השופטים שלחו את הגרוש לחפש עבודה
ביהמ"ש המחוזי חייב גבר המשתכר 14 אלף שקל מפנסיה מוקדמת לתת נתח ממנה לגרושתו, המשתכרת 25 אלף שקל בחודש: “בגיל 44 שימשיך לעבוד”
במסגרת סכסוך גירושים בין בני זוג, האישה רופאה במקצועה והגבר יוצא צה"ל, עלתה השאלה העקרונית אם יש מקום לחלק פנסיה מוקדמת במסגרת האיזון הרכושי בין בני זוג במקרה שהאישה משתכרת יותר מאבי ילדיה. בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קבע שיש מקום לחלוקה: "דינה של הפנסיה המוקדמת אינו שונה מדין פנסיה המשתלמת במועדה. עסקינן בזכויות אשר יש לאזנן בין בני זוג, ככל שנצברו במהלך חיי נישואיהם".
- בת זוג של איש עסקים מוכר תבעה 20 מיליון שקל אך לא תקבל דבר
- האב משתכר 5,900 שקל בחודש, האם תבעה 16,975 שקל מזונות
- שבעת מדורי הגיהינום של הנשים בהליך הגירושים
האישה, שיוצגה על ידי עו"ד ד"ר שרון פרילינג, מומחית בדיני משפחה, היא רופאה המשתכרת כ־25 אלף שקל נטו בחודש, ואילו הבעל פרש מצה"ל שנה לפני תחילת הסכסוך ביניהם ומקבל פנסיה מוקדמת שמהווה את מקור הכנסתו כ־14 אלף שקל בחודש נטו. השניים נישאו ב־1994 ולהם שני ילדים.
האישה ביקשה לקבל את חלקה בפנסיה המוקדמת וזאת כחלק מזכותה לאיזון משאבים. מנגד, טען האב, המיוצג על ידי עורכי הדין בן ציון אליאב ודניאל מורסיאנו, כי אינו עובד ואינו מצליח למצוא עבודה, ואילו הפנסיה המוקדמת היא מקור הכנסתו היחיד. לשיטתו, אין לחלק את הפנסיה שלו משום שאם יעביר לאישה את חלקה, 32%, היא תקבל הכנסה גבוהה ביותר שתורכב ממשכורתה ומחלקה בפנסיה, ואילו הוא ייוותר עם פנסיה חלקית ויתקשה להתקיים. כלומר הפער בין הצדדים יהיה ניכר מבחינת הסכום שיעמוד לרשות כל אחד מהם מדי חודש.
בית המשפט למשפחה בפתח תקווה ובית המשפט המחוזי מרכז בלוד אישרו את חלוקת הפנסיה המוקדמת, לאחר שעו"ד פרילינג טענה כי לא הוכח שהבעל אינו יכול לעבוד לאחר שפרש מהצבא בגיל 44.
סוגיית חלוקת הפנסיה המוקדמת כבר העסיקה בעבר את בתי המשפט, ובחלק מהמקרים החריג בית המשפט את חלוקת הפנסיה המוקדמת. אולם בפסק הדין שניתן כעת בעניינם של בני הזוג בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד קבעו השופטים מיכל ברנט, ורדה פלאוט וצבי ויצמן כי "כללו של דבר הוא כי בן זוג זכאי לקבלת חלקו בפנסיה המוקדמת של משנהו מיד מעת גמילת זכויות אלו ויציאתו של בן הזוג לפנסיה". לפי פסק הדין, עצם הפערים במועדי היציאה לגמלאות "אין בהם להצדיק כשלעצמם חריגה מדרך המלך של חלוקה שוויונית של זכויות הפנסיה, לרבות הפנסיה המוקדמת אשר נצברו במהלך חיי הנישואים".
אשר להשתכרותו ולעבודתו של האב, ציינו השופטים כי האב אינו מנצל את כושר השתכרותו ולמעשה "אינו מעוניין להמשיך ולעבוד למרות גילו הצעיר באופן יחסי, ולמרות כישוריו הגבוהים ויכולותיו המרשימות". הרכב השופטים התבסס גם על עדותו של האב עצמו, שממנה ניתן ללמוד, כך לפי פסק הדין, כי היה יכול להשתכר בקלות שכר בשיעור שהיה משווה את השתכרותו לזו של גרושתו.