$
בארץ

נתניהו מזגזג: מקפיא יישום ההסכם בעניין מבקשי המקלט

לאחר שספג ביקורת מימין - בין השאר מהשרים מירי רגב, נפתלי בנט ומשה כחלון - הודיע ראש הממשלה, בפוסט בפייסבוק, כי הוא "משעה את יישום ההסכם". לדבריו, "לאחר שאפגש עם נציגי התושבים אביא את ההסכם לבחינה מחודשת"

שירות כלכליסט 22:5202.04.18

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החליט להשהות את ההסכם עם האו"ם בעניין מבקשי המקלט, שעליו הכריז אחר הצהריים - כך לפי פוסט שפרסם בפייסבוק לפני דקות אחדות.

 

לדברי נתניהו, "בשנתיים האחרונות פעלתי מול רואנדה כדי שזו תשמש כ״מדינה שלישית״ הקולטת מסתננים שנגרש אליה גם בלי הסכמתם. זו הדרך החוקית היחידה שנותרה לנו להוציא מסתננים ללא הסכמתם, לאחר ששאר המהלכים שלנו נפסלו משפטית. רואנדה הסכימה לכך והתחלנו בפעולת הגירוש אליה. בשבועות האחרונים, בלחץ אדיר על רואנדה של הקרן החדשה לישראל וגורמים באיחוד האירופי, רואנדה התקפלה מההסכם וסירבה לקלוט מסתננים מישראל שהוצאו בכפייה. במצב זה החלטתי לחתור להסכם חדש שיאפשר בכל זאת את המשך הוצאת המסתננים.

 

"עם זאת, אני קשוב אליכם, ובראש ובראשונה לתושבי דרום תל אביב. לכן החלטתי להיפגש יחד עם שר הפנים אריה דרעי עם נציגי התושבים מחר בבוקר. בינתיים אני משעה את יישום ההסכם, ולאחר שאפגש עם הנציגים אביא את ההסכם לבחינה מחודשת".

 

 

 

 

בפוסט נוסף שפרסם מוקדם יותר, כתב נתניהו: "אני שותף מלא לרצון להוציא מכאן את כל המסתננים, לכן הבאתי הסכם שמוציא את המסתננים למדינה שלישית. אבל לפעמים יש הפתעות: המדינה השלישית לא עמדה בלחצים, והיא נסוגה מן ההסכם. לכן הייתי צריך להביא הסכם חדש, טוב יותר.

 

"ההסכם החדש מוציא כ-16,000 איש לעומת ההסכם עם המדינה השלישית שהיה מוציא כ-14,000. אלה שישארו, ישארו כאן במעמד זמני לחמש השנים הקרובות. מבחינתי גם זה לא סוף פסוק.

 

"אבל אנחנו נוציא אותם מדרום תל אביב, נביא אותם למושבים, לקיבוצים, ליישובים החזקים, כדי שהנטל לא יפול על שכונות המצוקה. את הכסף שנחסוך, וזה הרבה, אנחנו נשקיע בשיקום דרום תל אביב".

 

 

מוקדם יותר היום הודיעה לשכת ראש הממשלה כי במסגרת ההבנות המשותפות תפעל נציבות האו"ם לפליטים, באמצעות הסדרים עם מדינות מערביות שונות, ליציאה מישראל של לכל הפחות 16,250 מהגרים, ואילו ישראל תסדיר את מעמדם של אוכלוסיות מוגנות שמרביתן ממילא היו נשארות בישראל.

  

הבנות אלו יאפשרו יציאת מספר גדול יותר של מהגרים מישראל מאשר במתווה הקודם, וכל זאת בחסות האו"ם והקהילה הבינלאומית. המתווה מחולק ל-3 שלבים ומתפרש על פני 5 שנים, אשר בסיומן תשתפר באופן משמעותי מציאות החיים בדרום ת"א ובשכונות. ההסכם אושר ע"י היועץ המשפטי לממשלה ועולה בקנה אחד עם הדין הבינלאומי והפרקטיקה המקובלת.

