דלק יותר נקי: בתי הזיקוק בחיפה חתכו בחצי את כמות הבנזן
לדברי בזן, "בשנת 2016 פליטות הבנזן מתחבורה ותחנות דלק היוו כ-90% מכלל פליטות הבנזן לאוויר באזור מפרץ חיפה, עפ"י דיווחים של איגוד ערים בחיפה, ואילו התעשייה אחראית לכ-10% מהפליטות"
חברת בזן (בתי הזיקוק), שבשליטת עידן עופר, הודיעה היום (ג') על שיווק בנזין חדש שרמת הבנזן שבו נמוכה ב-50% לעומת הדלק הקודם. לדברי בזן, המהלך מתאפשר באמצעות שיפור הליכי הזיקוק במתקני החברה, כך שכלי רכב שמשתמשים בבנזין זה יזהמו פחות את האוויר.
- שובו של הזהב השחור: מרווח הזיקוק של בזן השתפר והרווח הנקי זינק ב-32%
- המשרד להגנת הסביבה: צניחה של 30% בזיהום האוויר מציי רכב ב-2017
- "הצמצום בפליטת מזהמים בתעשייה חסך למשק 115 מיליארד שקל בעשור"
בבזן אומרים כי "התקן במדינות העולם המערבי וגם בישראל קובע כי הבנזין המיוצר לתחבורה יכלול עד 1% בנזן. קבוצת בזן מייצרת מידי שנה כשני מיליארד ליטר בנזין ובכוונתה להפחית את אחוזי הבנזן ל-0.5% במקור, כבר במהלכי הייצור בתקופה הקרובה. את שארית הבנזן שבזן תוציא מתוך הבנזין היא תייצא לחו"ל, שם היא תשמש כחומר גלם בתעשיות ההמשך הפטרוכימיות".
לדברי החברה, "על פי דיווחים של איגוד ערים בחיפה, בשנת 2016 פליטות הבנזן מתחבורה ותחנות דלק היוו כ-90% מכלל פליטות הבנזן לאוויר באזור מפרץ חיפה ואילו התעשייה אחראית לכ-10% מהפליטות".
בבזן מודים שהיה אפשר לבצע את המהלך בשנים עברו, אבל ההסבר מדוע נזכרו עכשיו מנומק ב"הבשלת תהליכים". עד כמה הצרכן ירגיש את השינוי? בזן אחראית לאספקת דלקים בעיקר לדלק ישראל, סונול ודור אלון, שמרכיבים יחד כ-60% מהשוק. בהנחה שהבנזין החדש לא ימהל עם בנזין ישן, אותם לקוחות שירכשו את המוצר החדש עשויים לזהם פחות את האוויר.
מנגד, לצערם של הלקוחות המהלך לא יוביל לירידת מחירים כך שהמחיר הסופי לצרכן - 6.49 שקלים לליטר עבור בנזין ברמת אוקטן ובשירות עצמי - ישאר ללא שינוי, וזאת ללא קשר לבית הזיקוק: מחיר הבנזין מפוקח על ידי המדינה כאשר 62% ממחיר הליטר הוא מס, וכ-30% הוא מחיר המוצר בחו"ל.