למען שלום הקואליציה: המלצה על יעדי גיוס קלים במיוחד עבור החרדים
הוועדה שמונתה על ידי שר הביטחון אביגדור ליברמן ממליצה על הגדלת הגיוס בקצב נמוך במיוחד של 5%-8% לשנה; גם הסנקציות הכלכליות זעומות, והמפלגות החרדיות יוכלו להתגבר עליהן באמצעות ההסכמים הקואליציוניים
הוועדה לבחינת הסדר הגיוס לציבור החרדי, שפרסמה הערב (ב') את המלצותיה, הגשימה את כל התקוות שתלו בה בקואליציה. הוועדה ממליצה על יעדי גיוס קלים במיוחד להשגה שיתבססו על הגיוס הקיים שיעלה בקצב נמוך במיוחד של 5%-8% לשנה. בהתחשב בעבודה שהגידול הטבעי בציבור החרדי עומד על 4.5% מדובר בקושי בגידול ביעדים. לשם השוואה, הגידול ביעדים עד כה עמד על בין 15% ל-20%.
- הסחטנות משתלמת: השלכות הכניעה של ממשלת נתניהו וכחלון לחרדים נחשפות
- גיוס החרדים: צה"ל פועל כבר שנה ללא יעדים ובלי פיקוח
- בניגוד לתחזית: שיעור החרדים בישראל יגיע ל־26% בלבד תוך 40 שנה
הוועדה מונתה על ידי שר הביטחון אביגדור ליברמן במטרה שתמליץ על פתרון הבעיה בצורה מקצועית כביכול. זאת כניסיון לפתור את המשבר בקואליציה בנושא חוק הגיוס החדש.
כן ממליצה הוועדה על סנקציות כלכליות בלבד ורק כלפי תקציב הישיבות, לא כלפי בחורי הישיבות או הישיבות עצמן כפי שהומלץ בעבר. הסנקציות יחולו רק מהשנה השלישית לתחולת החוק. הן יצמצמו את תקציבי הישיבות מהשנה השלישית בשיעור מזערי של אחוז תקציב לכל אחוז של אי עמידה ביעד ושני אחוז (לכל אחוז של אי עמידה ביעד) מהשנה החמישית. המפלגות החרדיות יוכלו להשיג גידול משמעותי מזה בהרבה באמצעות ההסכמים הקואלציוניים. כזכור כשחזרו המפלגות החרדיות לשלטון בקדנציה הנוכחית הוכפל תקציב הישיבות.
סביר להניח שהמפלגות החרדיות יברכו על המתוה גם אם יתלוננו על עצם הרעיון של הענשת הישיבות, כלומר ניתן יהיה לשמר את קיום הקואליציה עד כנס החוקף של הכנסת שיחל באוקטובר הבא. לעומת זאת, למרות העובדה שהוכן על ידי צוות של מערכת הביטחון הסיכוי שבג"ץ יאשר את החוק הזה נראה אפסי.
בראש הוועדה עמד היועץ המשפטי למערכת הביטחון, עו"ד איתי אופיר וחברים בה: רח"ט תכנון ומינהל כח אדם, תא"ל ערן שני; הפצ"ר, תא"ל שרון אפק; הרבצ"ר, תא"ל הרב אייל קרים; וראש האגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון, משה צין. הוועדה נפגשה במהלך השבועות האחרונים עם גורמי צבא, גורמים ממשלתיים, רבנים ואנשי ציבור נוספים.
המלצות הוועדה התקבלו פה אחד ואושרו על ידי הרמטכ"ל, רא"ל גדי איזנקוט, ועל ידי שר הביטחון. על בסיסן גובש תזכיר חוק שמפורסם להערות הציבור, לקראת הבאתו לאישור הממשלה והכנסת, במטרה להשלים את הליך החקיקה עד לתום מושב הקיץ הנוכחי.
בהודעת הוועדה נאמר ש"היקף המתגייסים בני הציבור החרדי לצה"ל הוכפל פי 10 בעשור האחרון. יש להמשיך במאמצים ולהגדיל באופן הדרגתי את כמות המשרתים בצה"ל ובשירות הלאומי".
על פי ההמלצות, יעד הגיוס יעלה בשנים הקרובות ב-8% לשנה אבל קצב הגידול יירד עד 5% בשנה לקראת סוף העשור מאז תחולת החוק. כאמור, עדכון היעד כמעט ישתווה לגידול הטבעי בציבור החרדי, וממילא לא תהיה כמעט התקדמות לעבר השוויון בנטל.
צבי זרחיה מוסיף: ח"כ עפר שלח, יו"ר סיעת יש עתיד אמר בתגובה כי "המתווה לגיוס חרדים, כפי שעוצב על ידי הוועדה שמינה שר הביטחון, מוכיח דבר אחד מעל לכל ספק: חוק השוויון בנטל, שהובילה יש עתיד בכנסת הקודמת, הוא הדרך היחידה לגיוס חרדים ושוויון בנטל. כל עקרונות המתווה לקוחים מן החקיקה שהעברנו אבל בחוק עצמו יש כמה פרצות מדאיגות: אין קביעה ברורה מה יקרה אם תהיה חריגה משמעותית מהיעדים שייקבעו; הקיצוץ בתקציבי הישיבות הוא מינימלי ויכוסה ללא מאמץ בכספים קואליציוניים, ויש דרכי חישוב מתחמקות של מספר החרדים שיתגייסו. נעמוד על המשמר נגד כל ניסיון לקומבינה דומה לזו שכבר עשתה הממשלה הנוכחית ונפסלה בבג"ץ. נילחם על השוויון בנטל, כי הוא עתיד המדינה".
ח"כ עמר בר-לב (המחנה הציוני), חבר ועדת החוץ והביטחון וחבר לשעבר בוועדת שקד: "בסוף לא יצאה הערב בשורה משמעותית, ואולי אף יגדל אי השוויון בנטל - גם רוב החרדים שתורתם אינה אמונתם ישתמטו, וגם המשרתים לא יזכו לתקצוב עבור תגמול והוקרה".
יו"ר ש"ס השר אריה דרעי אמר כי "קיבלתי הערב את תזכיר חוק הגיוס שהופץ ע"י שר הבטחון. אלמד אותו היטב ואביא אותו במלואו לעיונם והכרעתם של מרנן ורבנן חברי מועצת חכמי התורה ובראשם מר"ן ראש הישיבה שליט"א. סיעת ש"ס רואה בלימוד התורה ערך עליון בעם ישראל ותעמוד בתוקף שכל לומד תורה יוכל להמשיך לשקוד על תלמודו ללא הפרעה וללא כל מגבלה. סיעת ש"ס מביעה מורת רוח על הניסיון להעניש את לומדי התורה ע"י הפחתת תקציבי המוסדות. לא ניתן יד לכל פגיעה במעמדם של בני הישיבות".