בקשה לדיון דחוף בוועדת הכספים בנושא רכש גומלין והעדפת תוצרת הארץ: "קטסטרופה בהתהוות"
יו״ר שדולת התעשייה בכנסת, איילת נחמיאס ורבין דורשת לכנס דיון פגרה דחוף בנושא כבר בשבוע הבא. המהלך מגיע בעקבות חשיפת כלכליסט לפיה קיימת מחלוקת בין האוצר לבין משרד הכלכלה בעניין ישום המדיניות של רכש גומלין
יו״ר שדולת התעשייה בכנסת, איילת נחמיאס ורבין, פנתה הבוקר, ליו״ר ועדת הכספים, משה גפני, לכנס דיון פגרה דחוף בנושא רכש גומלין והעדפת תוצרת הארץ - שני הכלים המרכזיים לקידום התעשייה - כבר בשבוע הבא, על רקע מה שהגדירה "קטסטרופה בהתהוות". המהלך של נחמיאס ורבין מגיע בעקבות חשיפת כלכליסט הבוקר לפיה ישנה מחלוקת קשה בין משרד האוצר לבין משרד הכלכלה בעניין ישום המדיניות של רכש גומלין והעדפת כחול-לבן. נחמיאס ציינה כי כבר לפני חודש היא פנתה לשר הכלכלה ולשר האוצר.
"מישהו באגף החשב הכללי קם בבוקר והחליט לחסל את התעשייה הישראלית פחות משמונה חודשים לאחר פרסום תכנית ״נטו תעשייה״. כל המדינות המתקדמות ביותר בעולם עומדות על חיזוק התוצרת המקומית ועל רכש גומלין, אבל בישראל משרדי ממשלה ורשויות עושים הכל כדי להתחמק מהחובה הזאת. חלם", מסרה ל"כלכליסט".
גם בהתאחדות התעשיינים הגיבו לדברים ולהפגנות שמתקיימות היום בכמה מפעלים ברחבי הארץ, ופרסמו על דיון שהתנהל במשרד האוצר סביב הסוגיה. בהתאחדות הגדירו את עמדת האוצר כ"מבישה ומקוממת" וככזו ש"מתנגדת לרכש גומלין במכרזים ציבוריים, על אף שמדובר במיליארדי שקלים מכספי משלם המסים הישראלי, שבמקום שילכו לתעשייה הישראלית ויתרמו לכלכלה המקומית וליצירת מקומות עבודה, זורמים היישר למדינות זרות כמו סין, הודו ועוד".
מהתאחדות נמסר, כי "עמדת הלשכה המשפטית באוצר היא שההחלטה לכלול הוראה בדבר רכש גומלין נעשתה בחוסר סמכות ויש לבטלה. לדעת אגף התקציבים מדובר במנגנון המייקר את המכרזים, פוגע בתחרות ואינו מועיל".
אתמול נחשף בכלכליסט כי ישנה מחלוקת עמוקה בין האוצר לכלכלה סביב סוגיית רכש גומלין והעדפה תוצרת הארץ. בדיון שהתקיים בשבוע שעבר באוצר על החלת רכש גומלין במסגרת ביצוע תוכנית התשתיות הרב שנתית שמקדם בימים אלו החשב הכללי באוצר, רוני חזקיהו בהיקף של מאות מיליארדי שקלים. באוצר מבקשים גישה מצמצמת לרכש גומלין בטענה שהוא מייקר עסקאות ובכלכלה סירבו בתוקף להיענות לדרישה ואף פוצצו את הדיון. גם סביב העדפה תוצרת הארץ יש לאנשי הכלכלה תלונות. גורם בכיר אחר במשרד הכלכלה מסר ל"כלכליסט" כי האוצר מפעיל "טריקים" נוספים כדי להקטין את העדפה. "הם לוקחים חוזה רכש רגיל, ומוסיפים מרכיב של "שירות" גם אם אין צורך בכך וגם כאשר מרכיב השירות הוא בטל ושישים. בגלל שזה כולל שירות וחובת העדפה היא על עסקת רכש טובין בלבד ולא על רכישת שירות –ובכך מצליחים לפטור את אלמנט העדפה כחול לבן. אנחנו אמרנו להם שגם הדבר הזה לא מקובל ובנושא הזה אין פשרות".