ההמלצה: להקים את שדה התעופה הבינ"ל ברמת דוד
צוות בין־משרדי קבע שבין שתי החלופות שבחנה המדינה, עדיף להקים את נמל התעופה השני של ישראל ברמת דוד שבצפון ולא בנבטים שבנגב, כך נודע לכלכליסט. השדה בצפון ישרת אוכלוסייה גדולה יותר בעלות נמוכה יותר
משרדי הממשלה ממליצים לתת עדיפות תכנונית לבניית שדה תעופה בינלאומי חדש ברמת דוד שבצפון הארץ, זאת על פני הקמת שדה תעופה בנבטים שבנגב. כך עולה ממסמכים שגיבש בימים האחרונים צוות ליווי בין־משרדי, שהועברו למשרד התחבורה והגיעו לידי "כלכליסט". מדובר בשדה תעופה חדש ומשלים לזה של נתב"ג, שהקמתו מתעכבת זה כעשור, אם מבעיות תכנון או התנגדות תושבים ואם מהסתייגויות של משרד הביטחון להקמת שדה באזור נבטים שבנגב.
- הוועדה לתשתיות לאומיות החליטה: שדה תעופה יקום בחדרה במקום זה שיפונה מהרצליה
- נתניהו הנחה: להקים שדה תעופה על אי מלאכותי לאחר סגירת שדה דב
- הבוקר: טיסת ההסמכה הראשונה נחתה בשדה התעופה הבינלאומי הדרומי בתמנע
ב־2009 החליטה הממשלה על הקמת שדה תעופה בינלאומי במגידו. ב־2014 שוב החליטה הממשלה על הקמת שדה משלים לנתב"ג ועל הקמת ועדה מייעצת שתכלול את מינהל התכנון ושורת משרדים שתקדם את התוכניות לכך. בסוף 2017 קבעה המועצה הארצית לתכנון ובנייה שיש לקדם תוכניות מפורטות להקמת שדה הן ברמת דוד והן בנבטים, "כדי למנוע מצב של פקק טיסות שפירושו פגיעה כלכלית, תיירותית ומסחרית במדינת ישראל". נתב"ג נבנה במקור למעבר של 12 מיליון איש בשנה, ובממשלה אמרו בעבר שכשיגיעו למספר זה, יבנו שדה משני. אלא שבפועל יעברו השנה בנתב"ג 23 מיליון איש, ובשנה הבאה נתב"ג כבר אמור להפוך לאחד מחמשת השדות הגדולים בעולם.
"יחד עם חיל האוויר"
עתה מגיעה ההמלצה שקובעת כי אחרי ששתי התוכניות יהיו מוכנות, הממשלה תוכל להקים עוד שני נמלי תעופה או רק אחד, ובמקרה כזה העדיפות תהיה לנמל הצפוני. מי שמגבה את ההמלצה הוא מנהל רשות התעופה האזרחית יואל פלדשו. עיון במסמכים ששלח פלדשו מעלה שהוא מסכם שורת פגישות בנושא הקמת שדה משלים לנתב"ג שגובשו באוגוסט, לרבות "עבודה שנערכה יותר משנה בהובלת מינהל התכנון, ובהשתתפות משרדי התחבורה, האוצר, הגנת הסביבה, הביטחון, התיירות, רשות שדות התעופה, רשות התעופה האזרחית והליך שולחן עגול עם הציבור".
פלדשו טוען ש"זו הפעם הראשונה שבה נעשתה עבודה בעומק ובהיקף שכאלה לגבי חלופות לשדה בארץ". בין הנימוקים להעדפת רמת דוד על פני נבטים מצוין שהקמת שדה צפוני תשרת אוכלוסייה גדולה יותר – 28% מאוכלוסיית המדינה לעומת 14% מהאוכלוסייה אם יוקם בנבטים – כמו גם ש"יש יתרון למרחב האווירי בצפון ביצירת נתיבי אוויר חדשים".
בנוסף פוטנציאל הנוסעים שיעברו ברמת דוד מוערך ב־19.7 מיליון איש בשנה בשנת 2050 לעומת 9.8 מיליון איש בנבטים. נימוק נוסף שמצוין הוא ש"תוספת עלות ההשקעות בצפון נמוכה במידה ניכרת מתוספת ההשקעה בדרום". פלדשו מציין שנציג משרד הביטחון בוועדה הדגיש כי בעוד שבחלופת רמת דוד מדובר על שימוש משותף של חיל האוויר והתעופה האזרחית באותה תשתית, "הרי שבחלופת נבטים לא יהיה שימוש משותף באותה תשתית, והמשמעות היא הקמת שדה אזרחי בצמוד לשדה הצבאי או פינוי השדה הצבאי כולו על כל המשמעויות".
"סיכוי קלוש"
מסקנת הוועדה מתנגשת עם הצהרות של פוליטיקאים דווקא בשנת בחירות מוניציפליות, ואפילו מטילה ספק בהצהרות שר האוצר משה כחלון שצוטט בתקשורת המקומית באזור העמקים כמי שתומך בבניית שדה דרומי. בחודש שעבר עמותה שמייצגת את תושבי אזור רמת דוד אף עתרה לבג"ץ נגד קידום התכנון לבנות שדה באזורם. גורם ברשות שדות התעופה, שלא תהיה זו שתפעיל שדה צפוני, אמר שהסיכוי שיוקם שדה נוסף הוא קלוש שכן "הדבר דורש השקעות של מיליארדים ובמודל עם היתכנות אפסית". מרשות התעופה האזרחית נמסר ש"כגוף מקצועי אנו סומכים את ידינו על מסקנות הוועדה".