דיווח שוטף
מעצרו של יועץ התקשורת אלי קמיר הוארך עד יום ראשון; "שחיתות ברמה הגבוהה ביותר"
החשדות הם שקמיר ויועץ התקשורת לשעבר של נתניהו, ניר חפץ, הציעו לשופטת בדימוס הילה גרסטל להתמנות ליועצת המשפטית לממשלה תמורת סגירת תיק המעונות. קמיר מכחיש שההצעה לגרסטל כללה תנאי כלשהו. השופט טופף: "קיימת תשתית ראייתית המבססת חשד סביר לביצוע עבירות"
דיווחים שוטפים מתיק 4000: כל ההתפתחויות, הדיווחים והמעצרים של בכירי בזק ואנשי מפתח בקרבת ראש הממשלה.
- בורסת ת"א: בזק עולה ב-0.4%, שיכון ובינוי מאבדת 4.9%
- משטרת לב תל אביב לא תעבור לבניין בזק
- הודעת המשטרה בתיק 4000: מדובר בהסתעפות מחקירת רשות ני"ע בפרשת בזק
כל אנשי תיק 4000 - הנחקרים, העדים והקשרים ביניהם
19:51
שלמה פילבר יחתום על הסכם עד מדינה .
17:35
ישראל בכר, שותפו של אלי קמיר בחברת ייעוץ התקשורת והאסטרטגיה "קמיר בכיר" נחקר היום ברשות ני"ע במסגרת תיק 4000. בכר הוא מקורבו של מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר. הוא שימש בעבר גם כיועץ לראש הממשלה בנימין נתניהו בבחירות של שנת 2009.
מעצרו של קמיר הוארך עד יום ראשון: "קיימת תשתית ראיתית המבססת חשד סביר לביצוע עבירות"
16:35
השופט טופף קיבל את ערעור המשטרה, והורה על הארכת מעצרו של אלי קמיר לשישה ימים, עד יום ראשון הקרוב. "מדובר בחשד לקשירת קשר לפשע ושוחד. לאחר שעיינתי בחומר, מצאתי חשד סביר ואף מעבר לכך לחשדות המיוחסים למשיב. החשד כלפי המשיב הוא שלקח חלק לכאורה בהצעה לקדם מעומדות של הנשיאה בדימוס של בית המשפט המחוזי, הילה גרסטל, למשרת היועץ המשפטי לממשלה, אשר לפי חומר החקירה נדחתה על הסף ולא יצאה אל הפועל. בשלב זה מדובר בחשדות בלבד. אין חולק שהוא נהנה מחזקת החפות, אך קיימת תשתית ראיתית המבססת חשד סביר לביצוע עבירות. אין צורך להכביר במילים בהשחתת השירות הציבורי במדינות חוק. בנסיבות אלה, כשיש חשש לשיבוש החקירה, אין מקום לשחרור המשיב בשלב זה, כדי לאפשר למשטרה למצות חקירה. החלטתי להאריך מעצרו לפרק זמן קצר, ולו על מנת לאפשר לבית המשפט לפקח על התקדמות החקירה. אני מקבל את ערעור המשטרה ומורה על הארכת מעצרו עד ל-25 בפברואר".
15:50
עו"ד שרון קליינמן המייצגת את קמיר: "הטענה שהוא הציע שהיא (השופטת בדימוס הילה גרסטל, ת.ג. וז.ש.ל) תהפוך ליועצת המשפטית לממשלה, זה לא פסול. הטענה לפסול היא שהוא דיווח על תנאי. הוא משתף פעולה בחקירה. שאלו אותו: "אתה יודע למה אתה כאן?", וכשענה שלא אמרו לו "אתה מיתמם". הוא הסביר את השיחה עם חפץ, וששום תנאי לא עומד על הפרק. הוא מכחיש שהציע תנאי כלשהו לגרסטל. הוא דיווח לה על השיחה כמו כל שיחה ששוחח איתה. לא העביר לה שום הצעה.
