חשיפת כלכליסט
פישמן, אשת חיי הלילה ו־131 דירות שמוסתרות בגרמניה
חקירת הנכסים של אליעזר פישמן בגרמניה, שיזם המנהל המיוחד לנכסיו עו"ד יוסי בנקל, הובילה לממצאים מדהימים: פישמן הסתיר לכאורה נדל"ן בשווי עשרות מיליוני יורו מהנושים. הנכסים אותרו באמצעות חקירה סבוכה שהתמקדה בעשרות חברות וחשפה אשת חיי לילה צעירה שמחזיקה ב־131 דירות. בית משפט בבריטניה הוציא צו הקפאה לנכסים
קריסתו הכלכלית של אליעזר פישמן הולידה סיפור מוזר שזכה לכותרות רבות: בבנק אגוד התגלה חשבון מט"ח ששייך לאליזבטה פינצ'בסקי, שהיתה דיילת במטוסו הפרטי. הפרט המוזר הוא שפישמן עצמו העמיד ערבות לא מוגבלת לחשבון, שאותה אגוד החליט לממש כשחשבונה של הדיילת צבר חובות של 50 מיליון שקל.
- ועדת הטייקונים תזמן את פישמן, דנקנר ואלוביץ'
- ועדת החקירה לבחינת הסדרי האשראי במשק תקבל גישה לתיק הפירוק של פישמן
- טעות של המזכירות בתיק פישמן חשפה דיון חסוי בין השופט לנאמן
כעת מסתבר שחשבונה של הדיילת, שבאמצעותו היא ביצעה עסקאות מט"ח בהיקפים אדירים, אינו הסיפור המוזר היחיד בהתמוטטות האימפריה של פישמן שקרסה תחת נטל חובותיו האישיים שמסתכמים בכ־4 מיליארד שקל. מסמכים שהוגשו לאחרונה לבית משפט בבריטניה על ידי המנהל המיוחד לנכסיו של פישמן, עו"ד יוסי בנקל, מעלים את החשד כי פישמן החביא לכאורה נדל"ן בשווי של עשרות מיליוני יורו בגרמניה באמצעות שרשרת סבוכה של חברות ותוך שימוש באנשי קש לכאורה.
הנכסים התגלו במסגרת חקירה שהתבצעה במשך חודשים על ידי צוות של בנקל, ושבמוקד שלה עמדו החברות הציבוריות של פישמן ושלל חברות אחרות שבבעלותו הפרטית או קשורות אליו בדרכים שונות.
בת 30 עם 131 נכסים בגרמניה
אשת הקש המעניינת ביותר שהתגלתה במהלך החקירה היא דירקטורית מנהלת — הפונקציה המרכזית בחברה — שמחזיקה ברוב זכויות ההצבעה בשרשור מורכב של חברות שבבעלותן 131 נכסים בעיר קמניץ שבמזרח גרמניה, ששווים הכולל עומד על כ־10 מיליון יורו.
האשה הזו, שעונה לשם מירלה ילנה הלבט, היא אם צעירה, בת 30 בסך הכל, שנולדה ברומניה וחיה במדריד, ושכל קשר בינה לבין ניהול חברה שחולשת על 131 נכסים מקרי בהחלט. בעמוד הפייסבוק שלה נכתב שהיא עובדת של חברת הסלולר המצרית Telecom Egypt, אולם מבירור שערך הצוות של בנקל עולה כי החברה אינה מעסיקה כלל עובדת בשם זה. בין הקבוצות והעמודים שבהם היא חברה בפייסבוק ניתן למנות את Artist of the night — job opportunity, Madrid (קבוצה שבה מוצעות עבודות לנשים שמופיעות במועדוני לילה), פלייבוי רומניה, פלייבוי גרמניה והעמוד הרשמי של כוכבת הפורנו פאולה מזה. לפי ההערכות, הלבט עובדת כחשפנית או רקדנית במועדוני לילה במדריד.
הלבט היא השותפה הבכירה בחברה, ששמה הוא East—West Holdings ושרשומה בבריטניה, אך היא אינה השותפה היחידה. ישנו שותף נוסף, זוטר יותר, שעונה לשם וויליבלאד דיקוטשיץ' שמתגורר באיביזה.
הממצאים עשויים להוביל לחקירה פלילית
לפי הממצאים של החקירה, עד לחודשים האחרונים של 2016 חברה גרמנית שלטה ב־131 הנכסים. בשליש ממניות החברה החזיקו ילדיו של פישמן — ענת מניפז־פישמן, אייל פישמן ורונית פישמן. אולם לקראת סוף 2016 המניות האלו עברו לידיה של החברה של הלבט. לפי החשד של בנקל, החברה הזו הוקמה במיוחד לצורך האחזקה בנכסים בגרמניה. כלומר, לפי החשד, הלבט היא אשת קש של פישמן והחברה שבבעלותה הוקמה לצורך הברחת הנכסים.
