מרקל בירושלים: "אנחנו מסכימים שצריך למנוע מאיראן נשק גרעיני"
קנצלרית גרמניה קיבלה תואר ד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת חיפה ואמרה בטקס במוזיאון ישראל כי "החיים בחברה משמעותם שחייבים למצוא פשרה וקרקע משותפת, האוניברסיטה היא הזדמנות מצויינת לתרגל זאת"
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, שהגיעה אתמול לישראל לביקור של יממה, ביקרה הבוקר ביד ושם, סיירה בהיכל השמות ובהמשך הגיעה לאוהל "יזכור", שם הניחה זר לזכר ששת המיליונים. מרקל סיירה גם ב"יד לילד" ובהמשך חתמה בספר האורחים. בהמשך הגיעה למוזיאון ישראל שם הוענק לה תואר ד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת חיפה.
בנאומה בטקס אמרה מרקל כי "לפעמים מפחיד להסתכל על חברות המדיה החברתית. קחו את פייסבוק. הם כל הזמן משנים את האלגוריתם, ואנחנו לא יודעים למה. שקיפות היא מהותית בעניין הזה. אוניברסיטה היא מקום שבה צריך לחדד את הכישורים, כיצד מדברים, כיצד מביעים דעה. כישורים כאלה נחוצים, במיוחד בעידן שלנו. החיים בחברה משמעותם שחייבים למצוא פשרה וקרקע משותפת, האוניברסיטה היא הזדמנות מצויינת לתרגל זאת".
מרקל הוסיפה כי היא "מרגישה שהענקת תואר הד"ר לי היא הבעת אמון בי ובמדינה שאני מייצגת. העובדה שאני כאן היא יוצאת דופן. בדיוק הגעתי מביקור ביד ושם, והאם זה לא פלא שלנוכח העבר של השואה, של הפשעים שגרמניה ביצעה אנחנו יכולים היום להתכנס כאן ולדבר על העתיד ועל ההווה.
"האחריות שלנו בגרמניה היא לעמוד לצד זכויות האדם, הדמוקרטיה, החירות. הערכים האלה נמצאים תחת איום. עלינו תמיד לעמוד לצד הערכים שאנחנו מאמינים בהם. אני וממשלתי מגנים כל סוג של אנטישמיות, לא משנה איך ומצד מי היא מגיעה.
"יש לנו חיים יהודיים שוקקים בגרמניה. הם חלקים מהזהות הלאומית שלנו. החלוצים של ישראל חשבו לפני שנה על מקום שבו היהודים יוכלו לחיות בבטחה. אני מברכת את מדינת ישראל על יום העצמאות השבעים שלה.
"אי אפשר לזלזל בשיתוף פעולה. העובדה שאנחנו נפגשים בפעם השביעית עם ממשלת ישראל, זה לא דבר של מה בכך. אני מבטיחה שכשאגיע לחיפה אבוא לאוניברסיטה ותודה שבאתם לירושלים להעניק לי את התואר", אמרה מרקל.
"צריך למנוע מאיראן נשק גרעיני"
מרקל ענתה לשאלות סטודנטים לצד נשיא האוניברסיטה פרופ' רון רובין. כשנשאלה על חילוקי הדעות בינה לבין ישראל וארה"ב על הסכם הגרעין עם איראן ענתה הקנצלרית: "אני רואה את האיום על ישראל מצד איראן, שאפילו גבר בגלל המעורבות של איראן בסוריה. ויש לעשות הכל כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני, אני מסכימה שזו סכנה. הנקודה שבה אנו חלוקים הוא האם ההסכם שנחתם עם איראן הוא הדרך הנכונה למנוע מאיראן את הנשק, או שהוא חלש מדי. חלק מהדיון שלנו עם ראש הממשלה נתניהו, הוא על הדרך, אבל אנחנו מסכימים שצריך למנוע ממנה נשק גרעיני".
ש: האם גרמניה תסכים להיות המנהלת של נמל בעזה ומתווכת מול חמאס בהחזרת הנעדרים?
מרקל: "אתה מודע לכך שגרמניה שימשה כמתווכת בהחזרת גלעד שליט. אם תהיה הזדמנות לעשות זאת שוב, נשמח. לא אוכל להרחיב בנושא".
