מאחורי הגב של גפני: האוצר שוב תקע את ועדת היציבות
יו"ר ועדת הכספים זועם על משרד האוצר ובנק ישראל שלדבריו חרגו ברגע האחרון מההסכמות לגבי האופן שבו הגוף שיטפל במשברים פיננסיים יעדכן את ועדת הכספים של הכנסת. גפני: "אני מתנגד בחריפות לנוסח החדש, וגם אין לו רוב בוועדה"
הקמתה של הוועדה ליציבות פיננסית תקועה, לאחר שבוועדת הכספים טוענים כי משרד האוצר ובנק ישראל הכניסו ברגע האחרון שינוי שמטרפד את ההסכמות שכבר הושגו.
- התפוצצו ההסכמות להקמתה של הוועדה ליציבות פיננסית
- אחרי שנים של תקיעות: הוועדה ליציבות פיננסית יוצאת לדרך
ועדת הכספים אמורה היתה להתכנס אתמול כדי לאשר את העלאתו להצבעה בקריאה השנייה והשלישית של החוק להקמתה של הוועדה ליציבות פיננסית, לאחר שיו"ר ועדת הכספים משה גפני הגיע להסכמה עם שר האוצר משה כחלון ונגידת בנק ישראל היוצאת קרנית פלוג על כך ששר האוצר יהיה רשאי לדווח ליו"ר הוועדה בעת משבר.
אולם ביום ראשון בערב שלח לוועדת הכספים היועץ המשפטי של משרד האוצר עו"ד אסי מסינג, נוסח חדש ונוקשה בהרבה, שדורש ששלושה בכירים יסכימו להעביר את הדיווח: "סברו ראש הממשלה ושר האוצר כי לשם מניעת הסיכון או הפחתתו יהיה צורך בנקיטת אמצעים הכרוכים בשימוש בכספי הציבור – יהיו רשאים לעדכן את ועדת הכספים של הכנסת בפרטי הדיווח האמור, אם סברו לאחר התייעצות עם יו"ר הוועדה ליציבות פיננסית, כי הדבר נחוץ בנסיבות העניין".
בוועדת הכספים זעמו על הנוסח וטענו כי הדבר נועד להכשיל ולמנוע את מסירת הדיווח, שכן הסיכוי להשגת הסכמה למסירת הדיווח בין רה"מ לשר האוצר בהתייעצות הנגיד הוא אפסי. בוועדה ציינו כי הנוסח שלפיו הדיווח יימסר ליו"ר הוועדה בלבד נועד למנוע הדלפות של הנושא.
"מרוקן את הסעיף מתוכן"
גפני הופתע משבירת הסיכומים עם האוצר ובנק ישראל ואמר אתמול בזעם ל"כלכליסט": "זו בושה. הגעתי לסיכומים עם שר האוצר והנגידה על הנוסח שאמור היה לעלות להצבעה. אף אחד לא דיבר איתי, ופתאום ביום ראשון בערב הופתענו לקבל נוסח חדש. אין לי מושג מה קרה שם. אני לא מסכים לנוסח החדש כי היה סיכום ששר האוצר יהיה רשאי למסור את הדיווח ליו"ר ועדת הכספים".
גפני הוסיף: "אני מתנגד בחריפות לנוסח החדש שהוגש וגם מודיע שאין רוב בוועדה להעבירו".
החוק קובע שתוקם ועדת יציבות פיננסית בראשות נגיד בנק ישראל, ויהיו חברים בה נציגי האוצר, משרד ראש הממשלה והרגולטורים הפיננסיים, שייפגשו במטרה להגביר תיאום, שיתוף פעולה והעברת מידע בין הגופים.
בחודשים האחרונים העלה ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) דרישה לתיקון הנוסח לפיה יימסר דיווח של שר האוצר ליו"ר הוועדה במקרה של שימוש בכספי ציבור לצורך מתן הגנה פיננסית. כפי שנחשף ב"כלכליסט" בסוף אוגוסט זומן לוי לנגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג.
פלוג הציעה לקבוע בחוק סעיף שלפיו שר האוצר יהיה רשאי לעדכן את יו"ר ועדת הכספים. באמצע ספטמבר 2018 נפגש לוי עם גפני ועם היועצת המשפטית של הוועדה עו"ד שגית אפיק והוסכם על הנוסח שהוצע על ידי פלוג. בעקבות כך, קבע גפני דיון והצבעות מסכמות בחוק שנועדו להיערך בוועדה אתמול.
לוי אמר כי "הופתעתי לגלות שמאחורי הגב של יו"ר ועדת הכספים וחברי הוועדה שינו בבנק ישראל שוב את הנוסח שכבר התגבשה סביבו הסכמה. הנוסח החדש מרוקן את הסעיף מתוכן ולמעשה שוב מדיר את יו"ר ועדת הכספים מלהיחשף למשבר פיננסי שיגרור פתיחה של תקציב המדינה, ולכך איני מוכן. אם בנק ישראל לא יחזור לנוסח המקורי שגובש ההצעה הזו לא תקודם".
בבנק ישראל מציניים כי הביעו נכונות לתמוך בכל מתווה שיוסכם על הצדדים, זאת לאור ההבנה כי עדיף שתקום הוועדה גם עם פשרה כזו או אחרת מאשר לא תקום בכלל.
לפני שהנגידה מסיימת
עד כה אישרו גורמים באוצר את הסיכום בין גפני לכחלון, וגם כעת במשרד האוצר מתעקשים כי עמדתם לא השתנתה, וכי כמו משרד המשפטים הם מתנגדים נחרצות לדיווח לכלל הוועדה, בעיקר מתוך החשש כי דיווח כזה יזלוג החוצה ועשוי להביא להחרפת או אף ליצירת משבר. כמו גם לכך שהדיווח המבוקש הוא למעשה באמצע הליך עבודת הממשלה ולא בסופה, כפי שנהוג להעלות דברים לכנסת.
ממשרד המשפטים נמסר בחודש שעבר כי "בדיוני הוועדה נמסרה העמדה המשפטית שבהתאם לעקרון היסוד של הפרדת הרשויות, יש להשלים את תהליך העבודה הפנים־ממשלתי, לרבות החלטות ממשלה, בטרם יימסר דיווח לרשות המחוקקת". משרד המשפטים סירב אמש להגיב להתפתחות החדשה בהליך החקיקה.
הגורמים השונים צפויים לשבת רק בשבוע הבא, כדי לנסות ללבן את העניינים, במטרה להעביר את החוק עוד בטרם תסיים פלוג את כהונתה ב־13 בנובמבר. פלוג היא זו שדחפה בשנתיים האחרונות לקדם את החקיקה בנושא, ולאור הרצון לכבד אותה עם סיום כהונתה.