$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

רשות החברות תבחן צעדים אישיים נגד בכירים במקורות

הרשות פועלת לעריכת בדיקה בכל הנוגע להתנהלות של מקורות במתקן ההתפלה הכושל באשדוד. בנוסף, הרשות שלחה מכתב ליו"ר מקורות שבו הביעה את התנגדותה להסכם הפשרה עם הקבלן המבצע. לטענתה, הפיצוי שנקבע בו - 180 מיליון שקל - נמוך מדי

גולן חזני 06:5411.04.18

רשות החברות מתנגדת להסכם הפשרה בין מקורות לקבלן המבצע של מפעל ההתפלה באשדוד, ובמקביל פועלת לביצוע בדיקה, ככל הנראה באמצעות בודק חיצוני, לבחינת התנהלות החברה בפרשת המתקן באשדוד.

 

את המהלך יוזם יו"ר רשות החברות יעקב (ינקי) קוינט, שבמכתב ליו"ר דירקטוריון מקורות מרדכי מרדכי אף רומז כי הרשות צפויה לנקוט צעדים פרסונליים נגד האחראים למחדל, וככל הנראה מכוון גם להדחת דירקטורים מהחברה, כולל בכירים.

המכתב למרדכי נשלח בהמשך לפגישה שקיימו השניים ב־27 במרץ, והעתקים ממנו נשלחו לחברי דירקטוריון מקורות ולחברי דירקטוריון מקורות יזום, החברה־הבת שבנתה את המתקן, וכן לחשכ"ל רוני חזקיהו, לראש אגף תקציבים שאול מרידור ולמנכ"ל משרד האנרגיה רוני אדירי.

 

מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

קוינט הדגיש כי שיקול הדעת בנושא אישור הפשרה נתון לדירקטוריון מקורות במלואו, אולם מוסיף כי לפי המסמכים ו"המידע החלקי", לדבריו, שהעבירה מקורות,

המתווה שגובש "הוא ברף הנמוך ביותר ומעורר קושי ניכר". התביעה המקורית של מקורות מהקבלנים, סדיט הספרדית (66.6%) ומנרב שבשליטת אברהם קוזניצקי (33.4%), עמדה על 700 מיליון שקל. לפי ההסדר המתגבש בבוררות בין הצדדים ושנחשף בחודש שעבר ב"כלכליסט", מנרב וסדיט יפצו את מקורות ב־180 מיליון שקל בשתי פעימות בגלל המתקן הבעייתי שבנו עבורה.

 

מקורות התחילה בהליכים לבניית מתקן ההתפלה ב־2011 בעלות של 1.6 מיליארד שקל כשמקורות, שמחקה בינתיים את כל ההון העצמי שהשקיעה במתקן בהיקף 400 מיליון שקל, התחייבה לספק מים החל ב־2014, ולשם כך התקשרה עם מנרב וסדיט. אלא שבפועל פעילות המתקן התחילה באיחור של כשנתיים, וגם זאת תוך כדי תקלות שנבעו מליקויי בנייה, שגרמו גם לכך שהתפוקה תהיה נמוכה. בשל האיחור ופערי התפוקות מקורות נתבעה על ידי המדינה ב־150 מיליון שקל, הליך שנמצא בבוררות.

 

המדינה דרשה ממקורות למכור את המתקן למשקיע פרטי, שיוכל לתקנו ולהפעילו במלוא התפוקה. מקורות מעוניינת לסיים את הפשרה עם הקבלן בעיקר כדי לפתוח בהליך מכירה מהיר של המתקן. בין המעוניינות ברכישה החברות ורידיס, האצ'יסון ווטר, והקרנות נוי ותש"י.

 

במכתב דורש קוינט מדירקטוריון מקורות לבחון שוב את החלטתו ולתת דעתו על כמה נקודות. הראשונה היא ערבות הקבלן לפרויקט וסכום הערבון. הכוונה היא לערבות של 180 מיליון שקל שמחזיקה מקורות מידי סדיט ומנרב וכן סכום נוסף של 84 מיליון שקל, כשהרשות מביעה תמיהה אם לא נוח יותר לחלט את הסכומים שגבוהים יותר מסכום הפשרה. נקודה נוספת היא ביקורת על הסכום הנמוך של הפשרה יחסית לגובה התביעה המקורי שעמד על 700 מיליון שקל. "מעיון בחומרים שהועברו אלינו עולה חשש כי נפלו פגמים מהותיים בהתנהלות החברות בתכנון וניהול הקמת מתקן ההתפלה ובפיקוח על התנהלות זו, וכך גם לכאורה בנושא ניהול התביעה, והחלטות הקשורות לערבות ההקמה וביטוח הקבלן", הוא מציין. קוינט דורש עוד שדירקטוריוני מקורות ומקורות יזום ידונו על ההתנהלות בשלב תכנון וניהול הפרויקט "זאת אף בהיבטים של האחריות הפרסונלית". מקורות מנוהלת על ידי אלי כהן שמונה לאחרונה במקום שמעון בן חמו שניהל את החברה בתקופת הקמת המתקן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x