$
בארץ

דוראד ושיכון ובינוי נגרעו מרשימת הגופים הריכוזיים במשק

בעלת האחזקות העיקרית של דוראד - קצא"א, היא אמנם גוף ריכוזי בתחום אחסנת גז הבישול, אבל מחזיקה רק בכ-37% מתחנת הכוח ואינה בעלת השליטה. לגבי שיכון ובינוי - מכירתה לנתי סיידוף מנתקת אותה מקבוצת אריסון

ליאור גוטמן 14:5007.08.18

רשות הגבלים עסקיים פרסמה היום (ג') עדכון לרשימת הגופים הריכוזיים במשק. שתי חברות ירדו מהרשימה: דוראד, מפעילת תחנת הכוח הפרטית ליד אשקלון וחברת שיכון וינוי.

 

 

 

דוראד מספקת מאז מאי 2014 כ-850 מגה וואט (כ-6% מכושר הייצור של חברת החשמל). בין לקוחותיה משרד הביטחון, מקורות, בנק  הפועלים ובנק לאומי, שטראוס ורשת מלונות פתאל. הגופים הללו ואחרים התנתקו מחברת החשמל לטובת רכש של חשמל מייצור פרטי תוך קבלת הנחה של עד 10% מתעריף החשמל הרשמי והמפוקח.

 

 

תחנת הכוח דוראד באשקלון תחנת הכוח דוראד באשקלון צילום: בני מור

 

דוראד נכללה במקור ברשימה, יחד עם שורת יצרני חשמל פרטיים זאת לאחר תוכניות להרחיב את הפעילות שלה במשק. הנימוק הרשמי של ועדת הריכוזיות היא שבעלת האחזקות העיקרית של דוראד - קצא"א (קו צינור אילת אשקלון) שמחזיקה כ-37% מתחנת הכוח - היא אמנם גוף ריכוזי בתחום אחסנת גז הבישול, אבל אינה בעלת השליטה בדוראד, מה שמוריד את תחנת הכוח מרשימת הגופים הריכוזיים במשק האנרגיה.

 

שיכון ובינוי מסתערת על מכרזי התשתיות

 

 

שרי אריסון העבירה רשמית את שיכון ובינוי לנתי סיידוף שרי אריסון העבירה רשמית את שיכון ובינוי לנתי סיידוף צילום: אוראל כהן

 

הגוף השני שקיבל פטור הוא חברת שיכון ובינוי, שרק אתמול העבירה רשמית בעלות, משרי אריסון לאיש העסקים נתי סיידוף. ברשות הגבלים עסקיים מזכירים ש"שיכון ובינוי נכללה ברשימת הגורמים הריכוזיים עובר למכירתה, מתוקף השתייכותה לקבוצת מחזיקים בגוף פיננסי משמעותי, בשל שליטתה של שרי אריסון גם בבנק הפועלים. מחזור המכירות הקובע של שיכון ובינוי והתאגידים הריאליים הנוספים בשליטת שרי אריסון, חצה בשנת 2017 את הרף הקבוע בחוק לעניין קביעתם כתאגידים ריאליים משמעותיים, ואלמלא מכירתה – תאגידים אלו היו נכללים לראשונה גם ברשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים, ומציבים את קבוצת אריסון בין הקבוצות הבודדות במשק הכוללות הן תאגיד ריאלי משמעותי והן גוף פיננסי משמעותי".                                                                          

 

עם המכירת החברה, שרי אריסון כאמור אינה בעלת השליטה בה, מה שמוביל למסקנה ש"הוצאתה של שיכון ובינוי מרשימת הגורמים הריכוזיים מביאה לביטול תוקפו של הייעוץ שנתנה הוועדה לצמצום הריכוזיות, מה-5 ביוני האחרון, בו המליצה למנוע את השתתפותה של שיכון ובינוי במכרז להקמה והפעלה של מערך הרכבת הקלה בירושלים משיקולי ריכוזיות כלל-משקית".

 

במילים אחרות המדינה פותחת לשיכון ובינוי את דלת להשתתף במכרזי התשתיות שעל הפרק לרבות כבישים, מסילות רכבת עירוניות או תחנות כוח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x