מצרים בדרך להסכם מול קפריסין לחיבור ישיר של מאגר אפרודיטה
כך טוען שר הנפט המצרי טארק אל מולה. הסכם כזה, אם ייחתם, הוא בשורה טובה לבעלי המאגר, ובהם קבוצת דלק הישראלית
שר הנפט המצרי טארק אל-מולה (Tarek El Molla) טוען שממשלת מצרים מתכננת לחתום על הסכם מול ממשלת קפריסין שבמסגרתו יחובר מאגר הגז "אפרודיטה" לטובת אספקת ביקושים במשק המצרי. כך על פי דיווח ברויטרס.
- שטייניץ: יצוא גז מאפרודיטה מחייב הסכם מול ישראל
- נשיא קפריסין יגיע לביקור בזק בנושא פיתוח משק הגז
- בריטיש הפכה לשותפה של דלק ונובל אנרג'י בשדה הגז בקפריסין
אל מולה אמר את הדברים במסגרת אירוע של לשכת המסחר המצרית-אמריקאית שנערך השבוע בקהיר. במידה וההסכם אכן ייחתם, מדובר בבשורות טובות לבעלי המאגר, הם דלק הישראלית, נובל אנרג'י האמריקאית ו-SHELL האנגלו-הולנדית.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
המאגר, שידוע גם בשמו "בלוק 12", התגלה בתחילת העשור ועל פי ההערכות אחרונות הוא מכיל בין 4 ל-5 TCF (טריליון רגל מעוקב), שהם כמחצית מנפח הגז שנמצא במאגר "תמר" הישראלי. אפרודיטה הוא מאגר הגז היחיד שנמצא עד היום מול חופי קפריסין, אולם בשל ביקוש מזערי במשק הקפריסאי (כ-5% עד 10% מהביקוש במשק הישראלי) הכדאיות הכלכלית לפיתוחו אינה גבוהה, אלא אם כן יימצא לקוח זר שירכוש גז טבעי בכמות גדולה.
הצהרת השר המצרי יכולה להיחשב כחיובית עבור הבעלים שם, כמו גם עבור הזדמנות ישראלית, שמחזיקה במאגר הישראלי "ישי", שחולק בנפח הנפט שם כ-7% ורק בשל העובדה שגבול המים הכלכליים בין ישראל לקפריסין חוצה את המאגר, כך שרובו בקפריסין וחלקו הקטן בשטח ישראל.
אתמול (ד') הציגה הזדמנות ישראלית מחקר שהוזמן על ידה וקובע שאם יפתחו את מאגר אפרודיטה ללא "סגירת קצוות" מול מדינת ישראל, ההפסד המשוער למשק מאובדן מיסוי עשוי להגיע לכאורה ל-3 מיליארד שקל לאורך תקופת הפקת הגז, או כמה מאות מיליוני שקלים בודדים לכל שנת עבודה.
הבעיה היא שפיתוח של המאגר מחייב הסכם בין המדינות. לפי הבטחות רה"מ נתניהו כבר בסוף 2016 היה אמור להחתם בין המדינות הסכם, אולם המהלך לא הבשיל. במרץ האחרון הודה שר האנרגיה שטייניץ שייצוא מקפריסין לכל מדינה אחרת יחייב הסכם מול ישראל, כאשר בשבוע הקרוב אמורה להתקיים פגישה נוספת בין ראשי ישראל וקפריסין כדי לסיים את הסאגה הזו.
בתוך כך, אל-מולה הפתיע ואמר השבוע שמצרים בוחנת להנפיק רישיונות לחיפושי גז או נפט בים האדום, כלומר כמה ק"מ דרומית לאילת. לטענתו ההחלטה בנידון תתקבל עד סוף 2018.