  

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: איי אף פי

 

לפי דו"ח נתוני הזרים של רשות האוכלוסין וההגירה לסיכום 2017, בישראל יש 34,187 מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן. לפיכך, ישראל תצטרך לפעול להסדרת מעמדם של 18 אלף מבקשי מקלט. 

 

במסיבת עיתונאים שערכו נתניהו ושר הפנים אריה דרעי אחר הצהרים, אמר ראש הממשלה: "מהרגע שהתברר בשבועות האחרונים שהמדינה השלישית כאופציה לא קיימת, אנחנו למעשה נכנסנו למלכודת שאומרת שכולם היו נשארים. זו המשמעות. היינו מחכים לתשעה בחודש, לבג"ץ, והוא היה אומר - 'לכם אין מדינה שלישית ולפיכך כולם בלי יוצא מן הכלל נשארים. אתה לא יכול לעשות כלום'".

 

אריה דרעי במסיבת העיתונאים אריה דרעי במסיבת העיתונאים צילום: אוהד צויגנברג

 

נתניהו ספג ביקורת מצד ימין בעקבות ההסכם. יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט אמר: "מתן מעמד ל-16 אלף מסתננים בישראל יהפוך את ישראל לגן עדן למסתננים, ומהווה כניעה מוחלטת לקמפיין השקרי שהופץ בתקשורת בחודשים האחרונים. המתווה המקורי היה מוסרי וצודק, ויש לפעול על פיו בלבד: פליטים ממקומות סכנה - יקלטו בישראל, מסתנני עבודה - יוחזרו".

 

גם שרת התרבות, מירי רגב, שבעבר כינתה את הפליטים "סרטן", אמרה: "ההחלטה דרמטית ואני בהחלט מודאגת מהוויתור המהיר, על פניו, על עקרונות היסוד של מדיניות ההגירה של הממשלה. גם התוצאה הסופית לפיה עשרות אלפי מסתננים יישארו בישראל מדאיגה מאוד מבחינת הזהות של המדינה והמרקם החברתי שלה".

 

שר האוצר, משה כחלון, צייץ בטוויטר: "שמעתי היום לראשונה על החלטת ראש הממשלה לסגת מהחלטת הממשלה על הוצאת המסתננים מישראל. המתווה המוצע אינו מספק. היקף המסתננים שיקבלו מעמד של תושבות זמנית גדול ובלתי מתקבל על הדעת. על הממשלה להתכנס ולחשב מסלול מחדש.

 

בעקבות ההחלטה להקפיא את ההסכם, אמר ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני): "הציבור כבר מסוחרר מהזגזוגים של נתניהו והכניעה המבישה הזו למתלהמים של הימין היא העדות הטובה ביותר שהוא איבד את זה וצריך ללכת. פשוט מנהיגות חלולה, פחדנית וזגזגנית שמתנהלת על ידי סקרים ומצבי רוח במקום מתוך קור רוח ושיקול דעת. תוכנית הגירוש לא תעמוד בשום מבחן ציבורי ומשפטי - ואני מציע לראש הממשלה לזגזג פעם נוספת ולמנוע מעצמו מבוכה נוספת".

 

ח"כ מיכל רוזין (מרצ) אמר בתגובה להקפאה: "אנו עדים להחלטה של ראש ממשלה פחדן, לא החלטי, שלא מסוגל להתמודד עם ביקורת מהמחנה שלו. נתניהו כמעט עשה את מה שנכון, אבל זה חזק ממנו. מדובר בראש ממשלה שהמצב שלו כל כך רעוע שניתן ללחוץ אותו להתחרט על מהלכים שהוא בעצמו הוביל. אזכיר לנתניהו: האלטרנטיבה למתווה שלך היא להשאיר כאן את כ-ו-ל-ם".

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x