$
אקדמיה

בלעדי לכלכליסט

מבול של בקשות ללמד ביג דאטה

17 אוניברסיטאות ומכללות הגישו אשתקד בקשות ללמד את התחום. המל"ג תכריע

ספי קרופסקי 08:2205.03.18

17 בקשות הוגשו אשתקד למועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) על ידי מוסדות אקדמיים לפתיחת מסלולי לימוד חדשים בתחום מדעי הנתונים (Big data), כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט". מדובר בכמות חריגה יחסית של בקשות לפתיחת מסלולי לימוד בתארים ראשון ושני עבור תחום לימוד חדש, וזאת על רקע המחסור הקריטי בכוח אדם במקצועות ההייטק ובסטודנטים הלומדים בתחומים המובילים לעיסוק בתחום.

 

תחום מדעי הנתונים, או Big data, נחשב בשנים האחרונות לאחד החמים בהייטק. כעת האקדמיה המקומית דוחפת את התחום הפופולרי לקדמת הבמה. אחד המסלולים כבר נלמד בימים אלה בטכניון, כשאליו ביקשו להצטרף ב־2017 ארבע אוניברסיטאות נוספות – העברית, חיפה, בן־גוריון ובר־אילן. בסך הכל, 13 מוסדות המתוקצבים על ידי המדינה (אוניברסיטאות ומכללות) פנו בבקשה לפתוח מסלולי לימוד, וכן עוד ארבעה מוסדות חוץ־תקציביים הכפופים לרגולציה של המל"ג ולפיכך מחויבים באישור.

 

בודקים אם לא מדובר באופנה חולפת

 

כלל הבקשות יידונו בקרוב על ידי המל"ג כשהשאלות המרכזיות יהיו, בין השאר, האם ניתן יהיה לאכלס את שלל המסלולים הללו בסטודנטים? וכן, האם לא מדובר באפנה חולפת שעלולה להתחלף בקרוב בתחום ידע אחר בהייטק? בכל מקרה, במל"ג מעודדים מכמות הבקשות, ויש להניח שישמחו לראות יותר ויותר מסלולים כאלה נפתחים בקרוב.

 

 

לשם השוואה, כמות הבקשות למסלולי לימוד בתחומים אחרים שהוגשו למל"ג היתה נמוכה בהרבה. כך, למשל, בחמש השנים האחרונות הוגשו ארבע בקשות לתואר אקדמי כעוזר רופא, ארבע בקשות לתואר אקדמי בגרנטולוגיה (מדעי זקנה) ושתי בקשות לקרימינולוגיה קלינית. בקשה למסלול לימוד חדש אינה דבר כה שכיח, שכן רוב תחומי הלימוד כבר מוכרים ונלמדים במוסדות האקדמיים ברחבי הארץ.

 

פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית צילום: אוהד צויגנברג

 

"מייבאים" פוסט־דוקטורנטים מחו"ל

 

בתוך כך נודע כי המל"ג מתכננת לקלוט עשרות פוסט־דוקטורנטים מצטיינים מאוניברסיטאות מובילות מצפון אמריקה במקצועות המדעים והטכנולוגיה בהשקעה של כ־11 מיליון דולר. מדובר במהלך נוסף שמובילה המדינה כדי לנסות להתגבר על המחסור הקיים בכוח אדם במקצועות ההייטק ובסטודנטים הלומדים מקצועות אלה, במקרה זה דרך הבאת אנשי אקדמיה מצטיינים שיקבלו מלגה של כ־100 אלף דולר לשנתיים.

 

במל"ג מסבירים שהבאת חוקרים מצטיינים בתחום ההייטק שמחזקים את המחקר, מפתחת ומעצימה את היכולות האקדמיות והמחקריות בתחום ההייטק בארץ, וגם מחזקת את המוניטין של ישראל בתחום ברחבי העולם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x