$
בארץ

פרסום ראשון

מנכ"ל האוצר יתמוך בדרישת ועדת הכספים לקבל דיווח משר האוצר, בניגוד לעמדת המשרדים

זאת בעקבות הפרסום בכלכליסט כי המחלוקת על שאלת הדיווח תוקעת את אישור הקמת הוועדה ליציבות פיננסית. באב"ד התחייב כי שר האוצר או רה"מ יתחייבו לדווח ליו"ר ועדת הכספים באירוע המוגדר כסכנה ביציבות הפיננסית, שבגינו יהיה צורך להשתמש בכספי הציבור

עמרי מילמן 11:5713.03.18

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד התחייב היום (ג') בדיון בוועדת הכספים בפני יו"ר הוועדה משה גפני כי שר האוצר או ראש הממשלה יחויבו בדיווח ליו"ר ועדת הכספים במקרה בו יהיה צורך להשתמש בכספי הציבור באירוע המוגדר כסכנה ממשית ביציבות הפיננסית, "לשם מניעת סיכון או הפחתות".

 

בכך באב"ד יתמוך בבקשת גפני ובבקשת ח"כ מיקי לוי כי במסגרת הקמת הוועדה ליציבות פיננסית.

 

היום (ג') פרסם כלכליסט כי המחלוקת על שאלת הדיווח תוקעת את אישור הקמת הוועדה כבר מספר חודשים. הסכמתו של באב"ד ניתנה לגפני במסגרת הדיון על העלאת הבלו על הפחם שמבקש האוצר להחיל כחלק מתקציב 2019.

 

הוועדה החדשה אמורה להיות פלטפורמה שתאפשר תיאום, שיתוף פעולה והעברה מידע בין הרגולטורים הפיננסיים כמו רשות שוק ההון והרשות לניירות ערך יחד עם בנק ישראל ומשרד האוצר, ומגיעה בין היתר בעקבות המלצה חוזרת של קרן המטבע העולמית מאז 2012.

 

בניגוד להסכמתו של באב"ד כעת לדיווח, במשרד המשפטים הביעו התנגדות נחרצת להצעה. בדיון האחרון בנושא בוועדת הכספים, העלה נציג המשרד חשש מטשטוש של הפרדת הרשויות, שכן הרשות המבצעת והרגולטורים הם אלו שאמורים לפקח עם השוק הפיננסי והכנסת אמורה לפקח על פעילות הממשלה. בלאו הכי כל מהלך כלכלי כלשהו ייצטרך לעבור דרך וועדת הכספים - בין אם מאחר שהדבר יחייב תיקון חקיקה ובין אם הדבר יחייב העברה תקציבית, שגם כן כרוכה באישור של ועדת הכספים.

 

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד צילום: עמית שעל

 

גם נציגי האוצר בדיונים הביעו התנגדות מסיבה זו לחובת הדיווח שמבקש גפני להכניס בחקיקה. בבנק ישראל ובאוצר התנגדו גם מחשש להעברת מידע רגיש שאמור להישאר אצל רגולטורים עצמאים למישור הפוליטי. שכן רגולטורים חשופים למידע רגיש מאד בנוגע למפוקחים שלהם, וכל מהלך שעלול להעביר "בקלות" מידי את המידע הזה לזירה הציבורית בכנסת, עלול להעצים את הבעיה שבגינה מלכתחילה הועבר המידע.

 

הדיונים בנושא החלו במאי 2017 ומאז דצמבר הנושא לא עלה כלל. המחלוקת הגיעה לשיאה בדיון האחרון, בכל הנוגע לאפשרות לחייב את ראש הממשלה ושר האוצר לעדכן את יו"ר ועדת הכספים באירוע המוגדר כסכנה ממשית ביציבות הפיננסית, ושיביא לכך שהממשלה תבקש להשתמש בכספי ציבור כדי לחלץ גורם כזה או אחר. אלא שלדיווח הזה מתנגדים בתוקף גם משרד המשפטים גם משרד האוצר וגם בנק ישראל.

 

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, התייחסה אתמול (ב') לנושא בכנס של הפיקוח על הבנקים ואמרה כי "אני רוצה לומר בתסכול מסוים עד עכשיו השלמת החקיקה להקמת הוועדה ליציבות פיננסית לא הסתיימה. הוועדה מאד חשובה לניתור הסיכונים ותיאום בין הרגולטורים במסגרת שמאפשרת להעביר מידע וזה עדיין לא קרה. זו הוועדה שתאפשר ראייה של כלל המערכת הפיננסית מתוך שיתוף פעולה. זה כנראה לא יקרה במושב הזה של הכנסת, אני אומרת זאת בצער". בינתיים לא מתקיימים דיונים בנושא, כאשר משרד האוצר וועדת הכספים מתרכזים בעיקר בחוק ההסדרים בחודשיים האחרונים, מה שאומר שרק במושב הקיץ יחזרו לנסות ליישב את המחלוקת שמעכבת את הוועדה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x