הפרטת נמל חיפה: מי ידאג לעובדים כשההכנסות ירדו
חתימת הסכם הפרטת נמל חיפה מתעכבת בשל מחלוקת בשאלה מי יפצה את העובדים במקרה של ירידה בתפוקה ובהכנסות - המדינה או המשקיע הפרטי שייכנס לנמל
בנמל חיפה מתעכבת החתימה הרשמית על הסכם הפרטה בעקבות המחלוקת הבאה: אם תפוקת הנמל יורדת, מי משלם לעובדים את התוספות שהם מקבלים על תפוקה גבוהה בנמל? החתימה היתה אמורה להתקיים עד סוף חודש יולי, אולם עיכובים דחו את ההכרזה בכמה שבועות נוספים, וההסכם צפוי להיחתם עד סוף החודש.
- נמל חיפה רשם את שיא שינוע המכולות לנמל ישראלי בחודש
- מנכ"ל חברת נמל חיפה יוצא לחופשה - יתמודד על ראשות העירייה
- 8 מיליארד שקל, והתחרות שברה את עובדי נמל חיפה
לפני כחודש הכריזו משרדי האוצר והתחבורה על פריצת דרך במגעים עם הנהלת הנמל, עד להסכמה להכניס משקיע שייקח על עצמו את הפעילות שם לתקופה של עד 25 שנה. במקביל גובש הסכם פרישה מרצון של כ־300 מתוך 1,000 עובדי נמל חיפה הקיימים החל ב־2020. 200 מתוכם יפרשו בעלות פרישה שנאמדת ב־2.7-2.5 מיליון שקל לעובד, ו־100 עובדי מחלקת הים ובהם הנתבים יעברו להיות מועסקים בחברה ממשלתית חדשה שתהיה כפופה לחברת נמלי ישראל.
אחת הסוכריות הגדולות שקיבלו העובדים - ויישומה מעכב את החתימה הסופית - היא הגנה מפיטורי התייעלות לעשר שנים תוך הבטחת 70% מפרמיות השכר. השאלה הגדולה היא מי יהיה ערב לרשת הביטחון של הפרמיות במקרה שההכנסות יצנחו ‑ המדינה או המשקיע הפרטי שייכנס לנמל. בכירים בנמל טוענים שלא בטוח שהנמל יוכל לשלם פרמיות כל כך גבוהות.
נושא נוסף שעוד לא נסגר הוא העברת מחלקת הים עם הנתבים לעבודה תחת חברת נמלי ישראל, הרגולטור של הנמלים. ההעברה אמורה לשרת את שני הנמלים הקיימים ואת שני הנמלים החדשים.