55 הרוגים במהומות בעזה; טורקיה מחזירה השגריר
בערבו של יום עקוב מדם בגבול רצועת עזה, הורה חמאס לפלסטינים להתפנות מהגבול. דיווח: בין ההרוגים גם שמונה ילדים. 1,204 בני אדם נפצעו. מטוסי קרב וטנקים תקפו שורת יעדים: "ערוכים לתרחישים שטרם נראו". אבו מאזן הכריז על שלושה ימי אבל
יום דמים ברצועת עזה: עשרות הרוגים ומאות פצועים בעימותים היום (ב') ברחבי הרצועה. מדובר במספר ההרוגים הפלסטינים הגבוהה ביותר מאז מבצע צוק איתן.
23:00 - טורקיה הודיעה הערב (יום ב') כי היא מחזירה את השגרירים מארצות הברית ומישראל, והכריזה על שלושה ימי אבל בעקבות הרג 55 המפגינים הפלסטינים ברצועת עזה והעברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, נשא נאום בלונדון וכינה את ישראל "מדינת טרור". הוא הוסיף כי "המתקפה נגד המפגינים בעזה חושפת את פרצופה המכוער של ישראל - שמבצעת רצח עם בעזה". בעקבות האירועים, קראו באנקרה לכינוס חירום של ארגון מדינות האיסלאם.
22:00 - 55 פלסטינים - בהם שמונה ילדים - נהרגו היום (ב') לאחר שהתקרבו לאזור גדר המערכת. כ-40 אלף בני אדם הפגינו באזור הגדר ולפי גורמי רפואה בעזה - 1,204 בני אדם נפצעו. זה היום הקטלני ביותר מאז מבצע "צוק איתן". צה"ל תקף באמצעות מטוסי קרב וטנקים שורת יעדים של חמאס והג'יהאד האיסלאמי - בין היתר במערב העיר עזה - בתגובה לתקריות הירי והמטען מוקדם יותר. הרשות הפלסטינית הכריזה על שלושה ימי אבל ושביתה כללית מחר. סמוך ל-17:30 הורתה הזרוע הצבאית של חמאס לכלל המפגינים ולמתגודדים במחנות האוהלים לשוב לבתיהם.
17:19 - טנקים של צה"ל תקפו יעד של חמאס בצפון רצועת עזה. מוקדם יותר תקפו כלי טיס של חיל האוויר חמישה יעדים של חמאס ושל הג'יהאד האיסלאמי באזור.
16:50 - מספר ההרוגים הפלסטינים עלה ל-41. בין ההרוגים, לפי דיווחים, ארבעה אנשי מנגנוני הביטחון של חמאס. כ-40 אלף בני אדם מפגינים באזור הגדר ולפי גורמי רפואה בעזה - יותר מ-900 בני אדם נפצעו, מתוכם 450 מירי חי.
16:03 - גורמים רפואיים בעזה מדווחים כי מספר ההרוגים הפלסטינים בהתנגשויות ליד הגדר כבר עלה ל-38. בין ההרוגים, על-פי דיווחים, ארבעה אנשי מנגנוני הביטחון של חמאס. כ-40 אלף בני אדם מפגינים באזור הגדר ולפי גורמי רפואה בעזה - יותר מ-900 בני אדם נפצעו, מתוכם 450 מירי חי.
15:45 - כלי טיס של חיל האוויר מפציצים יעדים בצפון רצועת עזה. מוקדם יותר הותקף מהאוויר מוצב של חמאס באזור. (יואב זיתון, ynet)
UPDATE: At least 25 Palestinians were killed and more than 900 wounded when Israeli troops fired shots at unarmed protesters, said the Gaza Health Ministry.
— AJ+ (@ajplus) May 14, 2018
Of the injured:
-74 were under the age of 18
-23 were women
-8 were journalists pic.twitter.com/MPVTv5Di1N
15:00 - יום דמים ברצועת עזה: עשרות הרוגים ומאות פצועים בעימותים היום (ב') ברחבי הרצועה. מדובר במספר ההרוגים הפלסטינים הגבוהה ביותר מאז מבצע צוק איתן. בתוך כך, הפלסטינים ביצעו כמה פעמים ירי לעבר חיילים וצה"ל סיכל הנחת מטען סמוך לגדר באזור רפיח. ברשתות החברתיות הפלסטיניות בעזה אומרים שבשעה 15:30 הפלסטינים יפרצו את הגדר.