"שחיתות שלטונית ברמה הגבוהה ביותר. אנו חוששים משיבוש חקירה"
15:40
עדי אדרי נציגת המשטרה בפתח הערעור על שחרורו למעצר בית של היועץ האסטרטגי אלי קמיר: "יש פה פרשה חמורה שצריך לחקור. מדובר בשחיתות שלטונית ברמה הגבוהה ביותר".
אדרי הוסיפה: "מדובר בהצעת שוחד. קמיר הביא את ההצעה אל השולחן. הוא לוקח את הצעת השוחד ומוציא אותה לפועל. אנחנו חוששים משיבוש ומזיהום החקירה. החשד הראשוני התעורר רק השבוע. לקח זמן עד שהאירוע נחשף. היו לנו שעות ספורות מהמעצר אתמול עד היום. גם אם ההצעה לא התממשה, זאת הצעת שוחד".
יהונתן תדמור, המשנה לפרקליטת מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה): "הפרקליטות מלווה את התיק בכל צעד וצעד. זה תיק עם פוטנציאל השחתה של המשרות הגבוהות ביותר בשירות הציבורי. צריך לתת למשטרה זמן לחקור".
15:25
בועז סטמבלר, דוברו לשעבר של נתניהו במשרד רה"מ, מסר אתמול עדות ברשות ני"ע.
14:45
המשטרה מעררת על שחרורו של אלי קמיר למעצר בית ומבקשת להאריך את מעצרו בשבעה ימים. בשעה 15:00 צפוי להתקיים דיון במחוזי ת"א. לדיון הגיע גם נציג בכיר מהפרקליטות: יהונתן תדמור, המשנה לפרקליטת מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) שמלווה את פרשות ראש הממשלה - 1000, 2000 ו-4000.
המשטרה תזמן לעדות את נשיאת העליון
14:25
המשטרה צפויה לגבות עדות מנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות בעקבות דיווחים שהאחרונה שיתפה את חיות בהצעה שקיבלה מיועץ משפחת נתניהו לשעבר, ניר חפץ. על פי החשד, חפץ הציע באמצעות היועץ האסטרטגי אלי קמיר לגרסטל את תפקיד היועצת המשפטית לממשלה אם תסכים לסגור את התיק נגד שרה נתניהו בפרשת מעונות ראש הממשלה. השופטת הילה גרסטל כבר מסרה עדות במשטרה בנושא.
14:10
שי חייק דובר הליכוד מוסר עדות ברשות ני"ע. במקביל, גם ראש מערכת החדשות בוואלה מיכל קליין מוסרת עדות ברשות ני"ע.
גם מנכ"ל משרד התקשורת בפועל, מימון שמילה, זומן למסור עדות בפרשות בזק. שמילה מכהן כמנכ"ל משרד התקשורת מאז נבצרותו של שלמה פילבר ביולי האחרון, אז נעצר במסגרת הגל השני בפרשת בזק. רק לאחרונה הוארכה כהונתו באמצעות אישור היועץ המשפטי לממשלה בשלושה חודשים נוספים, לאחר שתוקפת מילוי המקום הקבועה בחוק, שישה חודשים, חלפה. בספטמבר 2016 מונה שמילה לתפקיד המשנה למנכ"ל על ידי פילבר לאחר שבוצע במשרד שינוי ארגוני.
12:30
המשטרה מציעה למעורבים בפרשת בזק, בהם היועץ לשעבר של ראש הממשלה ניר חפץ ומנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, לשמש כעדי מדינה, אולם כרגע לא ברור אם המגעים מתקדמים - כך מדווח ynet. עורך דינו של חפץ ירון קוסטליץ מסר: "אין שום מגעים באשר להסכם עד מדינה עם ניר חפץ".
11:30
ראש הממשלה, בנימין נתניהו מגיב לחשדות נגד יועץ התקשורת שלו לשעבר, ניר חפץ: "ניר חפץ מעולם לא הציע את ההצעה ההזויה הזאת בפני ראש הממשלה ורעייתו, הוא מעולם לא נתבקש על ידם להציע הצעה כזאת, ואיננו מאמינים שחפץ אפילו העלה דבר כזה על דעתו. תכף יאשימו את הזוג נתניהו גם ברצח ארלוזורוב".
