ניתוח כלכליסט
השופטת רונית פוזננסקי כץ צריכה להכריז על התפטרותה
השופטת שתיאמה את הארכות המעצר בפרשת בזק בוואטסאפ עם נציג רשות ני"ע, תיטיב לעשות אם תגיש בעצמה מכתב התפטרות. מהלך כזה עשוי לנטרל את הדרישה לפתוח נגדה גם בחקירה פלילית
השופטת רונית פוזננסקי כץ תיטיב לעשות אם תמהר ותגיש בעצמה מכתב התפטרות. ראשית, בגלל שאיבדה את התוקף והסמכות המוסריים שנדרשים להיכנס לאולם ולשפוט באובייקטיביות ובניטראליות. שנית, זאת ממילא תהיה התוצאה הפורמלית בסוף ההליכים שיופעלו נגדה. כעת, הוחלט על בירור אצל נציב התלונות על השופטים, אז אין סיבה להמתין לסוף ידוע מראש. שלישית, אם תעשה כן, אולי תנטרל את הדרישה לפתוח נגדה גם בחקירה פלילית.
- הבוקר: דיון בבקשת נחקרי פרשת 4000 לשחרור מיידי - על רקע חשיפת המסרונים
- הכירו את השופטת והבכיר ברשות ני"ע שהעבירו מסרונים בפרשת בזק
- שלמה רודב בדרך לחזור לתפקיד יו"ר בזק
הפרת אמונים, שיבוש הליכי חקירה ומשפט, קבלת דבר במרמה - אלה העבירות לכאורה שצריך לחקור בעקבות ההתכתבות שנחשפה אתמול בחדשות ערוץ 10 בין נציג רשות ניירות ערך עו"ד ערן שביט שחם לבין שופטת המעצרים פוזננסקי כץ, לקראת הדיון שאמור היה להתקיים היום בהמשך מעצריהם של שאול אלוביץ, ניר חפץ ושאר עצורי תיק 4000. וניתן להוסיף: לחקור, כשהשניים במעצר כדי שלא ייגרם שיבוש.
בינתיים זה לא קורה. נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, ושרת המשפטים, איילת שקד, הגישו תלונה דחופה לנציב תלונות השופטים, השופט בדימוס אליעזר ריבלין, וביקשו שיפעל במהירות כדי למצות את העניין. דרך זו הועדפה על שיפוט משמעתי בידי הרכב משמעתי שממנה נשיאת העליון. שתי העילות הרלבנטיות שיבחן ריבלין הן "השופט נהג שלא כהלכה במילוי תפקידו" ו"התנהג באופן שאינו הולם את מעמדו של שופט בישראל". במידה וכך ייקבע (ואין אפשרות שלא), תוגש בקשה לוועדה לבחירת שופטים כדי שתפעיל את סמכותה (הרוב הדרוש הוא שבעה מתוך תשעה חברים) לפטר את השופטת. לנשיאה, לשרה ולנציב הסמכות לפנות לוועדה. אגב, הנציב ריבלין יכול להגיע, בעקבות הבירור, למסקנה שמדובר בעבירות פליליות, ולהעביר את העניין לטיפול היועץ המשפטי לממשלה.
היועץ עצמו ופרקליט המדינה יצאו אמש בהודעה משותפת שמדובר ב"אירוע חריג ומצער שמנוגד לעקרונות היסוד שלפיהם נדרשים לפעול גורמי התביעה הכללית". הם הורו על פתיחת חקירה משמעתית נגד עו"ד שחם שביט ומיהרו להחליף אותו באחר. איזו מהירות, איזו יעילות. כמה מהר לקח להם להחליט שמדובר "רק" בעניין משמעתי ולא פלילי.
שני הצדדים להתכתבות - השופטת ונציג הרשות, הועברו מתפקידם בתיק 4000 והועלו דקות לאחר הפרסום על הליך משמעתי. מהירות התגובה בהחלט ראויה לציון. אסור היה להמתין דקה. המסלולים המשמעתיים יסתיימו להערכתי בהתפטרות או פיטורים. ולגבי שניהם, מתקיים אותו ההיגיון – להתפטר כדי להקדים אפשרות של הליך פלילי.
בימים עברו, בימי נשיאותו של מאיר שמגר למשל, היה מוזמן השופט שסרח ללשכתו ביום שלמחרת אירוע מהסוג הזה (וגם על הרבה פחות) ונרמז בעדינות שאם יניח מכתב התפטרות על שולחנו, המערכת תראה זאת בברכה ותדאג לתנאי פרישה הוגנים. צריך לקוות שמישהו הבהיר זאת לשופטת פוזננסקי כץ. אם היא תבחר לעבור את הליכי הבירור הפורמליים, אז יתקיים בה המשפט שמי שלא הולך בטוב, יילך ברע. פוזננסקי כץ, אם עדיין לא הבינה, לא יכולה להמשיך לכהן כשופטת.
ומהן מסקנות העומק שניתן ללמוד מההתכתבות האסורה הזו?
במקרה הגרוע, על קשר פסול שבין שופט לצד אחד, התובע, שמתאמים ביניהם את יום הדיונים בהארכת המעצר שאמור להתקיים למחרת.
במקרה היותר גרוע, ניתן ללמוד שמדובר בקשר שנועד לרתום את בית המשפט למעצרם של החשודים, כדי לאפשר את המשך הלחץ עליהם במטרה לשבור ולגייס אותם כעדי מדינה. כנראה ששלמה פילבר לא נועל מספיק חזק את ראש הממשלה, ורשויות החקירה עושות כמיטב יכולתן לגייס גם את שאול אלוביץ וניר חפץ. ואת הלחץ הכי אפקטיבי ניתן להפעיל כשהם בחקירה, בחברת פושעים ופשפשים, באמצעות חילוטים, איומים והשפלות שפוגעים בדימויים, ביטחונם, כבודם וגם בני משפחתם של החשודים. השופטת, בדיון שהתקיים ביום ראשון שעבר, חסמה מהסנגורים כל מידע שיאפשר להם לטעון נגד המעצר ולהמירו במעצר בית או חלופה אחרת. לאזני התקשורת באולם אמרה להם: "אילו הייתי יכולה לספר לכם מה שאני יודעת, הייתי האדם המצוטט ביותר במדינה". ועכשיו מתברר שהיא מתואמת עם נציג התביעה. גם בהעצמת החשדות וגם בטענת השיבוש מצדם שמאפשר את המשך המעצר.