$
בארץ

התוכנית של משרד התחבורה בנושא האופניים החשמליים - לאישור הממשלה

לדברי המשרד, הצעת ההחלטה מתייחסת בעיקר לכשירות הרוכב, להגברת האכיפה והענישה בקרב רוכבי האופניים והקורקינטים החשמליים. כדי ליישם את ההחלטות משרד התחבורה מדגיש שהיישום המלא יחייב משרדים אחרים בתיקוני חקיקה שונים

ליאור גוטמן 12:4311.10.18

שבועיים בלבד לאחר ששר התחבורה ישראל כץ טען שבעיית האופניים החשמליים טמונה באכיפה, ואחרי 250 אלף כלים שכבר מסתובבים על הכביש, משרד התחבורה יגיש ביום ראשון לממשלה את תוכנית החירום "להגברת בטיחות רוכבי האופניים והקורקינט החשמליים".

 

 

 

לטענת המשרד הצעת ההחלטה מתייחסת בעיקר לכשירות הרוכב, כמו גם להגברת האכיפה והענישה בקרב רוכבי האופניים והקורקינטים החשמליים. ההחלטה אף תכלול בנוסף תיקוני חקיקה ותיקונים מנהליים, שיאפשרו להחמיר את הענישה על הפרות חוק ברכיבה על כלים דו גלגליים חשמליים ועל שיווק של כלים בלתי תקניים, בניגוד לתקנות התעבורה.

 

כדי ליישם את ההחלטות משרד התחבורה מדגיש שלא כל הכלים בידיו, ולכן היישום המלא יחייב משרדים אחרים בתיקוני חקיקה שונים, כולל מתן סמכות לשוטרים ופקחים עירוניים להחרמה ולגריטה של כלים חשמליים בלתי חוקיים או הטלת קנסות כבדים על בתי מסחר המשווקים ומוכרים כלים אלה.

 

מה כוללת התוכנית?

 

אז מה כוללת התוכנית? השלב הראשון הוא קורס ייעודי לרוכבי אופניים חשמליים, שיבוצע על ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים ובשיתוף משרד החינוך ואגף הרישוי במשרד. הרוכבים יזכו למה שרבע מיליון מחבריהם לא זכו עד היום, וזה קורס ייעודי בסיסי בנושא "חוקי תנועה, הכרת הדרך, תמרורים והתנהגות זהירה ברכיבה". הקורס ינתן חינם, אבל הוא תלוי בהכשרת מורים שתתבצע מתישהו ברשות ברשות וזאת במסגרת לימודי החינוך התעבורתי בבתי הספר התיכונים. תלמידים שאינם משתתפים בלימודי החינוך התעבורתי בבתי הספר, יעברו את הקורס במסגרת חלופית, שתקבע על ידי הרלב"ד. עוד נקבע שבסיום הקורס יבחנו התלמידים במבחן ייעודי בנושא הרכיבה על האופניים.

 

 

זירת תאונה של אופניים חשמליים זירת תאונה של אופניים חשמליים צילום: יאיר שגיא

 

עם מעבר הקורס רשות הרישוי במשרד התחבורה תנפיק אישור כשירות לכל רוכב האופניים שעמד בהצלחה במבחן הייעודי. לרשות השוטרים ופקחי הרשויות המקומיות יועמד מאגר שבו יופיעו כל הרוכבים שקיבלו אישור כשירות. החל מ-1 בינואר 2019 ייאסר על רוכב אופניים או קורקינט חשמליים, שאין ברשותו רישיון נהיגה, שטרם עבר את מבחן הקורס הייעודי או שלא ניתן לו אישור כשירות לרכוב על הכלים החשמליים.

 

ומה לגבי קסדה? נכון להיום חבישת קסדה אינה מחוייבת מעל לגיל 18, והנה נזכרו שמדובר במחדל ולכן "משרד התחבורה יקדם את פרסום הצעת החוק הממשלתית, המחייבת את כל רוכבי האופניים החשמליים בחבישת קסדה, בעת הרכיבה עליהם, בכל גיל ובכל הכבישים"

 

ואם כל זה לא מספיק במשרד התחבורה רוצים להחיל חובת שימוש באפוד זוהר מ-1 בינואר 2019, וזאת במהלך הרכיבה בשעות החשיכה ובראות לקויה.

 

רוכבים שלא יעמדו בתקנות החדשות (חובת רישיון וקורס), או יתפסו כשברשותם אופניים חשמליים ש"נפרצו" כך שיסעו מעלבר ל25 קמ"ש המותרים בחוק, עלולים לספוג דחייה בקבלת רישיון נהיגה לרכב למשך שנה. תקנה זו דורשת שיתוף פעולה עם המשרד לביטחון פנים. בעתיד ישקל הקמת מאגר ארצי שם יאוגד המידע וזאת לאחר סימון כלל כלי הרכב.

 

אמצעי ענישה נוסף שיכנס לתוקף הוא החרמה וגריטה של כלי רכב דו גלגליים. "הצעת ההחלטה מטילה על המשרד לביטחון פנים, בשיתוף משרד התחבורה, משרד הפנים ומשרד הכלכלה והתעשייה, לקדם תשתית משפטית שתאפשר החרמה וגריטה של כלים דו גלגליים חשמליים, שאינם תקניים, ממי שרכב או שיווק כלים אלה", אומרים במשרד התחבורה, ומדגישים ש"החרמה וגריטת הכלים תתבצע במקרים בהם הרוכב רכב מתחת לגיל המותר (גיל 16), רכב בעת שכרות, הרכיב אדם נוסף בניגוד לחוק או לא ציית לרמזור אדום. על פי התוכנית, יורחבו סמכויות האכיפה גם לפקחים ברשויות המקומיות, כך שיוכלו גם הם להחרים ולגרוט כלים בהם נעשה שימוש בניגוד לחוק, על ידי הרוכב או המשווק, בשבילי אופניים ומדרכות".

 

הצעדים האחרוניים הם הטלת קנסות כספיים על מי שחרג מהתקנות לרבות קנס של 10,000 שקל או סגירת בית העסק למי ששיפר את ביצועי האופניים מעבר למותר בחוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x