11:20
ניר חפץ, יועץ התקשורת לשעבר של ראש הממשלה בנימין נתניהו, והיועץ האסטרטגי אלי קמיר חשודים שהציעו לשופטת בדימוס הילה גרסטל קידום לתפקיד היועצת
במהלך הדיון בבקשה להאריך את מעצרו של קמיר, ציינה באת כוחו, עו"ד שרון קליינמן, כי הוא עצמו נחקר במסגרת פרשת בזק במהלך שנת 2017. לדבריה, קמיר היה פעמיים בחקירה ולא נשלח למעצר או למעצר בית. "אתמול", סיפרה, "הוא נחקר בלהב 433 בנושא מאוד נקודתי. מבחינה עובדתית זה משהו מאוד ממוקד שמספר הגורמים המעורבים על פניו מתוך מה שהוצג מאוד מצומצם – דבר שניתן לברר אותו בצורה מאוד מהירה".
עו"ד קליינמן הוסיפה כי על אף שהטענה שהוטחה בו במשטרה היא "על פניה חמורה", אין צורך בהשארתו של קמיר במעצר. לדבריה הוא נחקר בלהב משעות הצהריים ורק בלילה הודיעו על הכוונה לעצור אותו.
קמיר לא נחקר על מעורבות בפרשת בזק ובכל מה שנוגע להסכם שירותים של עובדי בזק אלא כאמור על חלקו בפרשה החדשה המתייחסת לשופטת בדימוס גרסטל. נציין כי האירוע העומד מאחורי חקירה חדשה זו אירע, כך לפי המשטרה, לפני כשנתיים. "אנחנו חוששים שהמעצר נועד להפעיל עליו לחץ", הוסיפה עו"ד קליינמן.
שופט המעצרים התורן עלאא מסרוואה, שהורה על שחרורו של קמיר למעצר בית, ציין כי "קיים חשד סביר כנדרש בשלב זה של ההליך". לפי החלטתו, אכן מדובר בחקירה ממוקדת בנושא מסוים, ביחס לאירוע לא חדש "ודעתי היא שאין הצדקה בתיק זה להמשך מעצרו של החשוד".
עוד ציין השופט, כי התשתית הראייתית לגבי קמיר הגם שהיא עוברת "את הסף הראייתי הנדרש" הרי שהיא קושרת את קמיר למעורבות באירוע "במעגל שני".
"הגם שעבירות מסוג זה", הוסיף השופט מסראווה, "טבוע בהן חשש מובנה לשיבוש מהלכי חקירה, ולאחר שעיינתי היום היטב בהודעותיו של החשוד ושל יתר הנחקרים, אינני סבור כי החשש לשיבוש מהלכי חקירה בתיק זה מצדיק השמה במעצר דווקא וניתן להסתפק בחלופת מעצר".
בעניין היועץ האסטרטגי החשד במשטרה מתייחס לאירוע שהתרחש לפני כשנתיים. צו איסור הפרסום שהוציאה המשטרה הוסר באופן חלקי ובמסגרתו ישנו גם צו איסור פרסום על שמו של החשוד הנוסף. בית המשפט הורה על שחרורו למעצר בית בן 4 ימים ובערבויות בגובה 40 אלף שקל, אולם הוציא צו עיכוב ביצוע עד לשעה 14:00 לבקשת המשטרה שהודיעה כי בכוונתה לערער על החלטת השחרור.
11:10
על פי גורמי חקירה, בתיק 4000 התבצעו שיבושי חקירה נרחבים על ידי חלק מהמעורבים. גם בהודעה המשותפת שהוציאו היום (ג') המשטרה והרשות לניירות ערך נאמר כי "מחומר הראיות עולה החשד כי מספר חשודים פעלו באופן בוטה על מנת לשבש הליכי חקירה ולהקשות על מלאכת איסוף הראיות בחקירה".
