הפרשה המשפטית נחשפת: חשד לשחיתות במינוי שופטים, כולל שוחד מיני
במוקד הפרשה: מינוי שופטת לביהמ"ש השלום וקידום שופט שלום למחוזי; עו"ד נעצר ושופטת נחקרה; בלשים פשטו על משרדי לשכת עורכי הדין; על רקע הפרשה: יו"ר הלשכה אפי נוה ייצא לנבצרות, עו"ד אורי קינן מונה למחליף זמני; שקד וחיות: "סמוכות ובטוחות כי מערכת אכיפת החוק תמצה את חקירת הפרשה ותגיע לחקר האמת"
הפרשה שמסעירה את מערכת המשפט: המשטרה התירה הבוקר (יום ד') לפרסם פרטים מעטים על התיק, ולפיהם ביחידת להב 433 (יאח"ה) מתנהלת חקירה בחשד לביצוע עבירות מתחום טוהר המידות בקשר למינוי שופטים. במסגרת זאת נחקר חשד למתן שוחד מיני. על רקע זה פשטו היום בלשים על משרדי לשכת עורכי הדין. בכניסה ללשכה מנעו מאזרחים להיכנס והסבירו: "כרגע אין אצלנו פעילות". על רקע הפרשה, יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נוה ייצא לנבצרות, עו"ד אורי קינן ימונה למחליף זמני.
על פי הודעת המשטרה, החקירה נפתחה בעקבות מידע שהגיע לפני כשבועיים ועורר חשד לביצוע עבירות בקשר למינוי של שופטת שלום אחת לפני כמה שנים, ובקשר לניסיון להביא למינוי של שופט שלום למחוזי - שלא קודם.
הבוקר נעצר לחקירה חשוד אחד, עורך דין במקצועו, ועד כה זומנו והגיעו לחקירה שתי חשודות נוספות - אחת מהן שופטת שלום ואחת מהן עורכת דין. כמו כן זומנו עדים, נערכו חיפושים ונתפסו מסמכים וחומרי מחשב. החקירה מלווה על ידי פרקליטות מחוז מרכז (פלילי) ומפוקחת על ידי פרקליט המדינה. המשטרה הדגישה כי "למען הסר ספק, כל יתר פרטי הפרשה עודם אסורים בפרסום בהתאם לצו איסור הפרסום שעודנו בתוקף".
בפרשה נרשמה הבוקר התפתחות משמעותית עם הבאתם של חשוד מרכזי ומעורבים נוספים לחקירה ביחידת להב 433. לפי הערכות של גורמים בכירים במערכת המשפט, חברי הוועדה לבחירת שופטים - בהם יו"ר הוועדה, שרת המשפטים איילת שקד, שר האוצר משה כחלון ונשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות - יזומנו לעדות.
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פסל את עצמו מעיסוק בפרשה בשל היכרותו עם החשוד המרכזי. בשל כך, פרקליט המדינה שי ניצן – הדרג המוסמך לעצור אדם נושא תפקיד כגון זה של הנחקר – אישר אישית את ביצוע המעצרים והחקירות.
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ושרת המשפטים איילת שקד מסרו בעקבות ההתפתחויות: "בימים האחרונים נפוצה חרושת שמועות בנוגע לפרשה הנחקרת ביחידת להב 433 והנוגעת למינוי שופטים. היום הותרו לפרסום פרטים הנוגעים לחקירה והובהר כי מדובר בחשד לביצוע עבירות מתחום טוהר המידות בקשר למינוי של שופטת שלום אחת לפני מספר שנים ולניסיון להביא למינוי שופט שלום לבית המשפט המחוזי שלא קודם.
"בעקבות פרסום זה ראינו לנכון לציין כי אנו סמוכות ובטוחות כי מערכת אכיפת החוק תמצה את חקירת הפרשה ותגיע לחקר האמת. עוד ראינו לציין כי במהלך תקופת כהונתה של שרת המשפטים, חברת הכנסת איילת שקד, כיושבת ראש הוועדה לבחירת שופטים, מינתה הוועדה 334 שופטים ורשמים בכירים בהליך מיון ובחירה קפדני ומקצועי. לצד השרה מכהנים בוועדה שני חברי כנסת, שר האוצר, שלושה שופטים של בית המשפט העליון ובהם נשיאת בית המשפט העליון וכן שני נציגים של לשכת עורכי הדין.
ברשות השופטת בישראל מכהנים שופטות, שופטים, רשמות ורשמים בכירים העושים את מלאכתם נאמנה, ביושר ובמסירות. יש לקוות כי החקירה תושלם בהקדם על מנת לשמור על מעמדה של הרשות השופטת ועל אמון הציבור בה".
עוד בטרם נפתחה החקירה הגלויה חרושות השמועות הובילה לטלטלה בלשכת עורכי הדין. שלושה מחברי סיעתו של ראש הלשכה, אפי נוה, הודיעו אתמול על התפטרותם. מדובר במשנה לראש הלשכה, עו"ד משה טייב, ושני סגניו, עורכי הדין מעין אמודאי ושחר אורגד. השלושה שלחו מכתב לנווה ובו הודיעו לו כי הם פורשים מהקואליציה, וכי אינם יכולים להמשיך לכהן תחתיו.
הפרקליטות הגישה בסוף החודש שעבר לבית משפט השלום בראשון לציון כתב אישום נגד נוה וכן נגד בת זוגו, בר כץ. זאת בגין יציאה מישראל שלא כחוק בצוותא, כניסה לישראל שלא כחוק בצוותא וקבלת דבר במרמה בצוותא.
נוה השעה את עצמו מחברותו בוועדה למינוי שופטים, אולם הוא אינו מתפטר מראשות לשכת עורכי הדין. בנוסף, ובעקבות צו איסור פרסום שהוציאה המשטרה על חקירה הקשורה למערכת המשפט, עורכי דין טוענים כי נוה קשור בחקירה.