הנשיאה חיות: "הערובה להיותנו דמוקרטיה - שמירה על מערכת בתי משפט עצמאית"
ברקע דבריה של נשיאת ביהמ"ש העליון, המחלקות על פסקת ההתגברות. השופט בדימוס אליהו מצא על הצעת נתניהו שרק 15 שופטים יוכלו לבטל חוק: "אם כך, אז שרק 120 חברי כנסת יוכלו להתגבר על הפסילה"
"משאנו מבקשים להתהדר, ובצדק, כלפי עם ועולם בהיותנו הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, עלינו לזכור כי אחת הערובות ההכרחיות לכך היא שמירה על מערכת בתי משפט עצמאית, מקצועית ובלתי תלויה המקיימת ביקורת שיפוטית המגנה על עקרונות היסוד החוקתיים של השיטה", כך אמרה היום (א') נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות במרכז למורשת היהדות ע"ש צימבליסטה באוניברסיטת תל-אביב.
- משפט שדה: פסקת התגברות רחבה? פה זה לא בריטניה
- נשיאת העליון חיות:“כל משרה הממשלה תוכל לפטור ממכרז?”
- נשיאת העליון חיות: "משילות אינה היתר להפרת חוק"; שקד: "הדמוס הפך לדמון"
חיות נמנעה מלהתייחס ישירות לדיון על פסקת ההתגברות, משום שאם הפסקה תחוקק היא לבטח תגיע לבג"ץ בעתירה לביטולה, אבל כוונתה ברורה – פסקת התגברות רחבה שמאפשרת לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל פוגע אנושות בעצמאותו של בית המשפט להגן על זכויות אדם ומיעוטים.
המשנה בדימוס של נשיא בית המשפט העליון, אליהו מצא, היה נחרץ יותר כאשר גינה בראיון לגלי צה"ל את הרעיון להתגבר על בג"ץ ברוב של 61 חברי כנסת או להכשיר פסילה ברוב גדול של שופטי העליון. על הצעת נתניהו שרק 15 שופטים יוכלו לבטל חוק אמר מצא: "אם כך, אז שרק 120 חברי כנסת יוכלו להתגבר על הפסילה".
מצא הסכים לרוב של 70 חברי כנסת להתגברות על בג"ץ. הוא גינה את שתיקת עמיתיו למקצוע ולשיפוט שאינם מתריעים נגד יוזמות ההתגברות: "עמיתיי, השופטים בדימוס של בית המשפט העליון שותקים, לשכת עורכי הדין משרתת את שרת המשפטים וגם האקדמיה לא נשמעת".