14:30 - מוקדם יותר היום חייל צה"ל נפצע באורח קל מנתז של אבן שעפה לכיוונו כתוצאה מירי שבוצע בקרבתו. האירוע התרחש בחלק הצפוני של גבול הרצועה והחייל פונה לבית החולים ברזילי שבאשקלון.
Deadly clashes erupt at Gaza-Israel border protests ahead of the opening of the new U.S. Embassy in Jerusalem.
— ABC News (@ABC) May 14, 2018
At least 18 people have been killed. https://t.co/KyOiWxtENq pic.twitter.com/MIVbnjEEbR
עשרות אלפי פלסטינים משתתפים בצעדת השיבה לאורך גדר המערכת ברצועת עזה. המפגינים מצויים ב-12 מוקדים לאורך הגדר ומשליכים מטענים ובקבוקי תבערה לעבר הגדר וכוחות צה"ל. במערכת הביטחון מזהים שחמאס מציע למשפחות פלסטיניות ברצועת עזה מאה דולרים אם כל בני המשפחה יגיעו להפגנות על גדר המערכת. לפי הערכת הצבא השיא עוד לפנינו.
צה"ל סיכל הנחת מטען סמוך לגדר במרחב רפיח. הכוח הגיב בירי לעבר המחבלים והם נהרגו. קודם לכן תקף צה"ל באמצעות כלי טיס עמדת חמאס במרחב ג'בליה לאחר שבוצע ירי לעבר כוח צה"ל באזור. לא היו נפגעים.
כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו על תקיפה נוספת של צה"ל במרחב ג'בליה, הפעם באמצעות ירי טנקים. לפי הדיווחים, היעד הוא עמדת חמאס מזרחית לג'באליה.
כמה עשרות פלסטינים מיידים אבנים לעבר כוחות צה"ל בכמה מוקדים ביהודה ושומרון. בין היתר נרשמו עימותים בין מפגינים פלסטיניים לכוחות הביטחון באזור שכם, רמאללה, חברון, קבר רחל ובית לחם. הכוחות מגיבים באמצעים לפיזור הפגנות.
13:30 - בתמונות מרצועת עזה ניתן לראות אלפי פלסטינים מתגודדים, כשלידם ענן עשן שחור כתוצאה מהבערת מאות צמיגים. בעוד שכמה מהפלסטינים רצים, אחרים עומדים במקום ללא מעש במשך זמן רב. גורמים בעזה אמרו ל-ynet כי משרד הבריאות הפלסטיני לא מצליח להשתלט על כמות הנפגעים הגדולה באירוע.
הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט קיים הערכת מצב עם המפקדים באוגדת עזה על המשך הפעילות המבצעית וההיערכות להמשך. מדובר צה"ל נמסר כי הצבא לא יאפשר פגיעה בתשתיות הביטחון והגדר ונחוש לעמוד במשימת ההגנה והביטחון של אזרחי ישראל וריבונותה, ככל שיידרש.
גורמים בעזה אמרו ל-ynet כי הצפי של חמאס הוא להביא למקום יותר ממאה אלף מפגינים. הגורמים הוסיפו כי הארגון יאבד ממעמדו ויוקרתו אם לא יצליח להניע את הציבור להגיע להפגנות אחרי הקמפיין המסיבי והיקר שהשקיעה ההנגה בעזה בצעדת השיבה. "אם חמאס לא יצליח להביא להפגנות מאה אלף איש אחרי כזאת השקעה - הוא יכול להחזיר את המפתחות וללכת הביתה", כך לטענת הגורמים.
הפרות סדר במימון איראן
כך פועלת הזרוע הצבאית של חמאס לעידוד פעילות אלימות באזור הגדר ברצועת עזה, במימון איראן: לטענת שב"כ בהודעה שפרסם היום מחקירתו של פעיל חמאס בן 19 מעזה עולה שיטת הפעולה של ארגון הטרור השולט ברצועת עזה. הפעיל, יחיא עיג'לה, נעצר בזמן שעשה את דרכו לישראל לצורך גניבת מצלמת אבטחה וכן לצורך חיתוך הגדר לאורך רצועת עזה.