ש: בעקבות השמועה שממשלת גרמניה התנתה את ביקורה באי-פינוי חאן אל אחמר. איזה מנוף יש לך על ממשלת ישראל כדי למנוע את פינוי חאן אל אחמר?
מרקל: "אמרתי שוב ושוב שזו החלטה של ממשלת ישראל. יש לנו דעה שונה, אבל ההחלטה של ישראל. אני מותחת ביקורת על ההחלטה כי אני תומכת בפתרון שתי המדינות. אבל אנחנו דמוקרטיות, יכולות להיות דעות שונות".
ש: מה גרמניה וישראל יכולות לעשות כדי להגביר את ההבנה בין 2 המדינות?
מרקל: "אני מאמינה שאנחנו בגרמניה מנסים לשמר את זיכרון השואה. הוא חלק מתוכנית הלימודים שלנו בבית הספר, יש גם בתי ספר שמבקרים במחנות ריכוז. אנחנו חיים בזמנים חשובים כי שורדי השואה נעלמים ולא יהיו לנו מי שיספרו. אני חושבת שעלינו להיות זהירים בבניית המעבר הזה בתקופות. יש דברים שנראים ברורים מאליהם, מוטלים שוב בספק בתקופתנו. עליך להילחם על מה שאתה מאמין בו".
"כדי להיות פוליטיקאי טוב צריך שיהיה לך תשוקה"
ש: איך ישראל יכולה ללמוד מגרמניה ביצירת מסגרת מכלילה למיעוטים? איך אנחנו יכולים לעודד יותר נשים לשאוף להגיע לעמדות כוח?
מרקל: "אני חושבת שחשוב לתת לנשים את ההזדמנות לרכוש השכלה טובה. 'סופר אישה', שטובה מאוד בעבודה שלה וגם כאמא וכו', יכול להיות שזה לא שילוב שיעבוד לזמן ארוך. נשים שואלות את עצמן אם הן מסוגלות. גברים לא נוטים לשאול את עצמם את השאלה הזו. בגרמניה אנחנו מנסים לעשות את המיטב בלעניין נשים במדע מתמטיקה וכו'. יש לנו עוד הרבה לעשות".
ש: אילו נושאים חוקרי מדע המדינה צריכים לחקור כדי להיאבק באיום על דמוקרטיה וליברליזם?
מרקל: "אני חושבת שאנחנו צריכים להבין אילו שינויים עברו על העולם ובתקשורת הביננושית בגלל הדיגיטציה. הדרכים שאנחנו מתקשרים השתנו מאוד. יש לנו מספר אינסופי של פיסות מידע אבל בלי היררכיה, בלי שיפוט של מה חשוב ומה לא, מה תפל ומה לא. אנחנו לא יכולים להסתכל על אירוע לאורך זמן ולראות איך הוא מתפתח. מה זה אומר על היכולת להבנות את המחשבה שלך, לחשוב בצורה סדורה. זה קשור גם לעובדה שאנשים פחות קוראים ספרים. זו משימה אדירה שעומדת לפנינו. החול בשעון אוזל".
ש: תוכלי לחלוק רגע שבו לקחת החלטה חשובה.
מרקל: "לאורך חיי הפוליטיים הייתי צריכה לקחת כמה החלטות. היה לנו ויכוח בגרמניה אחרי אסון הגרעיני פוקושימה ביפן ב-2011, אז קיבלנו החלטה לעצור את שימוש בכוח גרעיני. נקודה אחרת היתה המשבר הכלכלי, שם היינו צריכים להסביר לאזרחים מדוע אנו משתמשים בכספי מסים כדי להציל בנקים. שאלה אחרת היא על הפליטים. זה דבר שמאוד משפיע עלינו גם כיום. אני מאמינה שעשינו את חלקנו בהקלת הסבל של האנשים האלה, אבל ההשלכות על כך ניכרות גם היום. המלחמה בסוריה תיגמר בסופו של דבר. ההגירה מאפריקה זה דבר שצריך להחליט לגביו. זה אתגר גדול".
ש: אילו תכונות אצלך הפכו אותך למנהיגה ואיך ניתן לטפח תכונות כאלה אצל אחרות?
