איריס ושאול אלוביץ' הגישו בקשת רשות ערעור לעליון לשחרר את רכושם
בתי המשפט השלום והמחוזי בת"א דחו את בקשתם של בעל השליטה בבזק ואישתו לשחרר את נכסיהם שהוקפאו בתיק 4000, והורו לפסוק להם דמי מחיה סבירים
בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ', ואישתו איריס הגישו לבית המשפט העליון בקשת רשות ערעור על החלטות בתי המשפט השלום והמחוזי בת"א שלא לשחרר את נכסיהם שהוקפאו עם פתיחת החקירה נגדם.
"מדובר בשאלה חשובה", נכתב בערעור, "שהכרעה בה משפיעה על הזכות החוקתית לקניין, בשלב בו עומדת לחשודים חזקת החפות, ואשר עניינה נוגע למתח שבין זכותם זו לבין האינטרס הציבורי בתפיסת הרכוש". השופט יצחק עמית הורה למדינה להגיש את עמדתה בתוך שלושה שבועות, בני הזוג מעלים שתי טענות מרכזיות בבקשה. הראשונה, נגד קביעת המחוזי לפיה השאלה אם יש די ראיות לעבירת מקור לצורך הקפאת הנכסים היא שאלה משפטית טהורה שלא צריך להכריע בה בשלב זה. השנייה, לפי הבקשה, היא שמשמעות ההחלטה במחוזי היא שהמדינה יכולה לתפוס רכוש בלי צו שקובע את שווי.
רכושם של בני הזוג אלוביץ' - הכולל נדל"ן, חשבונות בנק, ניירות ערך, חפצי אומנות, תכשיטים, טבעות, עגילים ושעוני יד בשווי של עשרות מיליוני שקלים - הוקפא עם פתיחת החקירה נגדם בתיק 4000, בחשד למתן שוחד לראש הממשלה, בנימין נתניהו.
אלוביץ' ביקש בין היתר בבקשות שהגיש לבתי המשפט השלום והמחוזי, לשחרר לידו באופן מיידי דמי קיום של 46,508 שקל ברוטו – קצבת הפנסיה החודשית שלה זכאי עם הגיעו לגיל 70. השופט עלאא מסארווה מבית משפט השלום בת"א דחה את הבקשה, אך במקביל הורה לבני הזוג, המיוצגים על ידי עוה"ד רוזן-עוזר וז'ק חן, להגיש תצהירים בהם יפרטו את הוצאותיהם החודשיות הבסיסיות, על מנת ש"ייפסק סכום שיעמוד על קרקע מוצקה ככל הניתן. על המבקשים לפרט הכנסותיהם (או למעשה להצהיר על העדר הכנסות)". השופט הסכים לשחרר חשבון שבו כ-38 אלף שקלים, אשר אליו מקבל אלוביץ' את קצבת הזקנה שלו.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בני הזוג אלוביץ' ערערו למחוזי בת"א על ההחלטה, אולם הערעור נדחה. "אף אני מצאתי", כתבה השופטת שרית זמיר, "כי בשלב בו אנו מצויים, די בראיות שנאספו עד כה כדי לבסס חשד סביר לביצוע העבירות על ידי המערערים, באופן המצדיק תפיסת נכסים לצורך בחינת אפשרות חילוטם בעתיד".
השופטת זמיר ציינה בהחלטה כי בני הזוג לא הגישו לבית משפט השלום תצהירים כדי שיקבעו דמי קיום סבירים עבורם, ועל כן הם מוזמנים לעשות זאת "לצורך מיצוי ההליך הנוגע לתנאי מחיה סבורים".
אגב, גם אחרי שני פסקי הדין בשלום ובמחוזי השאלה מהם דמי מחיה סבירים עבור בני הזוג אלוביץ' עדיין לא נפתרה. נציגי הפרקליטות, עוה"ד ניצן וולקן ואמיר טבנקין, הפנו במהלך הדיונים בערעור במחוזי לפסקי דין לפיהם הסכום שנקבע לאדם שהמשיך לגור בביתו הוא 8,000 שקלים. "השכר הממוצע במשק עומד על כ- 9,000 שקל. הדרך היחידה היא להסתמך על עובדות ונתונים. המחיה שלו לא מפורטת כמו מחיר הארנונה והחשבונות והקניות בסופר וכדומה".
עו"ד מיכל רוזן-עוזר שייצגה את בני הזוג באותו דיון התרעמה. "לעניין שחרור סכומי הכסף: חברתי מדברת על היקפים של 8,000 שקלים בחודש, ומבחינת דרישה מהעוררים זה לחיות כפסע מקו העוני".