היועץ המשפטי לכנסת: אישור הפנסיות הבלתי חוקיות ברשויות "אינו חורג מתחום הסבירות"
הדברים נכתבו בתשובה לעתירות שהוגשו לבג"ץ בנושא; לפי הלשכה המשפטית של הכנסת, לוועדת הפנים מותר לקבל החלטות פרסונליות ורטרואקטיביות
לוועדת הפנים של הכנסת מותר לקבל החלטות פרסונליות ורטרואקטיביות - כך לפי עמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת. הדברים נכתבו בתשובה לבג"ץ בפרשת הפנסיות הבלתי חוקיות לנבחרי רשויות מקומיות. לדברי הממונה על ייצוג הכנסת בערכאות, עו"ד אביטל סומפולינסקי, ההחלטה להכשיר רטרואקטיבית תשלום פנסיות בלתי חוקיות לשישה נבחרי רשויות "אינה חורגת מתחום הסבירות" ובג"ץ אינו צריך לפסול אותה. יצוין כי במהלך הדיונים בעתירה הביעו השופטים את דעתם כי "החלטת הוועדה מעלה מספר קשיים בין היתר בהיותה רטרואקטיבית ופרסונלית".
- בג"ץ: צו על תנאי וביקורת חריפה על החלטת הכנסת להכשיר פנסיות בלתי חוקיות ברשויות מקומיות
- מאשרים פנסיה רטרואקטיבית וקוראים לזה "עשיית צדק"
- חמישה נבחרי ציבור מקבלים פנסיה בניגוד לחוק כבר 18 שנה
סומפולינסקי כותבת כי סמכות ועדת הפנים בנושא גמלאות של נבחרי רשויות "כוללת בתוכה גם את הסמכות לקבוע להחלטותיה מועד תחילה מיוחד ואף למפרע". זאת, לדבריה, "גם אם יש להחלטותיה השפעות על הקופה הציבורית". היא מודה שהועדה ידעה את זהות חלק ממקבלי הגמלאות אך כותבת "שאין לקבל את טענת העותרים לפיה עצם קבלת החלטה בעלת היבט פרסונלי מובילה לכך שהחלטת הוועדה נעדרת סמכות".
תשובת הכנסת גם מסבירה לבג"ץ עניין מביך נוסף. באוגוסט ביקשה המדינה דחייה במתן החלטה בפרשה. זאת על רקע פנייה של שר הפנים אריה דרעי לוועדת הפנים לדון מחדש בהחלטה. דרעי נימק את בקשתו בבעיות המשפטיות שהתגלו. על רקע זה העניק בג"ץ דחייה של שלושה חודשים. אלא שעכשיו מתברר שדיון כזה כלל לא התקיים. זאת מאחר שדרעי ביקש דיון אבל לא נקט עמדה. יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש מהליכוד סירב לקיים דיון בלי שדרעי יבקש מפורשות לשנות את ההחלטה. כך שני האישים לא רצו להיות אלה שאחראים לביטול החלטת הפנסיות הרטרואקטיביות לכמה מעמיתיהם ולמרות הדחייה לא התקיים דיון.
בינואר 2017 חשף "כלכליסט" את העובדה שמשרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לכמה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר ומבקש מועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן. מדובר בראשי רשויות או סגנים שסיימו את כהונתם ב-1998 כשהיו בני פחות מ-40 בעוד הכללים אפשרו מתן פנסיה רק למי שעבר גיל זה.
הנהנים: ח"כ אכרם חסון מכולנו וסגן שר הבינוי ז'קי לוי מהליכוד, סגן ראש עיריית ירושלים מש"ס צבי כהן, יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן וסגן ראש עיריית אור יהודה עוזי אהרון שלושתם מש"ס וראש המועצה המקומית ג'וליס לשעבר עאדל עמאר.
הטעות התגלתה ב-2005. למרות זאת, התשלום לא הופסק. המשרד פנה מספר פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את התשלומים ונכשל. בסופו של דבר פנה דרעי ב-2017 לוועדת הפנים שבראשה עמד אז ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, היום יו"ר הקואליציה, וזו אישרה את הפנסיות הבלתי חוקיות. העלות האקטוארית של התשלום מוערכת ב-3 מיליון שקל לאיש, כלומר 18 מיליון לשישה הנבחרים הידועים. בעקבות חשיפת "כלכליסט" הוגשו שתי עתירות לבג"ץ של יוסף שלום סולומון, בכיר בעיריית נתניה באמצעות בתו עו"ד שגית בידרמן ושל ח"כ יעל גרמן מיש עתיד.