מרקל: "כשהייתי תינוקת אמי לא חשבה שאהפוך לקנצלרית גרמניה. גדלתי במזרח גרמניה ולא חשבנו בכלל שגרמניה תתאחד. עבדתי כפיזיקאית, ובעקבות האיחוד היה צורך בפוליטיקאים שעד אז לא היו בפוליטיקה וחשבתי לעצמי שאולי זה מתאים לי. הפכתי לחברת מפלגה חדשה. הייתי דוברת הממשלה, והבנתי שאני רוצה להפוך לפוליטיקאית בעצמי. כדי להיות פוליטיקאי טוב צריך להיות לך תשוקה למה שאתה עושה, וזה מה שהפך אותי ליו"ר ה-CDU (המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית). אחר כך שאלתי את עצמי האם אני מוכנה להיות קנצלרית ו-5 שנים אחר כך הפכתי לקנצלרית. לא הייתי בטוחה שאני יכולה לעשות זאת. חשוב להיות נאמן לעצמך, להיות עם שתי רגליים על הקרקע ולהיות שחקן צוות".
ש: מה את חושבת שהוא האיזון הנכון בין פיתוח תעשייתי והגנת הסביבה והטבע?
מרקל: "זה לא נושא פשוט. התשובה הראשונה שלי היא קיימות. המושג מגיע מעולם היערנות, ומשמעותו שאתה יכול לנצל חלק מהיער אך בלי לכלות אותו. אם מסתכלים על עניינים כמו שינוי האקלים, אלו תופעות גלובליות. כמדינות יחידות אנחנו לא יכולות להתמודד עם זה, ולכן חייבים להגיע להסכמות עם מדינות אחרות ואז נשאלות השאלות מה הוגן מבחינת המדינות המפותחות והמתפתחות. יש לנו כמדינות מפותחות אחריות גדולה יותר לספק למדינות המתפתחות טכנולוגיה לנצל משאבים בצורה טובה ומקיימת. ישראל למשל היא דוגמה טובה בנושא השקיה. הטכנולוגיה הישראלית יכולה להביא לניהול מוצלח של משק המים במדינות אפריקה. במובן מסוים אנו חיים בעידן שבו מה שאנו עושים משנים את כדור הארץ. אפשר למשל למצוא חלקי פלסטיק בקטבים. זה לא משהו שיש לו תקדים".
פגישות עם נתניהו וריבלין
מרקל, שנחתה אמש בנתב"ג, סעדה את ארוחת הערב במעונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. לאחר הסיור ביד ושם הגיעה הקנצלרית למוזיאון ישראל, שם הוענק לה תואר ד"ר של כבוד מטעם אוניברסיטת חיפה. היא תסקור בהמשך תערוכת חדשנות במוזיאון, שם ייערך "שולחן עגול" עם אנשי עסקים ובהשתתפות ראש הממשלה נתניהו.
ב-12:30 תגיע מרקל לארוחת צהריים במשכנו של נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ובשעה 14:00 תיפגש עם נתניהו. לאחר פגישתם יקיימו השניים מסיבת עיתונאים משותפת, ובשעה 19:00 תמריא מרקל חזרה לגרמניה.
במהלך הביקור בארץ יקיימו הקנצלרית ושרי ממשלת גרמניה מפגש בין-ממשלתי (G2G) עם נתניהו ושריו. ההתייעצויות הבין-ממשלתיות יתמקדו בשיתופי פעולה בתחומי הביטחון, המדע, הכלכלה, הסייבר, התרבות ועוד. כמו כן, תתקיים סדרת דיונים וחתימה על מזכרי הבנות שמטרתם המשך חיזוק היחסים בין ישראל לגרמניה.
במסגרת המפגשים ייחתמו מזכרי הבנות שונים, בהם הצהרת כוונות בין משרד הכלכלה הישראלי ומשרד החינוך והמחקר של גרמניה על שיתוף פעולה בנושא מחקר ופיתוח וחדשנות, הצהרת כוונות בין משרד המדע הישראלי ומשרד החינוך והמחקר של גרמניה בנוגע לשיתוף פעולה מדעי והצהרת כוונות בין משרדי האוצר של ישראל וגרמניה בנושא מיסוד דיאלוג כלכלי. כמו כן ייחתם מזכר הבנות בין המשרד לשוויון חברתי לבין נציבת התרבות והתקשורת של גרמניה בנושא השאלת אוסף גורליט למוזיאון ישראל בשנת 2019