במסגרת חקירתו בשב"כ עלה כי חמאס מתדרכת את פעיליה לחתוך את הגדר ולגנוב את מצלמות האבטחה על מנת לסייע במשיכתה והפלתה של הגדר וכן לשבש את פעילות צה"ל לקראת "יום הנכבה". בנוסף, ארגון החמאס ברצועה דואג כי הפעילות תשוקף לתקשורת כהתקוממות עממית ולא כפעילות אלימה המובלת על ידי פעיליו. כמו כן, עלה מהחקירה כי פעילי החמאס, המוטמעים בין אזרחי רצועת עזה, לוקחים חלק פעיל בפעילויות המחאה האלימות לאורך הגדר בכל ימי השישי, כאשר הפעילים נושאים עמם בקבוקי בנזין, סכין ומספרי ברזל.
תפקידי פעילי חמאס בפעילויות אלו, כך על-פי הודעת השב"כ, הוא לספק צמיגים לאזרחי רצועת עזה ולסייע בהבערתם, במטרה ליצור מסך עשן סמיך ככל שניתן, להתסיס את תושבי הרצועה, במטרה להביא לשכנועם לחדור לתוך שטח ישראל, לסייע בידויי בקבוקי תבערה ולהכין עפיפוני תבערה ומסירתם לפעילים האלימים. עוד עולה מהחקירה כי קיים איסור לפעילי הטרור של חמאס עצמם להתקרב לגדר, מחשש כי ייהרגו או ייתפסו על ידי כוחות צה"ל, אלא אם הגדר נופלת ואז עליהם להיכנס חמושים לישראל בחסות ההמון ולבצע פיגועים.
ובינתיים, בירושלים
13:00 - שגריר ארה"ב בישראל דייויד פרידמן אמר הבוקר באירוע מיוחד של ארגון ה-OU (ארגון הקהילות היהודיות-אורתודוקסיות באמריקה), כי "אומות העולם חוזרות לישראל והן מובלות בידי ידידתה הגדולה ביותר של ישראל-ארה"ב. הנשיא נוסע ברחבי המדינה ואת מחיאות הכפיים הכי חזקות הוא מקבל כשהוא מדבר על העברת השגרירות. זה הדבר הכי פופולרי שהוא עשה והעידוד מכל הקהילה האמריקנית היא יותר ממחממת לב. חיכינו לזה שבעים שנה. גם אלה בקהילה האמריקאית שלא קשורים לישראל, מריעים להחלטה של הנשיא כי היא מריעה לארה"ב כשהיא חוזרת למוסר ואמת. להרבה אנשים מגיע הקרדיט. אבל כל זה לא היה קורה מבלי האומץ, החזון, והעוצמה והבהירות המוסרית של הנשיא דונלד טראמפ".
שר האוצר האמריקני סטיב מנוצ'ין אמר באירוע: "אני כל כך גאה לשרת בממשל טראמפ ואני כל כך גאה להיות כאן היום, אני יודע שזה יום שאני אזכור תמיד. זה יום שעבדו עליו שבעים שנה. אם כל הסיבות האלה לא טובות מספיק, יש עוד אחת להעביר את השגרירות. הנשיא היה יזם נדל"ן והוא רצה שהנכס של השגרירות בצד הנכון של העיר כאן בירושלים".
שר החינוך נפתלי בנט נאם גם הוא במהלך האירוע: "אני חושב שיש כאן זמנים חדשים. יש נוסחה חדשה בשבילנו להגיע לשלום. זה היה אדמה תמורת שלום והנוסחה החדשה היא שלום תמורת שלום". שרת המשפטים איילת שקד, השתתפה אף היא באירוע ואמרה: "מעמד ירושלים כבירת ישראל מיום זה והלאה מחוזק באופן משמעותי, זה צעד משמעותי במעמד הבינלאומי של ישראל". שקד הוסיפה: "טראמפ בעיני הוא הצ'רצ'יל של המאה ה-21. הוא הפך את מדיניות הכניעה הצ'מברליינית ולימד את העולם שבעלי הבית חזרו".