נתניהו למרקל: "ישראל תמשיך לעצור התקפות איראניות מסוריה ולבנון"
ראש הממשלה וקנצלרית גרמניה קיימו מסיבת עיתונאים לאחר ביקור בן היממה של מרקל בישראל. מרקל: "דיברנו על פתרונות אפשריים לסכסוך הישראלי פלסטיני ופתרון שתי המדינות הוא האפשרי ביותר"
"הקנצלרית מרקל, אנגלה, תענוג לקבל אותך שוב כאן בירושלים. לפני 10 שנים נאמת בכנסת, והכרזת שישראל וגרמניה קשורות בחברות מיוחדת. אמרת שגרמניה מעולם לא תנטוש את ישראל ושביטחון ישראל לא יהיה נתון למו"מ. אני מודה לך על העמדה הזו שלך ועל התנגדותך החזקה לאנטישמיות", כך פתח ראש הממשלה בנימין נתניהו את מסיבת העיתונאים המשותפת לו ולקנצרלית גרמניה אנגלה מרקל, שהגיעה לישראל לביקור בן יממה.
- מרקל בירושלים: "אנחנו מסכימים שצריך למנוע מאיראן נשק גרעיני"
- ביקור הקנצלרית: אנגלה מרקל יכולה להתנחם בסחר עם ישראל
"היחסים בין המדינות שלנו פורחים. החלטנו שנעבוד ביחד באפריקה. אני חושב שמה שמסמל את הביקור הזה יותר מהכל הוא שיתוף הפעולה בטכנולוגיה וחדשנות. זה המפתח לעתיד. לגרמניה יש כלכלה מופלאה, וישראל היא מובילה עולמית בחדשנות. בתערוכת החדשנות שבה ביקרנו הבוקר ראינו איך חברות ישראליות וגרמניות משתפות פעולה במגוון רחב של תחומים. גרמניה היא מובילה עולמית בייצור כלי רכב, ישראל הפכה למובילה בטכנולגיית רכב אוטונומי, וזו רק דוגמה אחת. שיתוף הפעולה הזה לא מועיל רק לנו אלא גם למיליונים ברחבי העולם. בפגישה היום סיכמנו על כמה תחומים שבהם נרחיב את שיתוף הפעולה, כמו סביבה, תחבורה ובנייה. יש מעט מאוד כלכלות בעולם עם היכולות של הכלכלות שלנו.
"עלינו גם להביס את הכוחות שרוצים להוביל אותנו לעבר – כמו האיסלאם הרדיקלי. הכוח של דאעש מצד אחד ואיראן מצד שני. זה לא סוד שאני מתנגד להסכם עם איראן. לא רק בגלל הגרעין, אלא בגלל שהוא שם מיליארדי דולרים בידיהם של מממני הטרור הגדולים בעולם – האיראנים. הכסף לא מועיל לאזרחים האיראנים אלא לזרועות הטרור שלה. איראן אפילו תכננה מעשי טרור על אדמת אירופה, ושמחתי לראות שדיפלומט איראני נעצר בגרמניה על חלקו בתכנון פיגוע בצרפת.
"ישראל תעשה הכל כדי להגן על אזרחיה, ותמשיך לעצור התקפות איראניות מסוריה ולבנון. אמרתי ואומר זאת שוב, ישראל ומדינות ערב קרובות כפי שלא היו קרובות מעולם. אני חושב שהקרבה הזו סוללת את הדרך לשלום, זה ייקח זמן. בסופו של דבר נגיע גם לשלום עם שכנינו הפלסטינים, אם הם יפסיקו להציב תנאים בלתי אפשריים. אני קורא לפלסטינים, הפסיקו את מה שאתם עושים, במיוחד את החנק של עזה, שעלול להוביל לתוצאות קשות. התגברנו על זוועות העבר, והפכנו את מערכת היחסים בינינו לבונה. ויש מחוייבות הדדית שאני מכבד. אני רוצה להודות לך על חברותך ומנהיגותך".
מרקל אמרה במסיבת העיתונאים, "מזה 10 שנים אנחנו מקיימים את הפגישות בין ממשלות ישראל וגרמניה, שיתוף הפעולה בינינו הדוק ביותר. אני מאמינה ששיתוף הפעולה הכלכלי שלנו התחזק. זו הפעם הראשונה שבאה משלחת עסקית יחד עם הממשלה. זה בנוסף על שיתוף פעולה מדעי רב שנים, ועכשיו אנו רואים אותו מבשיל לתוצאות במגזר העסקי. יש לכם המון יזמים צעירים מוכשרים. אנחנו רוצים ללמוד אחד מהשני, רוצים לעודד חברות לשתף פעולה אחד עם השני. אני יודעת שיש לכם שיתוף פעולה עם ארה"ב, עם סין, ואנחנו נצטרך להשתלב.
"כבר סיכמנו על מיזמים משותפים במדינות שלישיות כמו מדינות אפריקה. אנחנו רוצים להקים משרד נוער ישראלי-גרמני במיוחד שהעדים החיים לשואה הולכים ונעלמים. דיברנו גם על פתרונות אפשריים לסכסוך הישראלי פלסטיני. אנחנו מעודדים גם את הפלסטינים לבוא לשולחן המו"מ, יש הרבה פתרונות אפשרים, אבל פתרון שתי המדינות הוא האפשרי ביותר. אני חושבת שההתחלויות מקשות על הפיתרון הזה.
"באיזור – אנחנו רוצים לראות מצרים יציבה. אני אמרתי בבירור שהכל צריך להיעשות כדי למנוע נשק גרעיני מאיראן, אמרתי את זה לנשיא רוסיה. אמרתי לו שהצבא האיראני צריך לסגת מסוריה, הקרבה שלו לגבול היא סכנה ברורה ומיידית לישראל. צריך לוודא שהסכנה הזו לא תתפתח למשהו נורא".