נציין כי כבר בפתיחת החקירה ברשות ניירות ערך, בחודש יוני 2017 ותפיסת הטלפונים הניידים של החשודים, בהם בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ' ומנכ"ל משרד התקשורת לשעבר שלמה פילבר התגלו ניסיונות לשיבוש חקירה בין השאר של מחיקת מסרונים.
ב"כלכליסט" פורסם אז כי ברשות עלה החשד כי אלוביץ' ומנכל yes רון אילון מחקו התכתבויות בניסיון לטשטש ראיות ולשבש את החקירה כשבין השאר נמחקו כביכול הודעות דואר אלקטרוני והודעות טקסט.
בהודעה המשותפת לרשות ניירות ערך וללהב 433 צוין עוד כי חקירת תיק 4000 הינה הסתעפות נוספת בתיק בזק כתוצאה מראיות שעלו במסגרת חקירת הרשות. "במסגרת החקירה", כך נכתב, "הצטברו חשדות ביחס לעבירות מתחום טוהר המידות, המרמה, חוק איסור הלבנת הון וחוק ניירות ערך, אשר התבצעו לאורך זמן, בתכיפות ובשיטתיות במסגרת מערכות יחסים שהתקיימו בין נושאי משרה בקבוצת בזק לבין עובדי ציבור ומקורביהם וכן חשודים נוספים".
במסגרת החקירה, כך לפי המשטרה והרשות, נחקרו במשותף שורה של עדים נוספים, עובדי ציבור בעבר ובהווה, אנשי תקשורת וגורמים מן המגזר הפרטי והעסקי.
חוקרי להב 433 עצרו הבוקר חשוד נוסף בפרשה, לוביסט ויועץ אסטרטגי בכיר, זאת במסגרת פרשת בזק - תיק 4000.
07:00
הלילה הותר לפרסום, כי שבעת העצורים בתיק 4000 הם בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ' ואשתו איריס; בנו של אלוביץ', אור המכהן כדירקטור בבזק; מנכ"לית החברה, סטלה הנדלר; מנהל הפיתוח העסקי בבזק, עמיקם שורר; מנכ"ל משרד התקשורת המושעה, שלמה פילבר; ויועץ התקשורת של משפחת נתניהו, ניר חפץ. החשדות המיוחסים להם כוללים ביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון. חקירתם של חלק החשודים נמשכה אמש עד השעות הקטנות של הלילה.
החשד המרכזי בפרשה הוא מתן שוחד לראש הממשלה, בנימין נתניהו, על ידי גורמים בקבוצת בזק, ובהם בעל השליטה אלוביץ' ובני משפחתו, כדי לקדם את האינטרסים העסקיים שלה במשרד התקשורת. זאת בתקופה שבה שימש נתניהו כשר התקשורת (נובמבר 2014 עד מאי 2017).
נציין כי נתניהו העביר לכאורה את סמכויותיו בעניין בזק ביוני 2016 לצחי הנגבי, לאחר שהתגלה שלא חשף בשאלון ניגוד העניינים שלו כשר התקשורת את קשרי החברות בינו ובין אשתו שרה, לבין אלוביץ' ואשתו איריס. בני הזוג נתניהו צפויים להיחקר בפרשה.
על פי החשד טובות ההנאה שנתנו לנתניהו ובני משפחתו היו סיקור מלטף באתר וואלה בשליטת אלוביץ', בתמורה לקידום האינטרסים של בזק במשרד התקשורת על ידי מנכ"ל המשרד המושעה, מקורבו של נתניהו, שלמה פילבר. לפי עדויות וכן עשרות התכתבויות SMS ו-ווטסאפ שנתפסו בטלפונים הניידים של חלק מהחשודים בפרשה, בני משפחת אלוביץ' – בעיקר איריס אלוביץ' – עמדו בקשר רציף עם משפחת נתניהו באמצעות מקורביה – בהם יועץ התקשורת חפץ – ודרשו לשנות כותרות, להוריד ידיעות ביקורתיות ולהבליט ידיעות חיוביות.