בתקופה שבה נרשמו הלבט ודיקוטשיץ' כבעלים של הנכסים בקמניץ, פישמן כבר התנהל בין בתי המשפט לאחר שהגיע לחדלות פירעון. אמנם הוא עוד לא הוכרז באותה העת כפושט רגל — דבר שהתרחש רק ביוני 2017 — אך בספטמבר 2016 השופט איתן אורנשטיין כבר הפנה אותו לגבש הסדר נושים מול רשות המסים.
בעקבות המסמכים שהגיש בנקל, שמגוללים את השתלשלות האירועים שהובילה אותו לקביעה ששרשור החברות שכביכול אינו קשור לפישמן נמצא למעשה בבעלותו, בית המשפט המחוזי בלונדון הוציא צו הקפאת נכסים לחברת East—West Holdings שמחזיקה בשרשור באותן 131 דירות. כמו כן, בית המשפט הוציא צו למינוי כונס נכסים לנכסים שבנקל איתר עד כה ושיאתר בהמשך. הצווים למעשה מקבעים את מעמדו של בנקל ככונס הנכסים של פישמן בבריטניה ומעניקים סעדים ספציפיים לגבי נכסים, ביניהם חברת East—West Holdings.
כעת נשאלת השאלה אילו טענות נגד יעלה פישמן למעורבות של הלבט במארג החברות האינסופי שנמצא בגרמניה ובבריטניה, ושכעת הבעלות עליו מיוחסת לכאורה לפישמן.
בימים הקרובים הנושא עשוי להגיע לבית המשפט בישראל ובנקל אף עשוי לפתוח בהליכים פליליים נגד פישמן לאור הממצאים.
למעשה, East—West Holdings היא רק חברה אחת מבין מספר חברות שאיתר בנקל באמצעות החקירה, שלפי החשד הוחזקו על ידי פישמן באמצעות אנשי קש. לפי החשד, חלק מהחברות האלו נוהלו והוחזקו על ידי קרוב משפחה של פישמן. ל"כלכליסט" נודע שלבקשת בנקל הוצא אתמול צו עיכוב יציאה מהארץ לקרוב המשפחה על ידי השופט אורנשטיין. הצו ניתן על מנת לאפשר לבנקל לחקור אותו.
"לפישמן יש נכסים נוספים בבריטניה"
בנקל, שמונה כמנהל המיוחד לנכסי פישמן ב־12 בדצמבר 2016 — תפקיד שמקנה לו את הסמכות לאתר נכסים של פישמן בארץ ובחו"ל — כתב בבקשה שהגיש לבית המשפט האנגלי כי "לפישמן אין כתובת בבריטניה, אבל בחשבון שלו ושל אשתו בבנק לאומי בבריטניה היו, נכון לדצמבר, 28.3 אלף דולר. באמצעות העוזר האישי של פישמן לשעבר נודע לי כי יש לו נכסים נוספים בבריטניה, אבל אני לא מסוגל לאתר את הנכסים האלו".
בבקשות שהגיש בנקל לבית המשפט הוא מגולל את ההיסטוריה של פישמן ומצייר תמונה של אדם רב־נכסים שמסבירה במידה רבה מדוע הוא מחפש נכסים שהוברחו לחו"ל. לפי בנקל, עד לפני שנתיים פישמן, שמתגורר בסביון, שלט על 150 חברות. בשיאו, הונו של פישמן הוערך ב־2.7 מיליארד שקל והוא נחשב לאחד מאנשי העסקים הבולטים בישראל, בעל כוח כלכלי ופוליטי. ב־1989 רכש פישמן יחד עם שותפים אמריקאים את חברת הנדל"ן כלכלית ירושלים מהמדינה. ב־2000 הוא רכש את המניות של שותפיו בקווי זהב וכן מניות בידיעות אחרונות ובגלובס.
בנקל מציין כי ב־2005 נכתב ספר על פישמן שמתאר איך הוא והחברות שלו צברו חובות של 10 מיליארד שקל לבנקים, ושמשום כך מנהלי הבנקים בישראל קמים כל בוקר ונושמים לרווחה משום שפישמן בריא.
מאז חלו שינויים רבים במצבו הכלכלי של פישמן שהוכרז פושט רגל. במסגרת הליך פשיטת הרגל נקלעו ילדיו של פישמן לסכסוך עם בנקל. הסכסוך הועבר לגישור, אך ל"כלכליסט" נודע כי לאחרונה התגלו קשיים בהליך הגישור והוא נמצא על סף פיצוץ.
בתו של פישמן: "צו התפיסה אינו ספציפי"
בתו של פישמן, ענת מניפז, מסרה בתגובה כי "בנקל קיבל צו תפיסה כללי על הנכסים של אבא שלי, אבל לא מדובר בנכסים ספציפיים, למעט חשבון בנק שאבי הצהיר עליו לפני שנתיים". מקורבים למשפחת פישמן מסרו כי החברה האנגלית ריקה מתוכן וכי המניות שהחזיקו הילדים בחברה נמכרו לאחר שהדירות בקמניץ נמכרו.
בנקל סירב להתייחס לידיעה.