תוך 10 דקות בלבד - תקציב הביטחון הוגדל ב-1.3 מיליארד שקל
בתום דיון סוער, אישרה ועדת הכספים את הגדלת התקציב, כשהכסף יועבר באמצעות קיצוץ בתקציביהם של משרדי הממשלה. עוד אישרה הוועדה העברת 6.7 מיליון שקלים למשרד הדתות
בתום דיון סועד שארך כ-10 דקות בלבד אישרה ועדת הכספים את הגדלת תקציב הביטחון ב-1.302 מיליארד שקל, כשהכסף יועבר באמצעות קיצוץ בתקציביהם של משרדי הממשלה. לאחר התוספת יגיע תקציב מערכת הביטחון השנה ל-57.581 מיליארד שקל.
בעד ההעברה הצביעו 9 ח"כים ונגדה - 3 ח"כים. בין התומכים ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) שנמצא באופוזיציה. הוא הסביר שתמך כי מדובר בכסף לביטחון.
הקואליציה גייסה להצבעה ח"כים שלא חברים בה כמו: יו"ר הקואליציה ח"כ דודי אמסלם (ליכוד), ח"כ בני בגין (ליכוד) ח"כ אברהם נגוסה (ליכוד) וח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי).
- תקציב הביטחון יגדל בעוד 1.3 מיליארד שקל
- התקציבים החברתיים ישלמו את מחיר המבצע הבא
- "דווקא עכשיו, צריך להקטין את תקציב הביטחון ולא להגדילו"
בין הקיצוצים המרכזיים: גמלאות ופיצויים - 228 מיליון שקלים, רשויות מקומיות - 131 מיליון שקלים, חוק חיילים משוחררים - 110 מיליון שקלים, שיכון - 144 מיליון שקלים, משרד לביטחון פנים - 75.1 מיליון שקלים, משרד הקליטה - 55 מיליון שקלים, משרד החקלאות 39 מיליון שקלים, משרד הכלכלה - 26 מיליון שקלים, משרד האנרגיה כ- 20 מיליון שקלים, משרד הבריאות 22 מיליון שקלים, משרד החינוך - 20 מיליון שקלים, דיור ממשלתי - 20 מיליון שקלים, משרד הפנים - 17.8 מיליון שקלים, משרד התחבורה - 12 מיליון שקלים, משרד התיירות - 9.1 מיליון שקלים, תשלומי ריבית ועמלות - 169 מיליון שקלים. כמו כן, אישרה הוועדה הקטנת תקציב ההרשאה להתחייב ב-2 מיליארד שקלים.
יו"ר הועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר, "אני יודע על מה מדובר כי הם הסבירו לי והיא חיונית לביטחון ישראל חד משמעית. אי אפשר לומר את השימושים כאן והם ימסרו לוועדה המשותפת לתקציב הביטחון". גפני הוסיף, כי "העברה כזו היתה עוברת בעבר בחצי דקה אבל כעת יש מתח פוליטי".
סא"ל ענת גולן מאגף תקציבים של משרד הביטחון אמרה כי "כל ההסברים יועברו לועדה לתקציב הביטחון".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) אמר כי "יש פה רשימה של הפחתות כמו 110 מיליון שקלים מחיילים משוחררים".
ח"כ מיקי רוזנטל (ליכוד) אמר כי "מי שביקש את הבקשה הוא מי שהיה שר הביטחון ויו"ר המפלגה שלך. יש גבול לציניות".
פורר השיב לו - "אתה יכול לקפוץ כמה שאתה רוצה. מציע שתשתה כוס מים".
גפני "הוא יודע לשתות מים בלי שתציע לו".
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) תהה "מדוע מורידים 22 מיליון שקלים ממשרד הבריאות ומורידים כסף מהדיור הממשלתי, וממשרד החינוך זה שמירה על החיים".
ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) ביקשה שנציגי המשרדים יפרטו מהיכן מקוצצים הכספים בבריאות כי שירותי הבריאות קורסים.
גפני הסביר כי "מדובר בהפחתת סעיפים של רזרבה בהתייקרויות שלא נוצלו עד כה".
עוד אישרה הוועדה העברת 6.7 מיליון שקלים למשרד הדתות. בין היתר כולל הסכום הסכמים קואליציוניים להעברת 2 מיליון שקלים לפי דרישתו של ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) ו-900 אלף שקלים לפי דרישתה של ח"כ נאוה בוקר (ליכוד). 8 ח"כים מהקואליציה הצביעו בעד ואילו 6 ח"כים מהאופוזיציה הצביעו נגד.
לפי בקשתו של זוהר יועברו 600 אלף שקלים לצורך הקמת בתי כנסת ומקוואות ועוד 1.4 מיליון שקלים למינהלת הזהות היהודית במשרד לענייני דתות. המינהלת מיועדת לפיתוח זהות יהודית ומיזמים חברתיים וקהילתיים בקרב קבוצות של מנהיגות צעירה, בחברה הישראלית. הנושא מקודם באמצעות מכרז פומבי כשהצעירים המשתתפים בתוכנית משלבים לימוד, עשייה התנדבותית, ויזמות חברתית. התקציב משמש למרכיבי ההדרכה והיזמות, בפרוייקט ולתיפעול השוטף שלו.
ואילו, לדרישתה של בוקר יועברו 900 אלף שקל לחיזוק הביטחון בבית העלמין היהודי בהר הזיתים בירושלים. משרד האוצר הסביר כי "הר הזיתים - הפנתאון הלאומי של עיר הבירה ירושלים סבל זה שנים רבות, מוונדליזם וחילולי קברים, זריקת אבנים על מבקרים, והזנחה קשה בהר. כתוצאה מכך הפסיק הציבור לעלות להר הזיתים. מועצת בתי העלמין יחד עם המשטרה פועלת להקמת גדר ביטחון, תאורה בכל מתחם הר הזיתים, שיקום הקברים שחוללו, וכן, עידוד העלייה להר הזיתים על ידי מיגוון של אירועים ופעילויות ציבוריות לכלל הציבורים. כתוצאה מהפעילות הגדולה ב-3 השנים האחרונות, הופסקו פעולות חילולי הקברים, והפגיעות הביטחוניות הולכות ופוחתות.
זוהר ובוקר העלו את דרישתם להעברות התקציביות בדצמבר 2016, ערב ההצבעות בועדת הכספים על התקציב לשנים 2017-2018. לזוהר הובטחה העברץ סכום של 40 מיליון שקלים ליעדים שונים ולבוקר -10 מלייון שקלים. עד כה הכסף לא עבר כה בטרם קיומה של בדיקה משפטית בעניין. סה"כ היקף הכספים הקואליציוניים שאושרו אז לפי יעדים שקבעו הח"כים עמד על 310 מיליון שקלים לשנים 2017-8.
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר כי ישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית יבוצע רק לאחר קבלת חוות דעת משפטית של היועץ המשפטי של המשרד הרלבנטי. כעת, הוגשה הבקשה לאחר השלמת הבדיקה המשפטית וניתנו האישורים המתאימים מגורמי המקצוע.