אחד שיודע: איך להתמודד עם ביקורת - השיטה של ג׳ף בזוס
מייסד ומנכ"ל אמזון רגיל שמבקרים את מעשיו: החל מדרך הפעולה שלו בשוק הקמעונאות ועד היחס לעובדים ושכרם, הוא רואה בכך חלק בלתי נפרד מהיותו מנהיג
- בזוס: טראמפ צריך להודות על הביקורת התקשורתית עליו
- "חוק שתי הפיצות" - הסוד של מייסד אמזון לפגישות יעילות
- כך תגלו מה העובדים האחרים באמת חושבים עליכם
ההודעה התקבלה בתגובות מעורבות. היו מי ששיבחו את ענקית המסחר המקוון על המהלך, בעוד שאחרים טענו כי מדובר בצעד לא מספק.
מייסד ומנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס כבר רגיל לשמוע דעות מנוגדות למעשים שלו. לדבריו, זה חלק בלתי נפרד מהיותו מנהיג, אך הוא עשוי גם לסייע. "אם אתם עומדים לעשות משהו חדש או שונה בעולם, קרוב לוודאי שלא כולם יבינו, לפעמים יהיו אלה מבקרים עם כוונות טובות ולפעמים מבקרים שפועלים בהתאם לאינטרסים האנוכיים שלהם. זה בסדר גמור, זה הכל חלק מהתהליך", אמר השבוע באירוע שארגנה התנועה לשירות ציבורי (Partnership for Public Service).
בזוס טוען שכדי להתמודד עם הדעות הסותרות הללו, חשוב לפתח שיטה להתמודד עם הביקורת. עבורו, פירוש הדבר הוא להקשיב לביקורת, לנסות להחליט אם היא מוצדקת – או לפחות מוצדקת בחלקה – ואז לשנות בהתאם לכך. "מקשיבים, שואלים אם הם צודקים, או גם אם הם לא צודקים לגמרי האם חלק ממה שהם אומרים נכון ויכול להשפיע עלינו", אמר באותו אירוע בוושינגטון. "אם מחליטים שיש משהו בדברי המבקרים, אז צריך לשנות את דרך הפעולה", סיכם. "אם אתם מחליטים שהתשובה היא לא, שהם לא צודקים בביקורת שלהם, אז שום כוח בעולם לא יוכל להסיט אתכם מהמסלול".
השיטה הזו באה לידי ביטוי כבר בימים הראשונים של אמזון, בסביבות 1995, אז "מרבית האנשים לא התייחסו אלינו", בזוס הסביר.
חנות הספרים המקוונת רק החלה להתנסות בביקורות של לקוחות, כשבזוס קיבל מכתב ממנהל הוצאה לאור, שטען כי בזוס לא הבין נכון את תעשיית הקמעונאות: הצגת ביקורות שליליות של לקוחות בהכרח תוביל לירידה במכירות. בזוס מספר כי חשב על הדברים, אך החליט בסופו של דבר שהמו"ל בעצם לא הבין נכון את המטרה של אמזון.
"חשבתי לעצמי, 'לא, הוא טועה'. אנחנו לא מרוויחים כסף כשאנחנו מוכרים דברים, אנחנו מרוויחים כסף כשאנחנו עוזרים לאנשים לקבל החלטות רכישה", הסביר בזוס. "זו תבנית חשיבה שונה".
כיום, שהוא עומד בראש חברה המתקרבת לשווי של טריליון דולר, בזוס ממשיך ליישם את השיטה הזו. לכן, כשספג ביקורת על שכר העובדים, בזוס אומר שהוא הקשיב לטענות והבין שלא מדובר רק במתקפה על אמזון, אלא זו הייתה קריאה לחברה להוביל שינוי נרחב יותר בתעשייה כולה. בזוס, שהפך בשנה האחרונה לאדם העשיר בעולם, הפך בעקבות כך גם ליעד מובן מאליו לביקורת בדיון הרחב יותר על פערי שכר. "קיבלנו החלטה. אפשר להציע שכר תחרותי או שאפשר להיות המובילים", אמר. "ברגע שמסגרנו זאת בצורה הזו, החלטנו שאנחנו נוביל, ואני חושב שאנשים ילכו בעקבותינו".