$
בארץ

באיחור של שבוע, השרים מוציאים את רפורמת הסיעוד לדרך

שר האוצר משה כחלון ושר העבודה והרווחה חיים כץ סיכמו על תוספת של לפחות 200 תקנים לטובת יישום הרפורמה להגדלת שעות הסיעוד לקשישים. הרפורמה בסיעוד בהיקף של 1.76 מיליארד שקל הייתה אמורה להתחיל בתחילת החודש, אבל לא יצאה לפועל בשל המלחמה בין הביטוח הלאומי לאוצר בנושא העברת כספי העודפים של הביטוח הלאומי לתקציב המדינה

שחר אילן 11:1405.11.18
בהתערבות מאוחרת של שר האוצר משה כחלון ושר העבודה והרווחה חיים כץ נפתר משבר רפורמת הסיעוד. השניים סיכמו על תוספת של לפחות 200 תקנים לטובת יישום הרפורמה להגדלת שעות הסיעוד לקשישים, מאה באופן מיידי ומאה או יותר בהמשך יישום הרפורמה. כיוון שמדובר רק באיחור של כשבוע, הרפורמה תכנס לתוקפה כבר החודש (נובמבר 2018) ולקשישים ילך לאיבוד רק שבוע של שעות טיפול.

 

 

 

הרפורמה בסיעוד בהיקף של 1.76 מיליארד שקל הייתה אמורה להתחיל ביום חמישי שעבר ב-1 בנובמבר, אבל לא יצאה לפועל. זאת כחלק מהמלחמה הכוללת בין הביטוח הלאומי לאוצר בנושא העברת כספי העודפים של הביטוח הלאומי לתקציב המדינה וכן בשל מחלוקת על דרישת הביטוח הלאומי לתוספת תקנים ליישום רפורמת הסיעוד. זאת, בשל הסכסוך בין האוצר לביטוח הלאומי. בימים האחרונים המשיכו שני הצדדים להחליף מכתבים והודעות לתקשורת אבל לא התקרבו לפתרון.

 

קשישה סיעודית קשישה סיעודית צילום: גיל נחושתן

 

הרפורמה נקבעה במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2019 שאושר במרץ השנה. היא אמורה להגדיל את מספר דרגות הסיוע לקשישים משלוש לשש ולהעלות את גובה הסיוע בחלק מהדרגות. כן היא אמורה לאפשר למשפחות לקבל חלק מהסיוע בכסף. בין היתר תיצור הרפורמה דרגה חדשה הנמוכה ביותר של סיוע.

 

שני הצדדים החליפו האשמות הדדיות קשות. במכתב ששלח בראשית השבוע מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר לראש אגף התקציבים שאול מרידור הוא האשים כי "הגענו לנקודת האל חזור כאשר נציגי אגף התקציבים נקטו לכאורה בגישת שב ואל תעשה, ניתקו מגע באופן חד צדדי, משל הנושא כלל לא נוגע אליהם".

 

במכתב התשובה ששלחה סגנית ראש אגף התקציבים יעל אגמון האחראית לענייני הרווחה היא כותבת לשפיגלר: "צר לנו כי בחרת ביד אחת עם ועד העובדים להשתמש ברפורמה בסיעוד כבת ערובה על מנת להגדיל את שכר העובדים ואת התקינה במוסד לביטוח לאומי על חשבון אחת האוכלוסיות הנזקקות ביותר". היא הבהירה ש"בכל שבוע בו בוחר המוסד שלא ליישם את הרפורמה הקשישים בישראל מפסידים כ-120 אלף שעות סיעוד". השעות האלה לא מתבצעות ולכן לא ניתן לפצות עליהן. לדבריה "ההחלטה שלא ליישם את הרפורמה ולעבור על הוראות החוק תמוהה בעינינו".

 

בעקבות הסיכום שהושג באיחור הוציאו שני הצדדים הודעות שבהן העדיפו לחגוג את יישום הרפורמה ולא להסביר את האיחור. כחלון אמר ש"העלויות הגבוהות של טיפול סיעודי עלולות למוטט משפחות שלמות. האחריות שלנו כמדינה לתת רשת בטחון כלכלית לאותם קשישים סיעודיים ולבני משפחותיהם שעובדים קשה ומשלמים מסים כל חייהם. אני מברך על ההסכמות עם שר הרווחה שיאפשרו לרפורמת הסיעוד לצאת לדרך. יותר מדי משפחות חיכו יותר מדי שנים לרפורמה הזו, ואנחנו נעשה הכול כדי לוודא שתצליח."

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ אמר ש"אני מברך על ההסכמות עם שר האוצר. הגדלת שעות הסיעוד תסייע בשיפור השירות לאזרחים הוותיקים. רמת הזכאות הגבוהה תגיע לכ-5,000 ש"ח ותקל בנטל הכלכלי על בני המשפחה של החולים הסיעודיים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x