הכנסת יצאה לפגרה באקורד צורם; פירות הקיץ: לאומנות ואפליה
לא רק חוק הפונדקאות: הכנסת חתמה את כנס הקיץ בבולמוס של חקיקה מפלה שהממשלה העבירה באמצעות משמעת ברזל קואליציונית
חוק הפונדקאות החדש רחוק מלהיות החוק המפלה היחיד שחוקקה הכנסת בשבועות האחרונים. רגע לפני שהכנסת יצאה בסוף השבוע לפגרת הקיץ הספיקה הכנסת לאשר בזריזות שורה של הצעות חוק שנויות במחלוקת שקידמה הממשלה בנוגע למיעוטים אחרים, לרבות "חוק הלאום" וחוק שישלול מבג"ץ את הסמכות לדון בעתירות של פלסטינאים בשטחים.
- רננה רז על הסלפי שיזם אורן חזן אחרי אישור חוק הלאום: פנויה גם לקמפיין "ישראל מתביישת"
- חוק צנזורת פייסבוק בישראל אושר לקריאה שנייה ושלישית
- לקראת הבחירות ברשות המקומיות: הכנסת אישרה את הטבות המס לישובים
בכל המקרים המקרים האלה הצליחה הממשלה לכפות על סיעות הקואליציה לתמוך בהצעות החוק, באמצעות שימוש גורף במשמעת קואליציונית. באף אחת מהן לא ניתן חופש הצבעה.
הנה רשימה חלקית של הצעות החוק הבעייתיות שעברו, קודמו או ירדו מסדר היום ברגע האחרון.
אושרו סופית
חוק הלאום: חוק היסוד שיזם ח"כ אבי דיכטר (ליכוד) מגדיר את ישראל כ"מדינת הלאום של העם היהודי ואת זכותו של העם היהודי להגדרה עצמית במולדתו כזכות ייחודית לעם היהודי".
טענות המבקרים: חוק גזעני שמבסס את עדיפות היהודים על הערבים, ומאפשר אפליה על בסיס לאום או דת כגון סירוב של יישובים לקלוט ערבים. משפיל את מעמד השפה הערבית.
חוק בג"ץ שטחים: החוק שניסחה הממשלה ומוזג בהצעות של כמה חברי כנסת ישלול מבג"ץ את סמכות הדיון בשורת החלטות מנהליות ביו"ש ותעביר אותה לביהמ"ש לעניינים מינהליים בירושלים. בין הסוגיות: חופש מידע; תכנון ובנייה; כניסה ויציאה מישראל; וצווי הגבלה ופיקוח.
טענות המבקרים: החוק בא להקשות על פלסטינים שמעורבים בסכסוכי קרקעות לקבל מבג"ץ סעד שלא יקבלו בערכאה המנהלית.
"חוק שוברים שתיקה": החוק שיזמה קבוצת ח"כים בהובלת שולי מועלם (הבית היהודי) יאפשר לשר החינוך להגביל פעילות במוסד חינוך של אדם או גוף שאינו חלק ממערכת החינוך ושפעילותו עומדת בסתירה למטרות החינוך הממלכתי.
טענות המבקרים: החוק נועד למנוע הצגת דעות בלתי נוחות לשלטון.
פטור ממס לראש הממשלה: החוק שהגה ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) יעניק לראש הממשלה פטור ממס על שימוש במעון הרשמי, ברכב השרד ובתקציבים ממשלתיים למעונו הפרטי. הפטור ימשיך להינתן 5 שנים אחרי פרישתו.
טענות המבקרים: החוק מבטיח לנתניהו הטבות במשך 5 שנים שיהיה אזרח פרטי ‑ למשל על הוצאות חשמל, מים ותחזוקה בווילה הפרטית בקיסריה.
קיצור השעיה לעובדים: החוק שיזם ח"כ דוד ביטן (ליכוד) יגביל את תקופת ההשעיה לעובדים בחברות ממשלתיות וברשויות מקומיות ל־45 יום, שאחריהם יידרש אישור של ביה"ד לעבודה, ויגביל את הפחתת שכרם לשלושה חודשים בלבד.
טענות המבקרים: החוק שזכה לכינוי "חוק יאיר כץ" נועד להקל עם עובדי ציבור שמצויים בחקירה פלילית.
הטבות מס ליישובים: החוק שהוביל ח"כ משה גפני (יהדות התורה) קובע קריטריונים נדיבים יותר לקבלת הטבות מס ‑ למשל, הוא מעלה את התקרה לקבלתן מ־75 אלף ל־85 אלף תושבים, ובכך מיטיב עם נהריה.
הביקורת: האוצר מתנגד להרחבת ההטבות, שתעלה 52 מיליון שקל בשנה, גם משום שהיא תעודד רשויות נוספות לבקש הטבות דומות.
ביטול פיצול התאגיד: החוק שיזם שר התיקשורת איוב קרא (ליכוד) קובע שלתאגיד השידור הציבורי לא תהיה חברת חדשות נפרדת. כמו כן, 40 מעובדי הטלוויזיה החינוכית שתיסגר ייקלטו בתאגיד למשך שנה.
הביקורת: הפיצול נועד לסרס את התאגיד אבל ביטולו נועד רק לאפשר את קיום האירוויזיון בישראל. באופוזיציה אומרים שהממשלה תמשיך בסירוס לאחר תחרות הזמר.
אי־הפללת צרכני קנאביס: החוק שיזמה הממשלה קובע שהמשטרה תאכוף את איסור השימוש בקנאביס באמצעות קנסות על מי שייתפס. רק בפעם השלישית שייתפס יידרש העבריין להודות ולהיענש בתמורה לאי־הגשת כתב אישום.
טענות המבקרים: הוויתור על אכיפה בדירות פרטיות ישחק את יכולת ההרתעה של המשטרה.
עברו בקריאה ראשונה
הגבלת פרסום ושיווק טבק: החוק שהובילו הח"כים איתן כבל (המחנה הציוני) ויהודה גליק (ליכוד) יאסור פרסום מוצרי עישון, למעט חריגים מצומצמים בעיתונות המודפסת, ובתנאי שבצמוד לפרסומת תופיע מודעת אזהרה. חברות שיעברו על החוק צפויות לקנס של כ־450 אלף שקל.
לא קודמו ברגע האחרון
חוק הפייסבוק: ההצעה הממשלתית, שמוזגה ביוזמה פרטית של ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) ביקשה לחייב בתי משפט להחליט בתוך 48 שעות על הסרת תוכן שהמשך פרסומו ברשת החברתית פייסבוק "יפגע בביטחונו של אדם, בביטחון המדינה או יביא לפגיעה חמורה בכלכלת המדינה או בתשתיות חיוניות".
מדוע לא אושר: ברגע האחרון, נתניהו הורה לשרים איילת שקד וגלעד ארדן לא לקדם את החוק.
חוק הקולנוע: ההצעה שיזמה שרת התרבות מירי רגב (ליכוד) ביקשה לשנות את מנגנון הקצאת הכספים בקרנות הקולנוע, באמצעות הקמת מאגר לקטורים שיהיה כפוף למשרד התרבות ושבו יהיו חברים אנשי קולנוע, תיאטרון וספרות.
מדוע לא אושר: פיליבסטר של ח"כים מהאופיזיציה מנע את העלאת ההצעה להצבעה בקריאה הראשונה.
חוק הגיוס: ההסדר שגיבש בשם הממשלה שר הביטחון אביגדור ליברמן נועד להסדיר את גיוס החרדים לצה"ל.
מדוע לא אושר: לא הוגש לאישור סופי עקב דרישה של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מיהדות התורה.