צה"ל מתגבר כוחות בדרום. האם אנחנו נמצאים לפני עימות בעזה?
מרקל: "אתקשר לנשיא הפלסטיני ואשאל אותו על עזה, אני לא חושבת שצריך לדבר על זה כאן ומעדיפה לעשות זאת ישירות".
נתניהו: "המצב בעזה מתוח. אבו מאזן הקשה את המצב בעזה על ידי כך שהוא חנק את העברת הכספים מהרשות הפלסטינית לעזה. כתוצאה מהלחצים החמאס תוקף את הישראלים בעצימות נמוכה. אבו מאזן מתנגד לנסיונות של האו"ם להנמיך את גובה הלהבות ומדינות רבות מגנות אותו על כך. מנגד, אם החמאס ינסה להכות בישראל, התגובה שלנו תהיה קשה מאוד ונפעל בכל העוצמה".
הישיבות הקודמות בוטלו לכאורה בגלל אילוצי לוח זמנים, אבל זה לא סוד גלוי שהיו חילוקי דעות. מה השתנה מאז – האם כבר אין חילוקי דעות?
מרקל: "בפעם הקודמת שהיו אמורות להיות ישיבות משותפות, היינו צריכים להרכיב ממשלה, והיתה בעיה לקים את הפגישות ולכן הזזנו את הפגישות לסתיו. יש בינינו חילוקי דעות, זה נכון, אבל אנחנו לא נחכה שנסכים על הכל כדי להיפגש. לכן, הסיבה היתה הרכבת הממשלה בגרמניה".
נתניהו: "זה נכון. יש לנו ברית חזקה מאוד. הדוגמה הטובה ביותר שיש לי הוא העולם הערבי. העולם הערבי לא מסכים עם כל מה שאנחנו עושים, אבל הקשרים שלהם איתנו מתחזקים. אנחנו לא מבטלים פגישות בגלל חילוקי דעות ובמיוחד לא עם בעלי ברית קרובים כמו הגרמנים".
מוקדם יותר הבוקר ביקרה מרקל בביד ושם, סיירה בהיכל השמות ובהמשך הגיעה לאוהל "יזכור", שם הניחה זר לזכר ששת המיליונים. מרקל סיירה גם ב"יד לילד" ובהמשך חתמה בספר האורחים. בהמשך הגיעה למוזיאון ישראל שם הוענק לה תואר ד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת חיפה.
במהלך הביקור בארץ קיימו הקנצלרית ושרי ממשלת גרמניה מפגש בין-ממשלתי (G2G) עם נתניהו ושריו. ההתייעצויות הבין-ממשלתיות התמקדו בשיתופי פעולה בתחומי הביטחון, המדע, הכלכלה, הסייבר, התרבות ועוד. כמו כן, התקיימו דיונים וחתימה על מזכרי הבנות שמטרתם המשך חיזוק היחסים בין ישראל לגרמניה.
במסגרת המפגשים נחתמו מזכרי הבנות שונים, בהם הצהרת כוונות בין משרד הכלכלה הישראלי ומשרד החינוך והמחקר של גרמניה על שיתוף פעולה בנושא מחקר ופיתוח וחדשנות, הצהרת כוונות בין משרד המדע הישראלי ומשרד החינוך והמחקר של גרמניה בנוגע לשיתוף פעולה מדעי והצהרת כוונות בין משרדי האוצר של ישראל וגרמניה בנושא מיסוד דיאלוג כלכלי.
מנגנון לדיאלוג פיננסי
בתוך כך, שר האוצר, משה כחלון וסגן הקנצלר ושר האוצר, אולף שולץ, חתמו היום בירושלים על הצהרה משותפת הכוללת הקמת מנגנון לדיאלוג פיננסי בין הצדדים במטרה לקדם ולחזק את שיתוף הפעולה בתחומים כלכליים ופיננסיים. במסגרת אותו מנגנון יחליפו הצדדים תחזיות מאקרו כלכליות ופיננסיות ויקיימו חילופי מידע סדירים לפי צרכי הממשלות בנושאים כלכליים. השרים הביעו את מחויבותם להגביר את שיתוף הפעולה הכלכלי במספר נושאים, בניהם ענף הפינטק והתמודדות אל מול איומי סייבר בארגונים פיננסים.
הפגישות התקיימו בהמשך לפגישת שר האוצר, משה כחלון בחודש מאי עם שר האוצר הגרמני, אולף שולץ שם סוכם על שיתופי פעולה בין המשרדים בנושא סייבר פיננסי ועל החתימה המשותפת על הסכם פינטק.
שר האוצר, משה כחלון: "אנחנו מעמיקים את הקשרים בין הכלכלה הגדולה באירופה לבין כלכלת ישראל. המנגנון החדש שאנחנו מקימים היום יפלס את הדרך להזדמנויות כלכליות נוספות ביננו לבין הגרמנים שיתרמו לשגשוגן של שתי המדינות. היחסים בין ישראל לגרמניה עולים היום מדרגה ויש לכך משמעות כלכלית ואסטרטגית".
סגן הקנצלר ושר האוצר הגרמני, אולף שולץ: "אני שמח על שיתוף הפעולה שמתהדק בין המדינות. זהו שלב חדש ביחסים המצוינים בין משרדי האוצר של ישראל וגרמניה. הדיאלוג בין המשרדים ישפר את המקצועיות שלנו ויסייע בעמידה מול האתגרים הכלכליים שלפנינו".