי האשראי צמח ב-1.4% לעומת קצב ממוצע של 4.6% מדי רבעון בארבעת הרבעונים שקדמו לו
האטה לא מבוטלת נרשמה ברבעון השלישי בהיקף האשראי שהעמידו המערכת הבנקאית וחברות כרטיסי האשראי לרכישת כלי רכב, כך עולה מהדיווח שמפרסם היום (ב') בנק ישראל.
- אילו חברות יוכלו לרכוש את חברות כרטיסי האשראי ובאילו תנאים
- "הביטקוין לא מהווה תחרות אמיתית לכסף מזומן או אשראי"
- החל מ-2019: דיסקונט ינפיק כרטיסי אשראי של לאומי קארד
בהתאם לנתונים היקף האשראי צמח ברבעון השלישי לעומת הרבעון השני ב-1.4%, זאת לעומת קצב צמיחה ממוצע של 4.6% מדי רבעון בארבעת הרבעונים שקדמו לו. כך לדוגמא ברבעון השני של 2017 שיעור הצמיחה עמד על 5.3%. סף האשראי מסתכם לסוף הרבעון השלישי בכ-13.5 מיליארד שקל, כאשר 84% הוא אשראי שמקורו בבנקים והיתרה - בשלוש חברות כרטיסי האשראי.
גם מהסתכלות על הבנקים ועל חברות כרטיסי האשראי בנפרד עולה כי בקרב זהו הרבעון בו שיעור הצמיחה באשראי היה הנמוך מאז החלו בבנק ישראל לעקוב ולאסוף נתונים בנושא. זאת כאשר בחברות האשראי אף נרשמה לראשונה ירידה של 1.5%. ברבעונים הקודמים שיעור הצמיחה הממוצע בתיק האשראי לכלי רכב בקרב חברות האשראי עמד על כ-4.7%. במערכת הבנקאית נרשם ברבעון השלישי שיעור צמיחה של 2% , וגם כאן מדובר שיעור הצמיחה הנמוך מאז החל המעקב, כאשר ברבעונים הקודמים שיעור הצמיחה הממוצע עמד על כ-4.6%.
נתונים אלה בולטים על רקע העובדה שבחודש יולי האחרון בנק ישראל הזהיר מפני רמת הסיכונים העולה בתחום ופרסם שורה של הנחיות על מנת להפחית את הסיכון. כך, הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל הנחה את המערכת הבנקאית כי שווי הרכב המשמש כבטוחה להלוואות לא יעלה על 60% מהשווי המלא של הרכב. כאשר למועד פרסום ההנחיה במערכת הפיננסית ישנם גופים המעמידים הלוואות לפי שווי שימוש גבוה יותר ואף על 100%.
יש לציין כי במערכת הבנקאית החשיפה מסך כל תיק האשראי ביחס לאשראי לכלי רכב היא קטנה לעומת החשיפה היחסית של חברות האשראי. כך במערכת הבנקאית מדובר על 6%-8% מהאשראי שניתן לרכישת רכבים ביחס לעסקים וביחס ללקוחות פרטיים ואילו בחברות כרטיסי האשראי מדובר על נתח של מעל 20% מתיק ההלואוות.
בהקשר זה חשוב לציין שבאזהרה של בנק ישראל הודגש כי למרות החשיפה הגבוהה של חברות האשראי, הבעיה האמיתית נוגעת בכלל לחברות הליסינג וליבואניות כלי הרכב. שיעור המינוף (חוב לעומת הון עצמי) שלהן גבוה ועומד אף על מעל 80% כאשר מנגד שווי כלי הרכב המשועבדים הולך ויורד, נוכח העלייה בכמות כלי הרכב החדשים על הכביש, שמביאה בתורה לירידה בשווי של כלי רכב מיד שנייה.
עוד נכון לציין כי מדובר ברבעון אחד בו מסתמנת ירידה ועל מנת להצביע על מגמה יש להמתין לרבעונים הבאים.