$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

"הרכבת תחת איילון 'פעלה במחשכים' בתחום הרכש"

שני בכירים באוצר שלחו מכתב חריף למנכ"לית משרד התחבורה ולרשות החברות, ובו טענו שאיילון חתם על רכישת קרונות ללא קבלת אישור ממשלה. מכתבם נשלח עוד לפני שדן הראל, שאיילון מאשים אותו בהדחתו, נכנס לתפקיד יו"ר הרכבת

ליאור גוטמן 06:5224.12.18

סאגת פרישתו הכפויה של מנכ"ל רכבת ישראל שחר איילון מקבלת תפנית חדשה: מכתב שנשלח מטעם בכירים במשרד האוצר לרשות החברות הממשלתיות מעיד לכאורה שתפקוד הרכבת ומנכ"לה שחר איילון ספג ביקורת נוקבת כבר בחודש מרץ, ועוד לפני מינויו של יו"ר דירקטוריון החברה דן הראל לתפקידו.

 

 

 

כזכור, ביום חמישי האחרון שלחו עורכי דינו של איילון מכתב לדירקטוריון החברה שבו הם מזהים לכאורה כי אחד ממוקדי הכוח שמנסים לסלק את איילון הוא יו"ר הדירקטוריון דן הראל. במכתב ששלחו נכתב שהידיעות בדבר הפיטורים הצפויים "הינן שיאם של מחול שדים המתחולל בעניינו של איילון בימים האחרונים" ומשקפות לכאורה "אובדן עשתונות של היו"ר הראל. מר הראל אינו מסתיר את רצונו להביא, בכל מחיר כמעט, להפסקת כהונתו של מר איילון, ומבלי שהוא מרסן עצמו בהוראות הדין. הגם שמניעיו אינם ברורים כל צורכם (אך ידועים היטב למר איילון), הרי שפעולותיו גלויות וידועות".

 

מנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר ומנכ"ל הרכבת שחר איילון מנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר ומנכ"ל הרכבת שחר איילון צילום: אוראל כהן, אוהד צויגנברג

 

אולם ממסמכים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי הטענה שהראל "מחפש" את איילון אינה מתיישבת לכאורה עם לוחות הזמנים של עסקת הרכישה של הקרונות מידי חברת בומברדייה הקנדית, וכי במשרדי הממשלה רמזו שאיילון לא יכול להמשיך בתפקידו עוד לפני שהראל נכנס רשמית לחברה. דבר המועמדות של הראל לתפקיד יו"ר החברה פורסם על ידי שר התחבורה ישראל כץ בסוף פברואר, ווהא מונה רשמית לדירקטור רק ב־16 באפריל, לאחר מסכת אישורים וחתימות. והנה, עוד ב־28 במרץ, כשבועיים וחצי לפני שנכנס רשמית לחברה, נשלח מכתב חריף על התנהלות הרכבת ומנכ"לה עליו חתומים שני פקידים בכירים - נחמיה קינד, סגן החשב הכללי, ועדי חכמון, סגנית ראש אגף התקציבים. במכתב, שממוען לידי מנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר, כמו גם בכירים ברשות החברות הממשלתיות, נקבע שנודע להם עוד במרץ שהרכבת חתמה על עסקה לרכש 54 קרונות מחברת בומברדייה בעלות של כחצי מיליארד שקל "ללא קבלת אישור מלא של נציגי הממשלה, בלי שהרכש תוקצב ומבלי שהוצאה לחברה התחייבות ממשרד התחבורה כמתחייב בהסכם". עוד נמצא ש"הזמנת הרכש לספק נחתמה ב-31 בדצמבר 2017, בעיצומם של דיונים שהתקיימו בין נציגי הממשלה בסוגיית רכש הקרונות".

 

חכמון וקינד כותבים שחתימת ההזמנה בחיפזון בסוף השנה סיכלה את האפשרות לנהל משא ומתן אמיתי עם הספק להשגה תנאים מיטביים יותר ואינם מותרים מקום לספק בנוגע לדעתם על מי שניהל את המהלך, כלומר המנכ"ל איילון. "אנו רואים בחומרה את התנהלות החברה שבמסגרתה מאושר רכש ללא קבלת האישורים הנדרשים", הם כותבים ומסכמים: "התנהלות החברה ומסירת דיווח מיידי לבורסה אודות עסקת רכישה קרונות מעלה חשש שהחברה פעלה במחשכים כדי להסתיר את ההתקשרות מעיני נציגי הממשלה, שכן מדובר בעסקה חריגה בהיקפה, המחייבת להבנתנו דיווח מיידי בהתאם לחוק ניירות ערך".

 

הטענה החמורה הזו, שחלקה פורסמה ב"כלכליסט" כבר בחמישי האחרון, מעידה, ראשית, שהביקורת על איילון לא נולדה אצל דן הראל ושנית שטענת איילון בדבר רדיפה של הראל אינה הגיונית. אתמול אמרה מנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר, בראיון לגלי צה"ל, שעזיבתו של איילון כלל אינה קשורה לתקלות בהשקת הקו החשמלי בין נתב"ג לירושלים. "יש לא מעט כשלים בתפקוד הרכבת. התנהלות איילון בעניין הקרונות הייתה מאוד לא תקינה".

 

מטעמו של שחר איילון נמסר בתגובה: ״מדובר בסוגיה חריגה שתוחקרה ביסודיות בתוך הרכבת בידי יו״ר הדירקטוריון ובהשתתפות המנכ״ל וכל הגורמים הרלבנטיים. פרטי התחקיר הועברו לחשב הכללי ולרשות החברות. אין בדעתנו להתייחס מעבר לכך בשלב זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x